Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Czech Tour 2024

Kvůli dopingu ruský výškař Lysenko přijde o Tokio i mistrovství světa

Za porušení antidopingových pravidel a pokus o podvod potrestala Mezinárodní sportovní arbitráž (CAS) ruského atleta a vicemistra světa z roku 2017 Danila Lysenka šestiletým zákazem startů. Čtyřiadvacetiletý výškař nesmí dočasně závodit od roku 2018. Přijde tak nejen o letošní olympijské hry, ale i příští mistrovství světa. Závodit může nejdříve od srpna 2022, přičemž šampionát v americkém Eugene 3. srpna skončí.

Danil Lysenko
zdroj: ČTK/AP autor: Matt Dunham

Lysenko byl od roku 2018 suspendován za neposkytnutí informací o místě svého pobytu a vyhýbání se mimosoutěžní dopingové kontrole. S pomocí vedení ruského atletického svazu se pak pokusil falešnými dokumenty provinění zakrýt. CAS mu za neposkytnutí údajů o pobytu udělil dvouletý trest, čtyři roky dostal Lysenko za podvádění. Za spolupráci s vyšetřovateli, která vedla k obvinění mimo jiné někdejšího šéfa ruské atletiky Dmitrije Šljachtina a dalšího funkcionáře Artura Karamjana, se dočkal podmíněného snížení trestu.

Vicemistrovi světa z roku 2017 Lysenkovi přitom hrozil až osmiletý trest. Jeho kauza vedla k tomu, že Světová atletika pozastavila vloni program udělování neutrálního statusu vybraným ruským atletům s čistým dopingovým rejstříkem. Proces byl obnoven teprve letos v dubnu.

"Rozhodnutí CAS vítáme. Přineslo uzavření vleklé kauzy, která ukázala, jak daleko jsou někteří lidé ochotni kvůli podvádění zajít, ale i to, jak Jednotka pro bezúhonnost atletiky (AIU) dokáže takové případy vyšetřit. Doufáme, že tento výsledek poslouží jako varování," uvedl šéf AIU Brett Clothier.

Lysenkův trenér Jevgenij Zagorulko přijal už dříve podle AIU čtyřletý trest. Projednávání případu u arbitráže CAS, která měla rozhodnout o tom, zda mu bude část trestu za spolupráci změněna na podmínku, se nedočkal. Letos v dubnu zemřel.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články