Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Přestala fungovat důvěra. I proto má český biatlon nový servisní tým

Český biatlon vstoupil do nové éry, alespoň pokud jde o pojetí servisu. Po třech letech odešel hlavní servisman Tomáš Žídek a nahradil ho Vojtěch Prášil, který se vrátil z béčka. Čeští závodníci v minulé sezoně dlouho nechtěli ventilovat problémy bublající pod pokličkou, ale pohár jednou přetekl. Nový šéf servisního týmu sází na pečlivé testování a hodně najetých kilometrů.

Šéf servisního týmu Vojtěch Prášil
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

"Ze začátku byly lyže dobré. Mazal nám i na juniorském šampionátu a tam to bylo supr. Struktury ale neobměňoval, pořád si stál za svým. Postupem času to asi udělal svět líp a už to úplně nefungovalo," popsal své pocity věkem stále junior Jakub Štvrtecký, který se v A-týmu pohybuje druhým rokem.

Ale ani ostřílenější reprezentační borci nebyli se servisem v minulém ročníku spokojeni. "Během sezony jsem se k tomu nechtěl vyjadřovat. I když jsme v některých závodech nebyli s lyžemi spokojení, nechtěli jsme to pouštět ven, ale po závodu s hromadným startem v Ruhpoldingu už jsem to nevydržel a sám v sobě jsem trošku bouchnul a zasáhl jsem do toho," podtrhl Krčmář.

Je nám líto, video expirovalo.
Čeští biatlonisté otevřeně o servisu v minulé sezoně SP

Tehdy Ondřej Moravec zastřílel čistě, ale na trati se trápil, zaznamenal až 28. běžecký čas ze třiceti účastníků a v součtu z toho bylo až 15. místo. Michal Krčmář jednou na střelnici chyboval a dojel osmnáctý. "Když do toho od začátku musíte bušit víc než ostatní, protože lyže nejsou optimální, tak se to pak podepíše ke konci závodu," řekl tehdy rozladěný Krčmář.

"Když budu naprosto upřímný, přestala v servisu fungovat důvěra mezi servisním týmem a sportovcem, což je obrovský problém," vysvětloval před novou sezonou Krčmář.

S tím souhlasil i Moravec. "Když to dojde tak daleko a člověk jim nevěří a všechno musí přetestovávat sám – to je špatný," dodal trojnásobný olympijský medailista.

Naopak žádné potíže neměla s lyžemi nejmladší z týmu žen, a také nejúspěšnější, Markéta Davidová, která dokázala stanout čtyřikrát na stupních vítězek. "Jsem asi jediná, která vůbec neměla ze sezony pocit, že by se servis nevedl," přiznala. "Mně lyže jezdily dobře a fungovalo to. Mám Toma Žídka strašně ráda a myslím si, že je to férový a fajn chlap. Tyhle myšlenky jsem úplně nesdílela," řekla otevřeně.

Nový šéf klade důraz na důkladné testování

Před touto sezonou nastaly velké změny. Z čtyřčlenného týmu zbyl pouze Šimon Kubina, zbytek byl obměněn. Přibyli Tomáš Šindler, Martin Struna a Vojtěch Prášil.

Nový šéf prostředí dobře zná. U českého biatlonu začínal už u Žídkova předchůdce Danila Müllera, loni si odskočil na rok do béčka, kde za vše zodpovídal. S ním spolupracoval i Šindler: "Dělali jsme tam to samé co teď. Proto jsem šel do áčka, protože jsem na Vojtův systém zajetý."

Vybrat ty správné lyže není někdy vůbec jednoduché...
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

"Hodně se testuje, pořád se vrací varianty, kdyby náhodou vyšly. Objíždí se hodně kilometrů, co vosk udělá, až se sjede," popsal Šindler.

Od kanadských biatlonistů zpět do domoviny přišel Struna. "Přijal jsem nabídku od Ondry Rybáře dělat asistenta trenéra přes léto Michaelu Málkovi a přes zimu se zapojit do áčka na servis – předat nějaké zkušenosti, které jsem nabral v kanadském týmu, a rozjet to lehce jiným způsobem než v minulosti," dodal Struna.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články