Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Chlumský: Rusko musí být tvrdě potrestáno. Vyloučení z OH by byl logický krok

Praha – S dopingem má mnohaleté zkušenosti a dlouhodobě proti němu bojuje. Na základě svých znalostí a nově získaných informací tak Jan Chlumský, šéf Úseku dopingových kontrol a monitoringu při Českém antidopingovém výboru, nevidí jinou možnost než proti Rusku, kolem kterého se skandál v současnosti točí, tvrdě zasáhnout. "Vyloučit Rusko z IAAF a olympiády by byl logický krok, jelikož toto je obří skandál," prozradil.

Budova Ruského olympijského výboru
zdroj: ČTK/AP autor: Ivan Sekretarev

Pokud by se takto IAAF zachovala, zasáhlo by to kromě dopujících sportovců i ty slušné, kteří se užívání zakázaných látek vyhýbali. Chlumský však nevidí jinou možnost, jelikož v Rusku doposud fungoval propracovaný systém, jejž je potřeba zastavit.

"Je to složitá věc. Samozřejmě že někteří sportovci, a nebudeme spekulovat, kolik jich bylo, jsou v Rusku čistí. Podle mého názoru je asi ale potřeba takhle tvrdě zasáhnout," komentoval Chlumský doporučení Světové antidopingové agentury WADA. Proti plošnému trestu se ohradil například Jevgenij Trofimov, kouč ruské tyčkařky Jeleny Isinbajevové, která se vrací po mateřské pauze.

Chlumský byl v minulých dnech ve Štrasburku na jednání monitorovací skupiny pro doping při Radě Evropy, která se nezabývá konkrétními případy, ale řeší všeobecné věci. Došlo i na debaty kolem čerstvého skandálu, neboť na zasedání byl přítomen i zástupce WADA, který tam avizoval odebrání akreditace moskevské laboratoři.

Na tento krok slyšel Chlumský v zákulisí rozdílné názory. "Někteří argumentovali, kdo bude v Rusku dělat analýzy, ale s tím já nesouhlasím. Ostatní laboratoře jsou schopny ji zastoupit, i když to bude dražší. Suspendace je namístě za takové hrubé porušení etiky," řekl Chlumský. WADA má 35 akreditovaných laboratoří po celém světě, ta moskevská byla jednou z osmnácti v Evropě.

K Chlumskému se donesly i zprávy, jak v Moskvě celý proces s laboratořemi fungoval. Akreditovaná laboratoř nebyla totiž jedinou, která v hlavním ruském městě fungovala. Vedle ní ještě existovala druhá, tajná, jež byla na podobné úrovni. "Ta zkoumala vzorky jako první a v případě pozitivního testu je do akreditované laboratoře vůbec neodeslali," prozradil Chlumský.

Je nám líto, video expirovalo.
Chlumský: V Rusku měli dopingoví komisaři strach

Chlumský už v minulosti pojal podezření o systematickém dopingu v Rusku. "Neboť velké množství chodců i ostatních atletů mělo pozitivní nálezy. V Rusku je to zakořeněné už od dob socialismu. Trenéři, lékaři i sportovci, kteří v té době působili, totiž stále jsou ve strukturách sportu. Asi ale ten systém nebyl tak dokonalý, když jim něco uteklo," prohlásil.

"Když sportovci trénují venku a pošlou se k nim 'lítačky' nezávislých dopingových agentur, tak musejí dát vzorek a jsou pak často pozitivní," uvedl.

Ani Armstrong neměl pozitivní test

Podle Chlumského by v "civilizovaných" zemích bylo nemyslitelné, aby antidopingová laboratoř takhle organizovaně ničila pozitivní vzorky a manipulovala s nimi. "Ale netvrdím, že v Moskvě je jediná laboratoř, která se k tomu snížila," řekl.

Před deseti lety měla potíže laboratoř v Římě. Tehdy se jednalo o problémy při analýze moči na zakázanou látku EPO. "Kontrol probíhá hodně, ale lidský faktor se nedá vyloučit nikde. Policisté jsou také kontrolováni inspekcemi, je to nekonečný boj, ale tohle je výjimečné," uvedl Chlumský.

Nevidí problém v tom, že by byli zpětně potrestáni atleti, kteří nikdy neměli pozitivní dopingový nález. "Armstrong také neměl pozitivní test," odkázal k případu amerického cyklisty, který se pod tlakem důkazů nakonec přiznal. "Nemusí to být jen pozitivní nálezy, ale musí to být doložitelné, komu zmanipulovali vzorek. Těch nálezů bylo tolik, že důkazy tam určitě budou," míní Chlumský.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články