Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

První sprint přinesl bratrský triumf. Krčmář vybojoval 16. místo

První sprint Světového poháru a hned dvojnásobný norský triumf. V Östersundu vyhrál Johannes Bö před svým bratrem Tarjeiem. Třetí skončil Rus Matvej Jelisejev. Nejlepší z Čechů byl na 16. příčce bezchybně střílející Michal Krčmář. Bodovali také šestadvacátý Adam Václavík, šestatřicátý Michal Šlesingr a poprvé v kariéře také Jakub Štvrtecký na 39. místě. Od 15:00 vysílá ČT sport a web ctsport.cz přímý přenos sprintu žen.

Bratři Johannes a Tarjei Böovi ovládli sprint v Östersundu
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Základem solidního výkonu českých biatlonistů byla dobrá střelba. Michalové krčmář a Šlesingr nechybovali. I když občas museli rány pilovat kvůli větrným poryvům.

"Zvolil jsem tuhle cestu, že si to pohlídám a ztratím tam čas. Nebyla to optimální střelba, vůbec ne v rytmu. Na trati to ale zase bylo o něco lepší než včera. Jsem docela spokojený s tím, že jsem se popral s podmínkami," popsal své dojmy ze závodu Krčmář.

Naopak na trati Češi vesměs ztráceli. "Střelnice dobrá, to je ten pozitivní bod závodu. Na trati to nebylo úplně ono. Od začátku to bylo neslané a nemastné. Do tempa jsem se nemohl probojovat, hlavně ke konci," uvedl Šlesingr, který se svým běžeckým časem řadil až do poslední třetiny závodního pole.

Václavík zazářil, zvládl skvěle obávanou stojku a vybojoval druhý nejlepší výsledek v kariéře. "Se střelbou velká spokojenost. Na trati to tolik netáhlo," shrnul Václavík.

Cíl alespoň jednou v sezoně bodovat si Štvrtecký splnil hned v prvním závodu. "Sice dvě chyby na stojce mě trochu mrzí, ale říkal jsem si, že když budu v sezoně jednou na bodech, budu šťastný, takže spokojenost," uvedl benjamínek českého týmu.

Jako tregédii popsal svůj výkon Moravec, který dojel do cíle se čtyřkou. "Na ležáku jsem si vyhodil náboj – to jsou chyby… Jednu bych ještě vzal, ale vestoje jsem to nezvládl. Nebyly úplně lehké podmínky, trojky kolem mě padaly, ale to nic nemění na tom, že se to dalo střílet," podotkl v cíli 84. Moravec.

Co se dělo na trati

Michal Krčmář a Ondřej Moravec rozběhli závod rozvážně. Zatímco ale Krčmář nechyboval, Moravec strávil na podložce hodně času a musel navíc na jedno trestné kolo.

Krčmář si dal na čas při střelbě vestoje, ale zapsal druhou nulu, což ho výrazně posunulo pořadím výše. Zato Moravec přidal trojku a tytam byly naděje na solidní umístění.

Ještě pomaleji než jeho dva reprezentační kolegové rozjel závod Šlesingr. Na první položce si však připsal nulu.

Mezitím se rozhořela bitva o prvenství. Johannes Bö na ležce chyboval, Martin Fourcade nikoli a šel do vedení. Francouzovými největšími rivaly se stali Tarjei Bö a Loginov.

Tarjei Bö mocně finišoval a Fourcade se za ním cestou na druhou střelbu chytře vyvážel. Jenže udělal dvě chyby a navíc Johannes Bö pečlivě vybílil všechny terče. Schylovalo se k bratrskému triumfu.

Johannes Bö
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Do toho se však vložil Rus Matvej Jelisejev. Po dvou nulách byl rychlejší než norský tandem. Bezchybný výkon zaznamenal také Ital Thomas Bormolini, který byl v cíli rychlejší než Krčmář.

Šlesingr si také poradil s větrnou střelnicí a s druhou čistou položkou vyrážel vstříc bodované pozici v cíli.

Jelisejev v posledním kole výrazně ztrácel, zato Fourcade do toho pořádně šlapal a stoupal pořadím. V cíli zaostal o osm desetin za velkým sokem Loginovem. To Jelisejev svého reprezentačního kolegu stihl přeskočit.

Václavík v ležce minul jeden terč, vestoje se nemýlil a v posledním kole stahoval manko. Štvrtecký zaznamenal vleže nulu, jenže na druhé položce se trápil více, než by bylo zdrávo, a zapsal dvojku. Také on však v posledním kole výrazně zabojoval.

Norské představení vyšperkoval Johannes Dale. S jednou chybou dojel sedmý.

Výsledky sprintu biatlonistů v Östersundu

1. J. T. Bö 24:18,3 (1 tr. okruh), 2. T. Bö (oba Nor.) -19,0 (1), 3. Jelisejev -19,9 (0), 4. Loginov (oba Rus.) -27,1 (1), 5. M. Fourcade (Fr.) -27,9 (2), 6. Kühn (Něm.) -28,7 (2), 7. Dale -29,4 (1), 8. Bjoentegaard (oba Nor.) -31,7 (1), 9. Eberhard (Rak.) -33,8 (2), 10. Ilijev (Bulh.) -36,0 (2), ...16. Krčmář -1:06,4 (0), 26. Václavík -1:29,1 (1), 36. Šlesingr -1:51,1 (0), 39. Štvrtecký -1:54,5 (2), 84. Moravec (všichni ČR) -2:56,5 (4).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články