Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FORTUNA: NÁRODNÍ LIGA 2023/2024

Před play-off jsem o titulu ani nesnil, zářil Czudek po triumfu Opavy

Poprvé jako trenér slavil titul Opavy její trenér Petr Czudek. Po rozhodujícím vítězství Slezanů nad Děčínem prožíval jednapadesátiletý bývalý rozehrávač obrovské emoce. A s týmem se už těší na další výzvy včetně základní skupiny Ligy mistrů.

Petr Czudek
zdroj: ČTK / Ožana Jaroslav

"Je to krásné. Bylo to pro mě těžké. Jako hráč jsem už věděl, co a jak," řekl Czudek. S Opavou si zahrál třikrát o titul v letech 2018, 2021 i loni se suverénem Nymburkem, který od posledního triumfu Slezanů posbíral všech 18 titulů. Teď se svým týmem hegemonii Středočechů ukončil v semifinále a v boji o zlato proti Děčínu byl najednou v jiné roli.

"S Nymburkem jsme hráli dramatický zápas a bylo to super. Teď poprvé bylo s Děčínem cítit, že bychom mohli uspět, a to nás hrozně svazovalo. Bylo potřeba kluky trochu uvolnit. I když soupeři chyběli hráči, bylo to těžké. Ale je to vítězství. Úžasná atmosféra, i lidí jsou úžasní," prohlásil Czudek.

Je nám líto, video expirovalo.
Drama v závěru finále a emotivní reakce Petra Czudka po zisku titulu

V roce 2003 slavil titul s Opavou v azylu v hale Tatran v Ostravě. Na další čekal 20 let, což by jej nenapadlo. "V té době Nymburk ještě nebyl tak dominantní, ale dočkali jsme se. Hala má 2. září 20 let a můžeme ji slavit mistrovsky, to je krásné. Nikdo by to tak nevymyslel," uvedl Czudek.

Přitom jeho tým šel do play-off ze 7. místa a z tak nízké pozice nikdy žádný klub titul nevyhrál. "Sezona nebyla dobrá. Pojďme si říct, že sedmé místo není úplně ideální vstup do play-off. Ale v předkole se Slavií poslední zápas jsem cítil, ne že vyhrajeme titul, ale že jsme se trochu chytli a můžeme tu sezonu trochu zachránit a zdramatizovat," podotkl.

"Pak jsme najednou porazili Brno, Nymburk a Děčín. Druhého, prvního a třetího, takže zaslouženě titul je u nás. Ale říkat mi to před předkolem play-off, tak neuvěřím. Byl bych rád za kvalitní čtvrtfinále, ale postup do semifinále... Ježišmarjá, neblbněte. Ale že titul, to ne," podotkl.

Ocenil týmový výkon. "Tým toho už hodně prožil. Vrátil se Martin Gniadek pro titul... Tam je tolik krásných příběhů, co se udály během sezony. Přišli noví hráči, kteří chtěli načerpat zkušenosti a takovou tu chemii. Jsem moc rád, že jsme vybojovali místo v Lize mistrů," prohlásil.

Elitní soutěž si Opava zahraje stejně jako v sezoně 2018/19, kdy se do ní dostala jako poražený finalista. V minulých dvou sezonách vypadla v kvalifikaci a hrála pak Evropský pohár FIBA. "Chci ji hrát i kvůli klukům, aby se posouvali. Pak může mít český basket další kvalitní hráče. Jen přes tu Evropu se můžeme posunout, jak hráči, tak já jako trenér. My jako klub. Nechci znevažovat ligu, to v žádném případě. Ale jen konkurence v Lize mistrů, podívat se, jak to dělají jinde, postavit se proti super hráčům, to nás může posunout dál," prohlásil Czudek.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články