Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Tým servismanů biatlonistů nově povede Faltus. Vše směřujeme k olympiádě, říká Rybář

Na rozporuplnou sezonu z hlediska servisu se chce zapomenout. Biatlonisté do nové sezony Světového poháru vstoupí s pozměněným týmem servismanů. Ten nově povede Milan Faltus, který se na přípravě lyží českých závodníků podílí už 13 let. Jeho "pravou rukou" bude Vojtěch Prášil, dalšími členy budou bývalí závodníci Petr Kánský a David Tolar.

Servisní buňka české reprezentace
zdroj: ČT sport autor: Petr Paseka

Faltus, který v minulé sezoně vedl servisní tým pro IBU Cup, převezme odpovědnost za finální přípravu lyží. Prášil bude zodpovědný za výběr lyží a závodní mazání. "Milan Faltus a Vojtěch Prášil jsou našimi stavebními pilíři. Jsou s námi už dlouho a zatím vždy odolali nabídkám zahraničních týmů," uvedl sportovní ředitel Ondřej Rybář. Faltus přišel k biatlonistům před třinácti lety, Prášil před devíti.

Minulá sezona byla podle Rybáře z pohledu servisu rozporuplná. "Měli jsme dobré sněhy, na kterých se nám dařilo. Ale i horší, na které se nám namazat nepovedlo. Z toho je třeba se poučit," zhodnotil ji.

Tým servismanů se adaptuje na zákaz fluorových vosků

V té nadcházející se musejí nejen Češi připravit na chystaný zákaz fluorových vosků, který přijde za rok. Původně měl platit už letos, ale mezinárodní lyžařská a biatlonová federace ho odložily, aby se zdokonalilo testovací zařízení zjišťující přítomnost fluoru na lyžích či snowboardu. "Chceme věnovat ještě víc pozornosti strukturám lyží a také máze. Všechno směřuje k olympiádě, kde bychom chtěli mít co nejlépe fungující servis," řekl Rybář.

U servisního áčka skončili Martin Struna, který dal přednost rodině, a Šimon Kubina, jenž odešel k Finům. Nahradí je nováčci z řad bývalých biatlonistů. Prvním z nich je dvacetiletý někdejší juniorský reprezentant Kánský. "Je schopný najezdit toho na lyžích tolik, kolik potřebujeme. Měl by být pravou rukou Vojty Prášila. Oni dva utvoří dvojici pro finální sjíždění lyží a rozhodování o máze," popsal Rybář jeho roli. Druhým nováčkem je pětadvacetiletý Tolar, který naposledy v sezoně 2018/19 závodil v IBU Cupu.

V Kontiolahti a Hochfilzenu, kde se na konci listopadu a v prosinci uskuteční první čtyři kola Světového poháru, bude obvykle čtyřčlenný servisní tým v pěti. "IBU Cup se pojede až v lednu, což nám dává trochu víc času. Můžeme se na prvních závodech Světového poháru víc věnovat testování lyží a bezfluorových vosků. Pátého člověka budeme mít i pro případ, že by někdo vypadl kvůli pozitivnímu testu. Chceme udržet plný tým, který se bude starat o lyže závodníků na sto procent," vysvětlil Rybář.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články