Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

K výročí okupace chce Satoranský porazit Rusy před vyprodanou halou

Už tak velkou motivaci bude mít basketbalista Tomáš Satoranský v kvalifikačním zápase pro mistrovství světa s Ruskem ještě zvýšenou. K padesátému výročí od invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa chce vítězství. Vzhledem k atmosféře, kterou zažil nedávno na Václavském náměstí, kde se vzpomínalo na rok 1968, věří, že 13. září bude pardubická ČEZ Arena vyprodaná a padne rekord v návštěvnosti.

Tomáš Satoranský
zdroj: ČTK autor: Josef Vostárek

"Byl jsem na Václavském náměstí na koncertě k výročí 50 let od okupace a cítil jsem, že zápas s Ruskem by se mohl hrát v dobré atmosféře," řekl Satoranský novinářům. Rád by viděl padnout divácký rekord na českou basketbalovou reprezentaci, který od roku 2005 z pražské O2 Areny činí 6486 diváků.  

"Kdyby bylo vyprodáno, bylo by to skvělé," uvažoval nahlas. "Uvidíme, jak moc budou fanoušci nabuzení. Ale měli by chtít vidět špičkový basketbal. A bylo by to i uznání pro kluky, kteří v první fázi kvalifikace předváděli super výkony," ocenil dobře rozehranou kvalifikaci.

Český celek i bez něho a druhé hlavní hvězdy Jana Veselého dokázal získat ze šesti zápasů pět výher a k historickému postupu by mu mohly stačit i dvě výhry ze zbývajících šesti zápasů. Satoranský je chce pomoci uhrát už v září proti Rusku a v Bosně.  

Tomáš Satoranský a Jan Veselý
zdroj: ČTK autor: Josef Vostárek

"Teď je to jediná možnost, kdy můžeme mít všechny hráče pohromadě a je dobře, že jsme všichni tady. Kluci nás dostali do skvělé pozice a my se o ty dvě výhry porveme," řekl hráč Washingtonu Wizards s tím, že to ale nebude snadné, protože i soupeři budou moci postavit silný tým.  

Přiznal, že ještě před pár lety o účasti na mistrovství světa ani nesnil. "Každý sportovec sní o olympiádě a mistrovství světa, ale v basketu se to zdálo být nedosažitelné. Zvláště, když jsme často nebyli ani na mistrovství Evropy. Je zajímavé, jak nás nový systém dostal do téhle situace, která se nemusí jen tak opakovat," konstatoval jediný český zástupce v NBA.

Společně s Janem Veselým, hvězdou Fenerbahce Istanbul, chce pomoci týmu, ale zároveň nehodlá utlumit vliv basketbalistů, kteří odehráli dosavadní část kvalifikace. "Je na nás, abychom se do toho zapojili co nejlépe, ale zároveň ponechali zodpovědnost klukům, kteří ji měli dosud. Není to jen o dvou hráčích, ale o celém týmu, a kluci dosud odváděli skvělou práci. My se do toho potřebujeme zapojit tak, aby každý cítil svou roli," řekl.  

Kromě kvality chtějí s Veselým přinést do týmu i energii. "Jsem natěšený a Honza (Veselý) má taky velkou chuť hrát. Je to na něm vidět. Honzova největší přednost je energie, kterou do týmu přinese. Vyhecuje celý tým, a když zasmečuje, tak to nakopne celý tým i diváky," věří zkušený rozehrávač.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články