Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Do Kontiolahti přijely i týmy, které doma nikdo netestoval. Je to nezodpovědné, stěžuje si Rybář

Závody bez diváků a rovnou i bez řady pozitivně testovaných členů týmů. Takový byl start Světového poháru v Kontiolahti. Kvůli koronavirové pandemii platí přísná pravidla třeba i v mix zóně, testovat se bude jako na běžícím pásu. A trenér Ondřej Rybář doufá, že striktní pravidla českého týmu pomohou během sezony eliminovat riziko nákazy. Přímé přenosy ze SP v biatlonu pokračují na ČT sport a webu ctsport.cz od čtvrtka 3. prosince.

Ondřej Moravec v Kontiolahti
zdroj: ČTK/AP

Testování před sobotními vytrvalostními závody, jimiž elitní seriál ve Finsku začal, přineslo několik pozitivních případů. Testy neprošli členové výpravy Lotyšska a Moldavska a zamířili do izolace. 

V ruském týmu se nakazil závodník Anton Babikov a tři členové realizačního týmu, kteří skončili v hotelové izolaci. Koronavirus ohlásili i Francouzi a Rumuni. A to je teprve začátek...

Trenér českých biatlonistů Ondřej Rybář zdůrazňuje, že český tým má pravidla nastavená relativně striktně.

"Každý, kdo odjel z České republiky na soustředění nebo do Kontiolahti, musel mít negativní test. A funguje to," říká v rozhovoru pro Českou televizi.

Zaráží ho, že česká reprezentace je v tomto ohledu spíše výjimkou. "Tohle jiné týmy vůbec nemají. Jezdí sem týmy, které nikdo doma netestoval, a čekají až na testování ve Finsku, což mi přijde trochu nezodpovědný, ale to je jejich věc," dodává Rybář.

Před sobotním startem SP tak čeští závodníci prošli nejméně dvojnásobným testováním. "Je to složitější, ale tak to prostě je a jsme rádi, že vůbec můžeme startovat. Tohle jsou takové menší věci, které člověk musí podstoupit," chápe staronový kouč.

Přísná pravidla zavedla Mezinárodní biatlonová unie IBU. Až na samotné závody nechybí roušky, odstup při rozhovorech musí být dva metry, původní program SP se zhustil do méně destinací tak, aby v nich závodníci zůstávali po dobu dvou týdnů.

Po dvou dílech v Kontiolahti tak budou následovat dva díly v rakouském Hochfilzenu, druhý trimestr začnou dva týdny v německém Oberhofu. A dvojnásobný počet závodů by měl čekat za pár měsíců i Nové Město na Moravě.

Sport
zdroj: ČT4

"Je to krok, který dává menší možnost cestování a nakáze, že přijedete do nového prostředí. Ale opatření jsou velmi striktní. Teď ve Finsku, jak lidi najíždí, je potřeba první týden zvládnout a ten další, kdy už mají lidi po testech, je karanténa volnější," tvrdí Rybář.

"Nemyslím si, že je to špatný krok. Je tam Oberhof, Ruhpolding, kam jsme dostali pozvánku na vánoční závody (původně se měly tradičně konat na stadionu Schalke, pozn. red.), že by aspoň uspořádal tuhle exhibici. Snaží se biatlonem žít a uvidíme, jak se jim to povede udělat. Tak to prostě je a jezdíme tam, kde nás nechají startovat," doplňuje.

Otázka je, zda to bude v tomto ročníku s diváky.

Oproti původním předpokladům totiž třeba právě do Kontiolahti nakonec jejich vstup nepovolily finské úřady. Na závody navíc nebyla prodána ani čtvrtina vstupenek, které byly k dispozici.

"Pokud si mám něco přát, tak v první řadě to, aby se sezona dojela celá, abychom mohli závodit. A další věc, aby se v Novém Městě odjely dva Světové poháry a mohla tam aspoň hrstka fanoušků," doufá Rybář.

Nebudou to ale jen testy, testy a zase testy. Ale hlavně sportovní výkony. Hned v tom prvním předvedl Ondřej Moravec páté místo ve vytrvalostním závodu. Opřít se může o skvělou střelbu.

"Nějaké přehnané očekávání nebo cíle si nedávám. Doufám, že se naši závodníci předvedou v tom nejlepším světle. Je to pořád začátek a začátkem sezony ještě nikdo celý Světový pohár nevyhrál. Doufám, že budeme dál dobře pokračovat," říká jeden z hlavních mužů Českého biatlonového svazu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články