Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Cesta ke zlatu v individuálu povede přes chyby Johannese Böa, tuší expert ČT sport Vávra

Pokud má někdo ve vytrvalostním závodě šanci na to, aby suverénnímu Johannesi Böovi vystavil stopku a dojel si pro zlato, je to podle všeho především jeho krajan Sturla Holm Laegreid. Ve čtyřpoložkovém klání, kde se za každou chybu přičítá trestná minuta, povede ke zlatu právě počínání na střelnici. "Protože na trati je Johannes Bö naprosto dominantní," upozorňuje biatlonový expert ČT sport Vlastimil Vávra. Přímý přenos závodu na 20 km sledujte od 14:20 na ČT sport a ČT sport Plus.

Johannes Bö zdraví Sturlu Holma Laegreida
zdroj: ČTK/AP

Hlavním favoritem individuálu je Johannes Thingnes Bö, král aktuální sezony Světového poháru, který všechny tři dosavadní závody na letošním MS ovládl.

Dařilo se mu ve smíšené štafetě, sprintu i stíhačce.

A to jsme teprve v polovině.

"Procentuelně to moc nevypadá, že je šance proti Böovi," směje se reportér ČT sport Petr Kubásek.

Ale šance tu přece jen je vždycky.

Titul ve vytrvalostním závodu bude obhajovat Laegreid, který už na šampionátu v Oberhofu potvrdil formu bronzem ve sprintu a stříbrem ve stíhačce.

"Opět bude největším konkurentem," tvrdí expert ČT sport Vávra.

"To je závodník, který střílí s velkou přesností, sype tam jednu nulu za druhou. Cesta ke zlatu povede přes chyby Johannese, protože on je na té trati naprosto dominantní," dodává Vávra.

"Když dostanete minutu přirážku na střelnici, tak ji hodně těžko sjíždíte na trati," doplňuje.

O poslední českou mužskou medaili ve vytrvalostním závodu se postaral Ondřej Moravec, který bral v roce 2017 stříbro.

Jako první tentokrát na trať vyrazí s jedničkou Jakub Štvrtecký, spravit chuť po nevydařené stíhačce, kde byl devatenáctý, si bude chtít Michal Krčmář. Startovat budou i Tomáš Mikyska, Adam Václavík a Jonáš Mareček.

Vávra se ještě v rozhovoru pro Českou televizi krátce ohlédl za prvním týdnem MS, který načala ve středu smíšená štafeta.

"Ondřej Rybář (sportovní ředitel svazu, pozn. red.) vždycky říká, že když se vám povede vstup, tak je nálada v týmu lepší, závodníci jsou lépe naladěni, což je v biatlonu velice důležité," upozorňuje někdejší biatlonista na české páté místo.

Markéta Davidová si zatím stěžuje na slabší běžeckou formu, sama přiznala, že se na trati cítí uťáplá.

"Není to o tom, že by jí nejely lyže nebo na to prostě neměla. Biatlonisté se snaží naladit nejlepší formu a Markétě se to ještě nepovedlo. Ani ten její výkon v mixu nebyl zlomový, jak jsme od druhého úseku očekávali."

Vávra doufá, že druhá polovina týdne přinese výkonnostní vzrůst, třeba hned ve středečním vytrvalostním závodě, kde právě Davidová obhajuje zlato z Pokljuky.

"Snad její forma vygraduje a bude se jí dařit lépe," dodává.

Zdroj
ČT sport, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články