Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

K ráznému kroku přistoupily i atletické federace. Rusové ani Bělorusové nesmějí závodit

Vrcholné atletické akce včetně březnového halového mistrovství světa či červencového světového šampionátu pod širým nebem se kvůli invazi na Ukrajinu uskuteční bez Rusů a Bělorusů. Oznámila to Světová atletika s tím, že zákaz platí okamžitě. K stejnému postupu se rozhodla přistoupit také Evropská atletika.

Marija Lasickeneová
zdroj: Reuters

Příští týden bude Rada Světové atletiky rozhodovat o pozastavení členství běloruské federace. Ruský svaz je suspendován už od roku 2015 kvůli dopingu. Od té doby závodí na mezinárodní scéně jen vybraní ruští atleti, kteří dostanou přidělený statut neutrálního sportovce. Na vrcholných akcích je jejich počet omezen.

Zákaz se netýká jen sportovců, ale také funkcionářů a členů realizačních týmů. "Svět je zhrozen tím, co Rusko provedlo za podpory a pomoci Běloruska. Světoví lídři se snažili vyhnout této invazi diplomatickými prostředky, ale neúspěšně kvůli neotřesitelné ruské touze vpadnout na Ukrajinu. Bezprecedentní sankce uvalované na Rusko a Bělorusko státy a průmyslem po celém světě se zdají být jedinou mírovou cestou k narušení současných ruských plánů a obnovení míru," uvedl prezident Světové atletiky Sebastian Coe.

Trestání sportovců za činy jejich vlády se mu obvykle příčí, ale nyní nevidí jinou možnost. "Je to jiné, protože vlády, firmy a další mezinárodní organizace přijaly sankce a opatření proti Rusku napříč všemi sektory. Sport musí vystoupit a připojit se k těmto snahám, aby skončila tato válka. Nemůžeme a neměli bychom stát stranou," doplnil britský funkcionář.

Vyloučení ruských a běloruských závodníků podpořili Renaud Lavillenie a Valerie Adamsová, kteří předsedají komisi sportovců Světové atletiky. "Cítíme solidaritu se sportovci, soupeři a přáteli z Ukrajiny, kteří čelí mnohem větším výzvám, než je jen přerušení tréninku a soutěží. Mají strach o své životy a životy svých blízkých," uvedl francouzský tyčkař.

Rusové a Bělorusové si nezazávodí ani na evropských akcích 

Vedle evropského šampionátu pod širým nebem v Mnichově se postih vztahuje také na Evropský pohár vrhačů, který bude příští týden v portugalské Leirii, Evropský pohár v běhu na 10 000 metrů, mistrovství Evropy v silničních bězích a ME do 18 let v Izraeli.

"Evropská atletika je stoprocentním spojencem Světové atletiky a všech ostatních mezinárodních sportovních federací ve vztahu k ruské invazi na Ukrajinu. Tragické scény války a destrukce, které všichni sledujeme v televizi a na sociálních sítích, nemají v moderní Evropě místo, sport nevyjímaje," uvedl prezident Evropské atletiky Dobromir Karamarinov.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články