Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Krčmář si přeje zlom výkonů k lepšímu, Johannes Bö čeká ve vytrvalostním závodě těžký souboj

Po dnu tréninků se jde opět do akce. V Oberhofu se tentokrát začne druhý týden mistrovství světa v opačném gardu. Nejdelší závod na 20 kilometrů pojedou biatlonisté, ve středu čeká o pět kilometrů menší distance ženy. Český tým bude díky navýšeným kvótám Mezinárodní biatlonové unie startovat v pěti závodnících, hned s číslem jedna vyjede na trať Jakub Štvrtecký. Přímý přenos i s komentářem experta Ondřeje Moravce sledujte na ČT sport a ČT sport Plus od 14:20.

Světový šampionát je z pohledu českých biatlonistů zatím spíše rozpolcený. Zatímco Michal Krčmář a Tomáš Mikyska dopomohli smíšené štafetě na úvod k pátému místu a Krčmář následně obsadil 14. místo ve sprintu plus Štvrtecký skončil hned za ním, stíhačka přinesla hlavně střelecké zklamání.

Krčmář skončil po čtyřech trestných kolech devatenáctý, Štvrtecký udělal také čtyři chyby a dojel o tři místa za ním. Mikyska se navzdory třem chybám posunul z 60. místa na 31. příčku. Adam Václavík si závod pokazil už při druhé ležce, při níž trefil jen jeden terč. Nakonec musel jedenáctkrát obkroužit trestné kolo a propadl se na 51. místo.

Češi v akci - vytrvalostní závod:

Jakub Štvrtecký (1), Michal Krčmář (23), Tomáš Mikyska (59), Adam Václavík (70), Jonáš Mareček (97).

"Asi potřebuju nejdříve vychladnout. Jsem docela vytočený a naštvaný sám na sebe. Tohle byl špatný závod a moc pozitiv v něm nevidím. Všichni říkají, ať se snažím být pozitivní a nebýt tak negativní, ale to nejde. Tohle není to, na co celý rok trénuji. Slušně se mi snad v tuto chvíli ani nechce mluvit," řekl Krčmář.

Při hodnocení závodu nebyl spokojený s během ani střelbou. Musel na čtyři trestná kola a měl 20. nejrychlejší běh. "Na trati to bylo o ničem, na střelnici taky o ničem. Jediný světlý okamžik byla první ležka a poslední stojka. Kdo na to ale koukal, tak asi viděl, co bylo špatně," uvedl Krčmář. 

Stříbrný olympijský medailista z Pchjongčchangu se chce nyní soustředit na druhý týden šampionátu, kde ho právě vedle dnešního vytrvalostního závodu čeká také štafeta a závod s hromadným startem.

"Musím se dát do kupy. Zatím tu nejsem v ideálním rozpoložení. Snad se to trochu zlomí a bude to lepší," podotkl nejzkušenější český biatlonista v týmu. 

Odrazit se může už v individuálu, v němž byl v této sezoně ve Světovém poháru osmý a třináctý.

"Budu se snažit maximálně připravit. Tohle určitě podávat nechci. Není to to, na co trénuji, z čeho bych měl dobrý pocit a s čím bych byl spokojený. To mě štve nejvíc, že z takového výkonu nemůžu mít radost a že bych předvedl, co umím," uvedl Krčmář.

Jasným favoritem závodu bude stejně jako v případě sprintu a následně stíhačky král aktuální sezony Nor Johannes Thingnes Bö. Oba závody vyhrál a kromě toho předtím dopomohl smíšené štafetě ke zlatu.

Jak ale Bö přiznal, o možném útoku na rekordních sedm zlatých medailí nepřemýšlí. Před dalšími závody si vytyčil za cíl uspět v mužské štafetě, v ostatních disciplínách čeká těžké souboje.

Má pravdu, protože nebude sám, kdo si brousí zuby na zisk zlata. Mezi adepty může být vítěz prvního vytrvalostního závodu sezony z Kontiolahti Švéd Martin Ponsiluoma. Nor tehdy dojel až dvanáctý. V Ruhpoldingu si už ale vítězství ujít nenechal.

"Mým snem je mít krásnou ženu a hezkého syna. To už se mi splnilo, takže jsem v pohodě," uvedl a svou aktuální formu označil za nejlepší v životě. 

Johannes Thingnes Bö
zdroj: ČTK/AP

Před trojnásobným vítězem SP smekl Tomáš Mikyska: "To, co tu předvádí, je neskutečné," uvedl český závodník.

"Ve vytrvalostním závodě bude minuta za každou chybu. Musíme být agresivnější na spoušti a pracovat dobře," upozornil pro ČT sport střelecký trenér Matthew Emmons.

Úřadujícím olympijským vítězem v disciplíně je Francouz Quentin Fillon Maillet, mistrem světa z Pokljuky 2021 pak Nor Sturla Holm Laegreid, který má z Oberhofu vedle zlata z mixu ještě bronz ze sprintu a stříbro ve stíhačce.

Počasí v Durynském lese by se mělo na rozdíl od víkendu trochu vylepšit. Dramaticky se oteplí, v LOTTO areně se očekává polojasno, a tedy teoreticky bez limitující mlhy.

Je nám líto, video expirovalo.
Studio 6: Po trénincích pokračuje MS v biatlonu
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články