Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Johannes Bö ve sprintu nedal nikomu šanci, ostrostřelec Moravec desátý

Norský rychlík Johannes Bö si ve sprintu Světového poháru v biatlonu dojel pro své devětačtyřicáté zlaté umístění v kariéře. Na stupně vítězů jej v Kontiolahti doprovodili dva švédští závodníci: Sebastian Samuelsson a Martin Ponsiluoma. Ondřej Moravec byl po pátém místu ve vytrvalostním závodu tentokrát desátý.

Johannes Bö
zdroj: ČTK/AP

Obhájce křišťálového glóbu Bö byl v sobotu ve vytrvalostním závodu druhý. Tentokrát ale před sebe nikoho nepustil. Stejně jako Moravec nemusel na trestné kolo a díky nejrychlejšímu běhu zvítězil jasně o 44,1 vteřiny před Samuelssonem.

Podmínky byly v Kontiolahti podobné jako při sobotních vytrvalostních závodech, teplota byla lehce pod bodem mrazu.

Trať byla nicméně hodně rozbitá a nasazení českých závodníků tomu bylo uzpůsobeno. Moravec tak vyjížděl až jako třicátý.

Na střelnici foukal lehký vítr a nástřel probíhal bez problému, tedy až do té chvíle, kdy pár sekund před koncem praskly úderníky u malorážek Michala Krčmáře a Jakuba Štvrteckého.

Jednat se tak muselo okamžitě a těsně před startem došlo k výměně úderníků. Asistent Aleš Ligaun proto rychle rozebíral malorážku tak, aby oba Češi mohli odstartovat se zcela funkční zbraní.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih sprintu biatlonistů v Kontiolahti

Moravec na ležce zastřílel čistě za 29 sekund, další nulu vysázel i na druhé položce, a to za necelých 25 sekund a průběžně se řadil na páté místo. Ze dvou závodů tak drží stoprocentní úspěšnost.

"Na ležáku tam čtvrtá rána byl nějaký problém, pátou jsem si počkal. Stoják jsem si poslal, tam bylo dobře. Není čas ztrácet čas," uvedl v rozhovoru pro ČT sport nejzkušenější český biatlonista.

Byl rád, že trať organizátoři trochu vylepšili oproti vytrvalostnímu závodu. "Snaží se to stáhnout. Problém je, že to je pod tím hodně křivý, byl to spíš boj. Tohle byl úplně jiný závod, je to prostě fofr, bolelo to strašně, ale myslím, že to nebylo tak strašný," dodal desátý muž konečného pořadí.

Celkově je tak šestatřicetiletý Moravec se svým vlétnutím do ročníku SP spokojen. "Musím to brát. Minimálně je to můj druhej nejlepší vstup do sezony vůbec. Druhej nejstarší člověk v poli, to není špatný," pousmál se.

Krčmáře problémy s malorážkou na střelnici nikterak neovlivnily, bez problémů sundal všechny terče a skončil šestnáctý.

Je nám líto, video expirovalo.
Ohlasy Moravce a Krčmáře po sprintu v Kontiolahti

"Nejdřív mě prasknul úderník v první půlce nástřelu, když pak trenéři vraceli závěr zpátky, nestřílelo to. Trochu stres, ale nebylo to nic tak hroznýho. Já věděl, že mám nastřeleno. Vliv na závod to nemělo," prohlásil Krčmář.

Byl rád za další slušný výkon v Kontiolahti. "Na trati to není ještě úplně ono, ale na střelnici za mě super," doplnil.

Třetím nejlepším českým biatlonistou v závodě byl při premiéře mezi elitou Tomáš Mikyska, který chyboval jednou a skončil šedesátý.

O místo za ním byl Jakub Štvrtecký a Adama Václavíka odsunulo pět trestných kol na 82. místo.

Biatlonisté se vrátí do závodů při druhém dílu SP v Kontiolahti zase ve čtvrtek, kdy je budou čekat opět sprinty. Na ně pak navážou ještě stíhačky a program ve Finsku uzavřou štafety.

Závody SP v biatlonu v Kontiolahti (Finsko) - sprint:

Muži - 10 km: 1. J.T. Bö (Nor.) 23:53,0 (0 trest. kol), 2. Samuelsson -44,1 (1), 3. Ponsiluoma (oba Švéd.) -47,9 (1), 4. Christiansen (Nor.) -51,9 (1), 5. Fak (Slovin.) -53,1 (0), 6. Fillon Maillet (Fr.) -1:01,3 (0), 7. Peiffer (Něm.) -1:03,1 (1), 8. Jacquelin (Fr.) -1:05,1 (2), 9. Lesser (Něm.) -1:09,4 (1), 10. Moravec -1:12,6 (0), ...16. Krčmář -1:24,0 (0), 60. Mikyska -3:04,3 (1), 61. Štvrtecký -3:07,2 (3), 82. Václavík (všichni ČR) -4:01,4 (5).

Průběžné pořadí SP (po 2 závodech): 1. J.T. Bö 114, 2. Samuelsson 92, 3. Lägreid (Nor.) 83, 4. Fillon Mailler 81, 5. Lesser 80, 6. Fak 76, 7. Moravec 71, ...11. Krčmář 55.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články