Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SLUNETA Ústí nad Labem - BK KVIS Pardubice

Nadějný náskok prohospodařili. Češi nestačili na Turky a v Německu skončili druzí

Vypadalo to na sladký triumf na německém turnaji. Jenže po historické výhře nad Itálií ztratili čeští basketbalisté vypracovaný náskok ve finálovém duelu proti Turecku a nakonec prohráli 80:89. Reprezentanti přitom vedli po prvním poločase 51:30, Turci ale zlepšeným výkonem výsledek otočili v druhé půli.

Zklamaní čeští basketbalisté
zdroj: ČBF autor: Václav Mudra

Oba poločasy utkání Česko–Turecko byly jako noc a den. Češi po výtečné první půli nezvládli druhou polovinu duelu proti favorizovanému soupeři, který zpřesnil hru, zagresivnil obranu a hlavně zlepšil útok. Po velkém obratu, kdy Turci prohrávali o 19 bodů, si nakonec bývalí vicemistři světa došli pro vítězství.

"Prvních 25 až 30 minut jsme hráli skvěle. Pak jsme ale podlehli jejich agresivitě. Dělali jsme chyby a oni mají hráče z NBA, kteří umí trefovat velké střely. Dopadlo to takhle, ale hráli jsme proti opravdu skvělému týmu," řekl po utkání trenér Ginzburg.

Je nám líto, video expirovalo.
Turci otočili duel proti české reprezentaci a ovládli turnaj v Německu

Turci přitom nezačali dobře a cítit byl zejména namotivovaný Jan Veselý, který hraje na klubové úrovni za Fenerbahce Istanbul. Jeho dominantní výkon táhl český tým v těžkém zápase, který měl prověřit svěřence Ronena Ginzburga v poslední přípravě před závěrečnou částí kvalifikace.

Češi hráli v první polovině zápasu uvolněně, a to zejména díky povedenému začátku. Úvodní čtvrtinu vyhráli bez větších problémů 28:14. Turci naznačili zlepšení ve druhé části, ale reprezentantům se dařilo turecký vzdor pozdržet. Aktuální pohodu navíc dokumentovala povedená trojka Audy se závěrečnou sirénou na konci prvního poločasu a nadějný náskok tak ještě narostl na 51:30.

Do druhé půle ale nastoupili Turci s evidentním odhodláním výsledek otočit. Také z důvodu šetření Jana Veselého dokázal soupeř přidat v útoku a prostupnější česká obrana dovolila Turecku nastřílet 26 bodů ve třetí čtvrtině. Po ní přesto vedli Pumprla a spol. 70:56.

Závěr se však nepovedl. Turci mocně dotahovali, a jakmile se dostali do vedení, už ze svých pozic neustoupili. Tlak se vystupňoval sérií tří trojek a na světelné tabuli rázem svítilo skóre 74:70 pro Turecko. Češi po obratu herně odpadli a marně se snažili s nepříznivým stavem něco udělat. Reprezentanti tak přišli o čtyřzápasovou vítěznou sérii.

"Oni na nás vlétli, byli velmi agresivní, měli jsme hodně ztrát a oni z toho dávali trojky. Byli ve velké euforii," popisoval Bohačík. "Povedlo se nám dobře začít a odehrát dobrou první půlku. Pak ale Turci hodně presovali, dávali těžké střely a vrátili se do zápasu. My jsme té jejich agresivitě podlehli a nebyli jsme schopni ustát jejich nápor. Oni navíc trefili úplně všechno," dodal Auda.

Přípravný turnaj basketbalistů v Hamburku:

Finále: ČR - Turecko 80:89 (28:14, 51:30, 70:56) Nejvíce bodů: Auda 18, Hruban 15, Veselý 14, Vyoral 9, Bohačík 8 - Osman a Wilbekin po 24, Ilyasova a Erden po 12. Fauly: 18:23. Trestné hody: 21/20 - 13/12. Trojky: 10:13. Doskoky: 37:31.

O 3. místo: Itálie - Německo 71:62 (36:34).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články