Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kdyby nám někdo řekl o titulu po základní části, pošleme ho do blázince, hlásil Šiřina

Po 20 letech si mohli opavští fanoušci vychutnat oslavy mistrovského titulu. Na čtvrtý pokus se od té doby ve finále dočkali: v letech 2018, 2021 i loni jejich sen ukončil suverén Nymburk, který ale tentokrát basketbalisté vyřadili v semifinále. Jízdu z předkola play-off dotáhli proti Děčínu. Kapitán Jakub Šiřina si užíval vytoužený triumf po těžké sezoně.

Ze sedmého místa po dlouhodobé části vyřadila Opava postupně pražskou Slavii (2:1 na zápasy), Brno (4:2), Nymburk v sedmizápasové bitvě a ve čtvrtém finále doma Děčín 108:104 po prodloužení. 

"Napsali jsme pohádku z říše snů. Porazili jsme prvního, druhého, třetího... Šli jsme ze sedmého místa a z totálně průserové sezony jsme udělali zázrak. Kdyby nám to někdo řekl po základní části nebo po nadstavbě, tak ho asi pošleme na Olomouckou do blázince. Ale my formu dokázali načasovat úplně v pravý čas a hráli jsme si skvělý basket celé play-off," řekl Šiřina.

"Dlouho jsme na to čekali a myslím, že kromě Čoudy (trenéra Petra Czudka) tady nikdo titul nezažil, takže pro nás je to úplně výjimečný okamžik. Já už jsem si pobrečel, takže už to znova nebudu pokoušet. Jsem strašně rád, že jsme to zvládli. Už se nám do Děčína nechtělo. Ale klobouk dolů před Děčínem, co předvedl v takové rotaci, jakou měl. Titul by si zasloužili oba, ale bohužel takový je sport, nejde to. My jsme byli tomu titulu trošku blíž," prohlásil pětatřicetiletý Šiřina.

Opava slavila v roce 2003, kdy ve vypůjčené hale Tatran v Ostravě dovršila výhru 4:3 na zápasy proti Nymburku a obhájila titulu. Ostravský rodák Šiřina u takové události nechyběl. "Byl jsem tam jako patnáctiletý kluk. Kdyby mi v té době někdo řekl, že budu hrát jako Ostravák v Opavě a vyhraju tady titul... Fakt nevím, co bych si o tom myslel. Úžasný pocit a jsem strašně šťastný, že v Opavě jsem a titul jsme po dvaceti letech vyhráli. Když má hala výročí dvacet let. Skvělé, nemám slov," řekl Šiřina.

Opět potvrdil, jakým je lídrem, a rozhodující vítězství zařídil 31 body. Na hřišti strávil 35 minut a 22 sekund a sílu mu dodávala víra, že už série dnes může skončit. "Já už nechtěl zpátky do Děčína. Když jsem si představil tu cestu v autobuse, tak jsem si řekl, že už tam prostě nejedu. Vyhrabal jsem poslední zbytky sil, zkusil nějaké nájezdy, zkusil to vzít na sebe a vyšlo to. Jsem fakt rád, že už tam nemusím," oddechl si.

A pochvaloval si, jak jej doplňoval další rozehrávač Radovan Kouřil. "Kuřka fantastický hráč, v play-off zahrál výborně. Troufnu si říct, že jsme nejlepší rozehrávačská dvojka v lize. Fakt před ním klobouk dolů. Když se mi nedařilo, vzal otěže, dával trojky, nájezdy, dirigoval hru. Jsem strašně rád, že ho mám v týmu. Není to pro něj jednoduché, že chodí z lavičky. Pobavíme se o tom v příští sezoně, aby to vzal do svých rukou. Je hráč do takhle velkých zápasů," řekl Šiřina.

Opavské hráče hnala za triumfem bouřlivá atmosféra nejvyšší návštěvy sezony. "Já viděl, že lidi stáli i na schodech, za koši, všude. Kdyby byla kapacita dvojnásobná, nebo je tady hala pro deset tisíc lidí, tak ji lidi zaplní taky. Jsme rádi za tuhle krásnou halu a jsme vděční, že nás k titulu dotlačili. Nebýt fanoušků, titul nemáme," podotkl Šiřina. Vzpomínky má na celý život. "Tady na tento moment, kdy jsme přebírali zlaté medaile, celá hala skandovala: 'Mistři, mistři!' A my pak zvedli pohár. Oslavy teď budou velké, obrovské," dodal lídr, který se může s týmem může těšit i na základní skupinu Ligy mistrů.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články