Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Světová atletika zrušila Rusku trest za doping, zákaz startu ale kvůli válce dál trvá

Světová atletika (WA) rozhodla o zrušení zákazu startu ruských sportovců za rozsáhlé dopingové skandály, který platil od roku 2015. Rusové a Bělorusové nicméně dál budou vyloučeni z mezinárodních soutěží kvůli válce na Ukrajině.

Světová atletika potrestala ruskou atletickou federaci v roce 2015 po odhalení masivního státem podporovaného dopingu a jeho následného zakrývání. WA od té doby mnohokrát distanc prodloužila, neboť podle ní nenastal na ruské straně v přístupu k dopingu žádný výrazný pokrok.

Dnes nicméně šéf pracovní skupiny WA pro Rusko Rune Andersen uvedl, že je konečně spokojen s "novou kulturou kvalitního řízení a nulovou tolerancí k dopingu v celé organizaci". Rada WA pak odhlasovala zrušení trestu.

V minulých letech směli vybraní ruští atleti startovat pod neutrální vlajkou, pokud potvrdili, že mají dopingový "čistý rejstřík". Ani ti ale aktuálně závodit nesmějí, neboť rada WA rozhodla o prodloužení zákazu startu Rusů a Bělorusů, jenž vešel v platnost krátce po zahájení invaze na Ukrajinu loni v únoru.

Je nám líto, video expirovalo.
Mahučichová: Naši lidé umírají, protože jsou Ukrajinci

"Rada odsouhlasila doporučení vyloučit ruské a běloruské sportovce a funkcionáře ze všech našich světových akcí. Platí to pro dohlednou dobu vzhledem k invazi a probíhající válce na Ukrajině," uvedl prezident Světové atletiky Sebastian Coe.

Rozhodnutí WA přišlo týden poté, co rada Evropské atletiky odhlasovala, že ruští a běloruští atleti zůstanou vyloučeni z jejích akcí po dobu trvání války na Ukrajině.

Značně se tím snížila možnost, že by se ruští a běloruští atleti představili příští rok na olympijských hrách v Paříži, což v reakci naznačil ruský ministr sportu Oleg Matycin. "Považujeme tato politická omezení za nepřijatelná, zvlášť v kontextu nedávného projevu (prezidenta MOV) Thomase Bacha proti politickému ovlivňování sportu. Olympijské hry by měly zůstat neutrální a mezinárodní federace by měly umožnit všem nejlepším sportovcům soutěžit," citovala Matycina agentura RIA Novosti. MOV v posledních týdnech hledá cesty, jak ruským a běloruským sportovcům umožnit při zachování neutrality návrat do soutěží.

Je nám líto, video expirovalo.
Světová atletika zakázala soutěžit transgenderovým sportovkyním v ženských soutěžích

Po letech téměř automatického prodlužování ruského distance za doping loni v listopadu Andersen poprvé připustil, že situace v Rusku je mnohem lepší a že by po splnění dalších podmínek mohl doporučit zrušení zákazu. Podle norského experta na boj proti dopingu je testování v ruské atletice na přijatelné úrovni kvality a kvantity a Ruská antidopingová agentura (RUSADA) dostala více informací od whistleblowerů z atletiky než z jakéhokoli jiného sportu.

"Dá se to brát jako důkaz, že v ruské atletice začíná zapouštět kořeny změna kultury," uvedl Andersen. Varoval však, že není jisté, že tato změna bude trvalá, a doporučil, aby trest znovu vstoupil v platnost v případě selhání při dodržování stanovených podmínek.

Zákaz transgenderovým sportovkyním v ženských soutěžích

Světová atletika také zakázala transgenderovým ženám startovat v elitních ženských soutěžích, pokud prošly mužskou pubertou. O podobném kroku, který udělala loni mezinárodní plavecká federace, rozhodla rada WA. Na svém zasedání také zpřísnila dosud platné podmínky pro start atletek s odlišným sexuálním vývojem.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články