Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Až pět stupňů nad nulou? Pokud se oteplí, bude se to bořit, odhaduje před dlouhým závodem Václavík

Světový pohár v Östersundu pokračuje vytrvalostním závodem biatlonistů a Češi by v nejdelším dvacetikilometrovém klání chtěli potvrdit solidní start do sezony. V nedělním sprintu byli hned čtyři z pěti na bodech. Jak opět zaúřaduje nevyzpytatelné počasí? Ve středním Švédsku se má výrazně oteplit a s tím mohou vyvstat problémy. Přímý přenos vysílá ČT sport a web ctsport.cz od 15:50.

Ondřej Rybář povzbuzuje na trati Adama Václavíka
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Nejlépe si ve sprintu vedl podle očekávání Michal Krčmář, sezonu rozjel velmi slušným 16. místem. "Výsledek tím, že nebyl úplně špatný, je pro sebevědomí dobrý," připustil Krčmář.

Nejlepší Čech minulé sezony potřeboval po nepovedené úvodní štafetě čistou střelbu, jeho rychlost ale ještě nebyla na nejvyšší úrovni. "Věřím, že krok po kroku to půjde nahoru, protože přece jen nějaký výpadek tam byl, a jak jsem říkal už hned po závodě, adaptace by měla přijít závod se závodem," připomněl český reprezentant zdravotní potíže před startem seriálu SP.

Krčmář vyrazí na trať jako druhý s číslem 14, s desítkou pojede Ondřej Moravec, devětačtyřicítku ponese Michal Šlesingr, devadesátku Jakub Štvrtecký. O šest pozic před ním vyrazí Adam Václavík.

Stále ještě velká naděje českého biatlonu Václavík obsadil ve sprintu 26. místo. Loni se hodně trápil a čekal na průlomový výsledek. Od toho z Östersundu se rozhodně může odrazit.

"Musím na sobě dál pracovat, abych nějak nebláznil. Věřím, že budu klidnější a že to půjde i dál," podotkl Václavík, pro kterého bude alfou i omegou výkon na střelnici – ve vytrvalostním závodě bývá tenhle faktor často rozhodující.

Je nám líto, video expirovalo.
Biatlonisty čeká vytrvalostní závod, v Östersundu se otepluje

O větrné střelnici toho padlo už mnoho. V Östersundu se ale také výrazně zhoršilo počasí a předpovědi ukazují, že by teplota mohla vyšplhat až na pět stupňů nad nulou. "Pokud se tak oteplí, bude se to bořit a nevydrží to," přiblížil Václavík, co se může dít s tratí. Startovní pole je přitom hodně početné, závod by mělo absolvovat 111 biatlonistů.

Potrápí Fourcade skvělé norské bratry?

Ve sprintu se odehrál skvělý souboj bratrské dvojice Johannes a Tarjei Bö. Krčmář ale tuší, že pro vytrvalostní závod by se mohl do boje zapojit další favorit: "Martin Fourcade nebyl vůbec pozadu, myslím si, že si možná slíznul trošku horší podmínky na stojce, proto byl v uvozovkách až pátý."

Krčmářova slova potvrzují i statistiky. Fourcade na trati za Johannesem Bö zaostal pouze o 1,5 sekundy a se svým výkonem byl spokojený. Jakékoli soudy však bývají obzvláště u vytrvalostního závodu ošemetné. Nezřídka totiž dochází v klání, ve kterém se za chybný výstřel přičítá minuta, k velkým překvapením.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články