Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Rybář opět trénuje biatlonisty a plány na SP nejsou malé. Máme závodníky do elitní desítky, říká

Přesuny na poslední chvíli vystřídal dobrý pocit ze zvolené destinace. Přestože se čeští biatlonisté měli původně připravovat v Norsku, kvůli koronavirovým opatřením nakonec zamířili do Švédska. Tým hlásí z místa dobré podmínky a těší se, až nová sezona Světového poháru vypukne. Staronový trenér Ondřej Rybář nechce dělat ukvapené prognózy, ví ale, že někteří závodníci mají určitě na pravidelné umisťování v nejlepší desítce elitního seriálu. Přímé přenosy ze SP sledujte od 28. listopadu na ČT sport a webu ctsport.cz.

Ondřej Rybář povzbuzuje na trati Adama Václavíka
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Závěrečná část přípravy před novým ročníkem SP měla proběhnout v norském Sjusjoenu, nakonec je ale vše jinak.

"S tím jak jsou různé restrikce v zemích Evropské unie, tak i Norsko přistupilo k relativně stritním restrikcím. My se tam neměli jak dostat zavčasu, abychom nemuseli podstoupit čtrnáctidenní karanténu, přestože jsme měli platné negativní testy," vysvětluje Rybář důvod přesunu do švédského Idre.

"Zhruba čtyři hodiny od Sjusjoenu. V Idre je ale shodou náhod švédský tým, který odjel i nějaké závody mezi sebou a koncem týdne by se měl jet švédský pohár." 

Na něm by se měla představit právě i česká reprezentace. "Byl by to náš první závod před Světovým pohárem. Zatím to vypadá, že nás pustí všechny na start, takže by to pro nás měla být taková pruba, test před sezonou," dodává Rybář.

Že Češi nezůstali v Norsku, ho nemrzí, i když by to bylo snazší kvůli komunikaci. Trenérem biatlonistek je totiž Nor Egil Gjelland. "I díky němu jsme řešili Sjusjoen do poslední chvíle. Ale přes Egilovy apelace, kterými se snažil Česku pomoci, aby nám udělali výjimku, se to nepovedlo," říká Rybář.

V Norsku už mezitím roztál sníh, panují tam tedy podobné podmínky jako ve Švédsku. "V Idre to známe, jezdili jsme sem už předtím, byli jsme tu, když jsme tady parkovali se servisním strojem a není to pro nás nic nového," ubezpečuje Rybář.

Ondřej Rybář
zdroj: ČTK autor: Červený Michal

"Zůstáváme tady a doufám, že vydržíme až do Kontiolahti. Sice není přírodní sníh, ale skoro pětikilometrová trať navezeného umělého sněhu. Zatím i počasí drží, takže nemáme, proč se kam přesouvat," doplňuje staronový trenér týmu, který se na pozici vrací po sedmi letech.

V plánu posledního soustředění byly i jiné varianty, například Rakousko či Itálie. Sníh ale nakonec všude roztál.

"Měli jsme možnost pár dní lyžovat na Pokljuce. Trochu se čekalo, že by sníh mohl na horách vydržet. Ale i na severu nejsou lepší podmínky než tady. Trať je připravena perfektně," ví Rybář, jemuž asistuje dosavadní trenér béčka Aleš Ligaun.

Markéta Davidová
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Rybář tradičně nechce dělat prognózy, je ale přesvědčen, že v českém týmu je hned několik jmen, která míří nejvýše. Markétou Davidovou a Michalem Krčmářem počínaje a zkušeným veteránem Ondřejem Moravcem konče.

"Nikdo se přes léto neflákal a bylo by špatně, abychom šli do Světového poháru a báli se konkurence. Nebude to úplně jednoduché a první kola ukážou, jak je český tým připraven. Máme sportovce, kteří se mohou pohybovat v nejlepší desítce," ujišťuje Rybář, který u mužů před sezonou nahradil Zdeňka Vítka.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články