Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Světová atletika prodloužila suspendaci Rusů, šéf Coe přesto vidí světlo na konci tunelu

Světová atletika (World Athletics - WA) opět prodloužila zákaz startů ruských závodníků v mezinárodních soutěžích, jenž kvůli státem podporovanému dopingovému programu vynesla v listopadu 2015. Na on-line jednání kongresu schválilo návrh Rady WA 126 delegátů, proti bylo 18 delegátů.

Pokračující reforma ruského atletického svazu ale dává podle šéfa pracovní komise zabývající se kauzou Runeho Andersena naději, že by suspendace mohla v dohledné době skončit. Pochvaluje si především spolupráci s novým vedením svazu a jeho předsedkyní Irinou Privalovou. "Nové ruské vedení ukázalo, že chce změny opravdu uskutečnit," řekl Andersen.

"Pokroky tu jsou, ale stále zbývá spousta práce. Poslední měsíce však posílily optimismus. Jdeme správným směrem a už je vidět světlo na konci tunelu," připojil se šéf WA Sebastian Coe.

Na mezinárodní scéně momentálně mohou startovat jen vybraní ruští atleti s čistým dopingovým rejstříkem. Program udělování neutrálního statusu byl ale loni přerušen kvůli snaze ruských funkcionářů ututlat porušení dopingových pravidel výškaře Danila Lysenka. Ruští atleti tak mimo jiné přišli o start na halovém mistrovství Evropy v Toruni. Proces byl obnoven letos v dubnu před olympijskými hrami v Tokiu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články