Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Švédsko-norský souboj vyhrála Öbergová, české biatlonistky pohořely na střelbě

Hanna Öbergová byla tou biatlonistkou, která spojila skvělou střelbu s během a ve sprintu na Světovém poháru v Kontiolahti z toho vykouzlila první místo. Do první pětky se ještě dostaly její dvě týmové kolegyně Skottheimová a Brorssonová. O dvaadvacet sekund dojela Marte Olsbuová Röiselandová a za ní další Norka Karoline Knottenová. Češky střelecky opět nezářily.

Hanna Öbergová
zdroj: ČTK/AP

"Tuhle sezonu jsem sprint chtěla vyhrát," přiznala v cíli Öbergová. Sen se jí splnil hned zkraje ročníku.

Za zmínku ještě určitě stojí šesté místo Bělorusky Alimbekavaové, sedmá překvapivě skončila Estonka Tomingasová a desátá třiatřicetiletá zkušená Ukrajinka Pidhrušná.

Z pohledu českých biatlonistek je to zatím spíše trápení a tápání. Dlužno ale dodat, že rozježděná trať ve finské Karélii tomu příliš nenapomohla.

Markéta Davidová vyrobila na úvodní ležce dvě chyby, na stojce pak jednu a bylo z toho až umístění na chvostu čtvrté desítky jako 37.

"O ráně vleže moc nevím, pak se o tom musím pobavit s trenéry. Mrzí mě to. Pak jsem se ohlížela po ráně vestoje, zda nespadla. A nespadla," uvedla.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih sprintu biatlonistek v Kontiolahti

Byla ráda alespoň za lepší trať než při sobotním vytrvalostním závodu.

"Běželo se mi líp, s tím jsem spokojená. Ale bohužel za tři je strašně moc. Evidentně moc dobře na tom nejsem, když střílím, jak střílím. Netuším proč, asi se musím rozstřílet trošku v tom závodním tempu," hodnotila Davidová, která vyrážela do závodu jako první z pole.

Eva Puskarčíková chybovala sice dvakrát, ale běžela pomaleji a obsadila 53. místo.

"Upřímně jsem zklamaná, s ležkou se tady docela trápím. Nevím, kde ty rány byly. Ale ležka si zaslouží ouška hanby," smála se.

Nyní jí tak čeká rozbor s trenérským štábem. "Zkusíme na tom pracovat, takhle by to asi nešlo," řekla sbekriticky.

V pondělí je trať zavřená, organizátoři ji budou opravovat. "Dnes byly podmínky fakt náročný. Byly tam ledové plotny. Doufám, že s tím něco udělají, a v dalších dnech, až nás pustí na střelnici, tak určitě," dodala Puskarčíková k další práci na přesnosti.

Je nám líto, video expirovalo.
Ohlasy Davidové, Charvátové a Puskarčíkové po sprintu v Kontiolahti

Třikrát chybovala nakonec devětapadesátá Lucie Charvátová. "Mrzí mě střelba vestoje, ty chyby se mi opakují. Nestojí se mi komfortně, nejsem v takové pozici, v jakě bych chtěla být. Bylo toho moc najednou."

Na skládání zbraní by ale bylo až moc brzo.

"Začátek sezony bývá lepší než konec, očekávání jsem měla větší, na trati mi došlo dost rapidně, doufám, že postupně se s tím lépe vypořádám," prohlásila Charvátová.

Na 93. pozici nakonec dojela Jessica Jislová. Juniorka Eliška Teplá, pro kterou se jednalo o debut za seniorskou reprezentaci, skončila 96.

Další závody SP v Kontiolahti jsou na programu na čtvrtek. Opět se pojedou ve sprintu.

Zastávku ve sprintu uzavřou stíhačky a štafety, biatlonová karavana se pak přesune do Hochfilzenu, kde taktéž setrvá dva díly elitního seriálu.

Závody SP v biatlonu v Kontiolahti (Finsko) - sprint:

Ženy - 7,5 km: 1. H. Öbergová (Švéd.) 21:01,4 (0), 2. Röiselandová -23,9 (0), 3. Knottenová (obě Nor.) -37,8 (0), 4. Skottheimová -44,9 (0), 5. Brorssonová (obě Švéd.) -50,1 (1), 6. Alimbekavová (Běl.) -52,5 (1), 7. Tomingasová (Est.) -56,0 (0), 8. Chevalierová (Fr.) -56,4 (0), 9. Hammerschmidtová (Něm.) -58,7 (0), 10. Pidhrušná (Ukr.) -1:07,4 (1), ...37. Davidová -1:50,6 (3), 53. Puskarčíková -2:13,2 (2), 59. Charvátová -2:22,0 (3), 93. Jislová -3:46,5 (4), 96. Teplá (všechny ČR) -4:15,6 (2).

Průběžné pořadí SP (po 2 závodech): 1. H. Öbergová 96, 2. Skottheimová 91, 3. Wiererová (It.) 79, 4. Alimbekavová 72, 5. Röiselandová 71, 6. Brorssonová 70, ...32. Davidová 24.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články