Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

U Moravce kluci vidí, že se dá být blízko pódia, hecuje Rybář. Davidová před sprintem zkoumala čísla

Po dvou úvodních závodech nového ročníku Světového poháru v biatlonu hned navazují další dvě klání - v Kontiolahti se jedou sprinty a na startu bude i pět českých závodníků a stejný počet jejich týmových kolegyň. Přímé přenosy sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz, sprint mužů začíná v 10:20, sprint žen mimořádně na ČT2 ve 13:30.

Ondřej Moravec
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

V Kontiolahti vinou pandemie končila zkraje března minulá sezona, na stejném místě nyní začíná. A koronavirus tu je stále. I proto se závody ve Finsku jedou oproti původním předpokladům bez diváků.

Ondřej Moravec bude chtít navázat na své skvělé vystoupení ze sobotního vytrvalostního závodu, v němž obsadil páté místo. 

Moravec se na střelnici vždy jen mihl. Terče čtyřikrát rychle "vyčistil" a zase spěchal na trať. Také to trénoval celé léto, pousmál se v cíli. Jako první český závodník vyjede na trať 10km závodu s číslem 30. 

Šestatřicetiletý veterán dokonce průběžně sahal po stupních vítězů, jenže v posledním okruhu o ně přišel.

"S nejrychlejšími už to není, co bývalo," uvedl dvojnásobný medailista z vytrvalostních závodů na mistrovství světa, který v cíli pronesl: "Přišel dědek."

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih vytrvalostního závodu mužů v Kontiolahti

O čtyři místa za ním pojede Michal Krčmář, v individuálu jedenáctý. Na body nedosáhl Adam Václavík, ale jak trenéři už dříve avizovali, umístění na nasazení do sprintu vliv mít nebude. Pojede jako 44. 

Na trať se vydá i Jakub Štvrtecký (72.), do závodu se podívá Tomáš Mikyska (101.), jemuž vyšla příprava a zapsal si v nedávných testech ve švédském Idre solidní výsledky.

Dvacetiletý student ze Žamberka tím zažije velkou premiéru v SP a odpočívat tak bude Tomáš Krupčík.

"Dá se být blízko pódia, u Ondry Moravce to ti kluci vidí. Musím mu poděkovat," řekl trenér Ondřej Rybář. 

Je nám líto, video expirovalo.
Ohlasy Krčmáře, Moravce a Rybáře po vytrvalostním závodu v Kontiolahti

"Doufám, že zvládneme nabrat obrátky s tím, jak se sezona rozjede. Byli bychom rádi, kdyby se nám dařilo i dál. Prostě nějaké takové podobné výsledky," poukazoval sportovní ředitel Českého biatlonového svazu na umístění Moravce s Krčmářem.

Právě Krčmář byl při posledním sprintu v Kontilahti z českých závodníků nejvýše, ale až na třicátém místě, když na obou položkách ani jednou neminul terč. O tři místa pod ním pak byl taktéž bezchybný Moravec. V souboji FOourcade - Bö zvítězil hvězdný Nor.

Trenér Rybář ale bude sledovat i biatlonistky, které má pod palcem Egil Gjelland s asistentem Jiřím Holubcem.

Nejlepší Češka Markéta Davidová skončila v sobotu jednadvacátá. Skvělý běh totiž srazila nepřesná střelba s třemi trestnými minutami.

Biatlonistky se praly s těžkým terénem a podobná zkušenost je může vzhledem k umělému sněhu čekat i ve sprintu, protože opět nastoupí až po závodnících.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih vytrvalostního závodu biatlonistek v Kontiolahti

"Nemyslím si, že bych to neustála v hlavě, ale padlo to tam," hodnotila střelbu.

"Musím se podívat na čísla, je to pocit po prvních závodech, musím to probrat s trenéry," dodala závodnice, která byla v březnu v karelijské oblasti pátá.

Do 7,5km sprintu vyrazí jako vůbec první ze všech. Lucie Charvátová má číslo 13, Eva Puskarčíková 50.

Závod okusí i Jessica Jislová (79.) a místo Terezy Voborníkové pojede stejně jako u mužů další nové jméno v českém áčku - jednadvacetiletá Eliška Teplá (92.).

Favoritek je celá řada - vedle zástupu Švédek i běžecky skvělá Němka Denise Herrmannová, která v Kontiolahti poslední sprint opanovala, a majitelka velkého křišťálového glóbu Dorothea Wiererová.

Sprint mezi muži může nabídnout např. obrovskou diváckou podívanou v rámci norského souboje Sturla Holm Lägreid - Johannes Bö.

Příští týden SP v Kontiolahti pokračuje a sprinty se pojedou znovu. Na ně pak navážou stíhačky a štafety. Seriál následně bude pokračovat dvěma zastávkami v tirolském Hochfilzenu.

Je nám líto, video expirovalo.
Ohlasy Charvátové, Puskarčíkové a Davidové po vytrvalostním závodu v Kontiolahti
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články