Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Čeká Moravce opravdu poslední sezona? Teď střílí skvěle, mladé kluky motivuje, zní z týmu biatlonistů

Ve švédském Idre, kde se připravuje český tým biatlonistů, je už kompletní složení. V neděli přicestovala na závěrečné předsezonní testy i Jessica Jislová, kterou na dva týdny vyřadil z akce koronavirus. Ve výčtu závodníků nechybí ani Ondřej Moravec, momentálně střelecky závodník číslo 1. Přímé přenosy ze Světového poháru sledujte od 28. listopadu na ČT sport a webu ctsport.cz.

Ondřej Moravec
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Na soustředění je nyní jedenáct mužů včetně opor Michala Krčmáře a Ondřeje Moravce a osm biatlonistek v čele s Markétou Davidovou a Lucií Charvátovou. Mezi nimi i další dvě stabilní členky A-týmu: Eva Puskarčíková a Jessica Jislová.

"Jessica přijela v neděli, čekala na kontrolní test, který byl negativní. Onemocnění bylo zhruba na čtrnáct dní," říká staronový kouč biatlonistů Rybář a doplňuje, že závodníkům se dosud nemoc covid-19 jinak celkem vyhýbala.

"Zatím jsme měli v celém týmu čtyři případy, respektive s Jessicou pět. Na to, jak je ten ansámbl velký, tak to zatím dopadlo dobře a doufám, že to vydrží. Někdo měl návrat pomalejší, výpadek byl někde u juniorů měsíc a půl. Snad nás už nic nemilého nepřekvapí," doufá Rybář, jeden z mozků celého týmu.

Příští sezona bude olympijská, postupně tedy dochází k již dávno avizované generační obměně. A český tým má kde brát - jak mezi muži, tak i ženami.

Na jedné strané talentovaní Vítězslav Hornig či Mikuláš Karlík, na té druhé pak Tereza Vinklárková a Tereza Voborníková. Obě si v minulém ročníku Světového poháru zkusily, jaké to je závodit v elitním seriálu.

"Výměna nejde udělat lusknutím prstu. I ti mladí kluci a holky potřebují čas na rozkoukání vedle seniorů. Každé soustředění je pro ně výkonnostní růst a doufám, že jim senioři budou předávat zkušenosti. Ale mají ještě spoustu práce před sebou," ví Rybář.

Jedním z těch, kdo ona léta drahocenných poznatků předávají dál, je Ondřej Moravec. Šestatřicetiletý biatlonista sice v poslední sezoně až do poslední chvíle nechtěl říci, zda bude pokračovat, nakonec se ale pro setrvání ve vrcholovém biatlonu přece jen rozhodl. 

Jessica Jislová
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Píle, vytrvalost a optimismus mistra světa ze smíšené štafety v roce 2015, tím vším může Moravec obohatit mladší závodníky, což se dříve dělo jak u Michala Krčmáře, tak i nyní třeba s Jakubem Štvrteckým, dalším velkým příslibem české party.

"Za Ondrou je řada úspěchů, je to velice stabilní střelec, ale roky přibývají. Nepřemýšlím nad tím, že je to pro něj poslední sezona. Jsem rád, že do téhle nastoupil. Pro mladé kluky je to velká motivace, střelecky je momentálně číslo 1 a kluci se od něj mají co učit," tvrdí Rybář k trojnásobnému olympijskému medailistovi, kterého v minulosti několikrát trápilo onemocnění jater.

Rybář je jinak pochopitelně rád, že zatím vše běží podle představ a neexistuje žádný signál naznačující, že se první kolo Světového poháru v listopadu nepojede. Vrásky na čele tak trenérovi přidělává až nadcházející přesun z Idre do finského Kontiolahti, kde to všechno vypukne.

"Nejsložitější na tom bude logistika s covid testy. Zařizovat je v zahraničí. Ve Finsku se musíme prokázat negativním testem a pak už je to o IBU (Mezinárodní biatlonová unie, pozn. red.), která si nařízení bedlivě hlídá. Jsou omezené ubytovací kapacity, velice tvrdá pravidla. I IBU si bude testovat všechny závodníky, kvůli bezpečnosti. Bude to určitě se spoustou omezení nařízení, ale doufám, že sezona odstartuje."

Ondřej Moravec
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

A český tým do ní vpluje s novým servisním týmem. Ten povede Milan Faltus, dlouholetý servisák, který celé roky pracoval u béčka. 

"Budou to mít dohromady s Vojtou Prášilem. Je potřeba, aby si sdíleli poznatky. Milda by měl mít víc na starost dění uvnitř kamionu a Vojta sledování venku ohledně výběru mázy. K ruce budou mít dva mladý kluky," doufá Rybář.

A dodává, že si přeje, aby se povedlo tým sehrát co nejdříve. Biatlonisté musí mít co možná nejkonkurenceschopnější lyže. V minulosti se totiž mnohdy stalo, že i přes skvělou formu závodníků se nepovedlo namazat úplně k dokonalosti.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články