Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Bronzový start Davidové. Ve sprintu kralovala Wiererová

Markérta Davidová začala Světový pohár skvěle. Ve sprintu neminula ani jeden terč a vybojovala třetí místo. Od triumfu ji dělilo 11,9 sekundy. Zvítězila Dorothea Wiererová před Norkou Marte Olsbuovou Röislandovou. Znamenitou formu potvrdila také Eva Puskarčíková, která se vešla do dvacítky. Bodovala i třicátá Lucie Charvátová.

Markéta Davidová
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Na střelnici si dala záležet a rány jednu po jedné, jako je jejím dobrým zvykem, pilovala. Vyplatilo se. Davidová měla čtvrtý nejlepší běžecký čas a nestačila jen na obhájkyni vítězství v minulé sezoně a Röislandovou, která v posledním kole po trati letěla.

"Bylo to hrozně těžké, asi jsem se uhnala za Evčou první dvě kola. Nejelo se mi nijak extra dobře, jsem ráda že jsem vůbec dojela," prohlásila s úsměvem v cíli bronzová medailistka.

Davidová se dostala ve Světovém poháru na stupně vítězek popáté, čtyřikrát uspěla v minulé sezoně. Jejím nejlepším výsledkem je lednové vítězství ve sprintu z italské Anterselvy.

Puskarčíková střílela rychle a především v běhu ukazovala, že má velkou formu. Ve druhém kole se držela Davidové. "Byla jsem mile překvapená, že jsem s ní dokázala jet. Necítila jsem se nejlíp, ale Makula mně hrozně pomohla. Hrozně mě mrzí dvě jedničky," glosovala sprint Puskarčíková.

Vítková sice nestřílela vůbec špatně, běžecky to ale po problémech v přípravě nebylo vůbec ono. "Závod byl hodně těžký, bylo to na trati trápení. Netáhne mi to, nevím. Snažila jsem se na začátku pohlídat tempo, ale na konci síly stejně nebyly," posteskla si Vítková, která jen v posledním běžeckém kole ztratila na nejlepší bezmála minutu.

Co se dělo na trati

Vítková se vleže nemýlila, jenže pomalejší běh ji posouval pořadím zpět. Nejlépe závod načaly podle očekávání Eckhoffová, Wiererová nebo Herrmannová. Naopak Vittozziová udělala vleže tři minely. Celkově si připsala pět chyb.

Vítková si předposledním výstřelem pokazila čistý zápis. Naopak bezchybná zůstala Preussová. Druhý extrém předvedla na stojce Eckhoffová, která se čtyřmi omyly vyřadila z boje o stupně vítězek.

Na scénu vstoupily Kristejn Puskarčíková a Davidová. Druhá jmenovaná byla na prvním mezičase dokonce rychlejší než všechny favoritky. Obě kamarádky vyjely ze střelnice bok po boku, protože Davidová byla bezchybná.

Miláček domácích Öbergová střílela vleže bezchybně a byla v kontaktu s čelem závodu. Mezitím Olsbuová Röislandová zabojovala a předčila v cíli Preussovou na druhém místě.

Öbergová pokazila druhou položku, zato Davidová byla i napodruhé bezchybná a útočila na vedoucí Wiererovou. Italka odjela poslední kolo skvěle a stejně tak Röislandová. V cíli byla Davidová třetí a musela čekat.

Kristejn Puskarčíková v součtu se dvěma chybami stále pomýšlela na solidní bodované umístění. Podobně na tom byla i Vítková, i když ta poslední kolo výrazně zpomalila, což jí nakonec odsoudilo za kýžené 40. místo.

Charvátová po nepřesné ráně zareagovala a udržela po ležce jedničku. Vestoje přidala dvě nepřesnosti a zápasila na hraně bodovaných pozic. Dobrým během se do čtyřicítky dostala.

Jislová po nepovedeném závodu smíšených dvojic začala bezchybně, ale dvě minely předvedla na druhé položce, což jí připravilo o body.

Zářila mladší sestra Hanny Öbergové Elvira, o které se hovoří výhledově jako o velké hvězdě. Při své premiéře ve Světovém poháru atakovala, byť nakonec neúspěšně, elitní desítku.

Výsledky sprintu žen v Östersundu

1. Wiererová (It.) 19:48,5 (1), 2. Olsbuová Röiselandová (Nor.) -8,6 (2), 3. Davidová (ČR) -11,9 (0), 4. Preussová (Něm.) -19,2 (0), 5. Perssonová (Švéd.) -21,6 (1), 6. Hermannová (Něm.) -22,1 (1), 7. Innerhoferová (Rak.) -37,3 (1), 8. Häckiová (Švýc.) -39,6 (2), 9. Aymonierová (Fr.) -40,0 (1), 10. Vita Semerenková (Ukr.) -41,1 (1), ...19. Puskarčíková -59,7 (2), 30. Charvátová -1:20,6 (3), 45. Vítková -1:42,1 (1), 65. Jislová (všechny ČR) -2:22,9 (2).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články