Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Coe zrušení sankcí pro Rusy kvůli Ukrajině nečeká. Zásady jsou stále stejné, řekl

Prezident Světové atletiky Sebastian Coe si nemyslí, že mezinárodní federace zruší zákaz startů pro ruské atlety kvůli válce na Ukrajině. Řekl to v australském Bathurstu, který bude v sobotu hostit mistrovství světa v krosu. Rada Světové atletiky nejprve v březnu projedná posun, jaký udělala Ruská atletická federace (RAF) v letité dopingové kauze.

Sebastian Coe
zdroj: ČTK/AP autor: Laurent Gillieron

Kvůli aféře s užíváním nedovolených podpůrných prostředků je RAF suspendována od roku 2015, ale až do loňské únorové invaze na Ukrajinu mohli vybraní ruští atleti závodit jako neutrální. Pak se to kvůli mimořádné situaci na Ukrajině, která dopadla i na tamní atlety, změnilo. "Rada loni rozhodla, že je nemyslitelné, aby ruští atleti mohli závodit. Takže rada bude rozhodovat, jestli tato pozice stále přetrvává. Pokud jde o mě, tak ty zásady jsou stále stejné," řekl.

Nejdříve bude vedení Světové atletiky znovu hodnotit, do jaké míry RAF plní požadavky nezbytné pro obnovení jejího členství. "Na základě této diskuze se pak posuneme ke druhé diskuzi," poznamenal Coe.

Na sportovní i politické scéně se aktuálně intenzivně řeší úvahy Mezinárodního olympijského výboru (MOV) umožnit účast ruských a běloruských sportovců na OH 2024 v Paříži, byť v neutrálních barvách. Desítky zemí v čele s okupovanou Ukrajinou, mezi nimiž je i Česko, se proti tomu vymezily a požadují zachování současných sankcí. Válka na Ukrajině, při níž Rusko útočí s podporou Běloruska, totiž pokračuje.

MOV bezprostředně po invazi doporučil mezinárodním federacím, aby ruské a běloruské sportovce vyloučily, a drtivá většina z nich tak učinila. Nyní ale vedení světového olympismu svůj postoj změnilo a odvolává se na stanovisko OSN, podle nějž se jedná o diskriminaci. MOV uvažuje o tom, že by se ruští a běloruští sportovci mohli kvalifikovat ze soutěží v Asii.

Pro konečné řešení této otázky bude klíčový postoj mezinárodních federací v jednotlivých sportech, jako je Světová atletika. Ty rozhodují o systému olympijské kvalifikace a povolují sportovcům účast v kvalifikačních soutěžích.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články