Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Potrestejte ruské atlety, u nichž se prokázal doping, žádá atletickou federaci MOV

Lausanne – Okamžité odstartování disciplinárního řízení a následné potrestání ruských atletů, kteří jsou obviněni z dopingu, žádá Mezinárodní olympijský výbor po Mezinárodní atletické federaci. MOV zároveň pozastavila čestné členství bývalému předsedovi IAAF Laminu Diackovi, který měl údajně o nekalé činnosti v ruském sportu vědět a tolerovat ji. IAAF by mohla o sankcích vůči Rusku rozhodovat už tento pátek.

Maria Savinovová
zdroj: AP autor: Matt Dunham

Závodnice, trenéři a funkcionáři, které ve své zprávě v pondělí zmínila vyšetřovací komise Světové antidopingové agentury (WADA), by podle MOV měli dostat tvrdé tresty. Medailisté by měli přijít o cenné kovy, pokud budou usvědčeni z dopingu.

WADA, která doporučila kvůli rozsáhlému porušování antidopingového kodexu vyloučit ruskou federaci z IAAF a tím i ze všech soutěží včetně olympijských her, navrhla doživotní zákaz startů pro pět sportovkyň.

Nejznámějším jménem na seznamu je olympijská vítězka v běhu na 800 metrů z Londýna Marija Savinovová. Dalšími jsou bronzová medailistka ze stejného závodu Jekatěrina Poistogovová a další běžkyně Kristina Ugarovová, Anastasia Bazdyrevová a Taťjana Mjazinová.

O případných sankcích vůči ruské atletice má rada IAAF jednat tento pátek. Řekl to zastupující šéf ruské atletické federace Vadim Zeličenok, podle kterého půjde o online konferenci.

"Zatím nás nikdo nepotrestal. Zítra budeme hotovi s odpověďmi na otázky, které nám byly položeny," uvedl Zeličenok, jenž stojí v čele ruské atletické federace dočasně od letošního února, kdy kvůli dopingovým skandálům především chodeckých reprezentantů rezignoval Valentin Balachničev.

"Abych byl upřímný, žádný závažný zločin nevidím. Ano, existují prohřešky, které přiznáváme a které mají ve všech zemích. Ale nic systematického tam nevidím (ve zprávě o ruské atletické federaci). Podle mě si žádný velký trest nezasloužíme, ale nedá se vyloučit, že nás čekají potíže vzhledem ke stanovisku řady těch, kteří budou hlasovat proti nám," řekl Zeličenok.

Poměry v ruském sportu často připomínaly praktiky z 80. let, řekl Nekola

Tvrdé tresty pro ruské sportovce podporuje bývalý šéf českého Antidopingové výboru Jaroslav Nekola, podle kterého zpráva WADA i přes protesty ruské strany poskytla dostatečné množství adekvátních důkazů pro usvědčení osob zapletených v celé kauze. Zároveň uznal, že ho nepřekvapuje, že skandál vypukl právě v Rusku.

"Poměry v ruském sportu už dříve naznačovaly, že se tam děje něco, co bylo známo v 80. letech. Současní trenéři a funkcionáři prošli v té době systémem, takže ví, jak s dopingem pracovat," řekl s tím, že ho trochu překvapilo, jaký rozsah celá kauza má.

Nekola také prozradil, že skandál by se mohl dotknout i dalších zemí. I například šéf britské atletiky Ed Warner odhadl, že problém by mohlo mít čtyři až šest států. "Podle nálezů z dřívějška je dost pochybností o estonských sportovcích. Američané mají také máslo na hlavě a rovněž Jamajčané," uznal.

Diack a vedení IAAF museli o všem vědět

Kromě Ruska a ruských sportovců, trenérů a funkcionářů se směřuje pozornost také na bývalého šéfa IAAF Diacka, jehož vyšetřují francouzské úřady. Dvaaosmdesátiletý Senegalec je podezřelý, že přijal nejméně 200 000 eur (takřka 5,5 milionu korun) od ruských atletů za krytí jejich dopingových případů, na základě čeho ho již MOV suspendovalo ve funkci čestného člena.

"Velká část viny je na straně atletické federace IAAF. Předchozí vedení určitě o všem vědělo. Korupční skandály, které se teď s Diackem vedou, to jasně naznačují. Už dříve se spekulovalo, že on stojí v pozadí všech zákulisních bojů, které kolem ruských sportovců byly, což se potvrdilo, jelikož je vyšetřován francouzskou justicí," dodal Nekola.

Sám Diack už rezignoval na funkci předsedy nadace IAAF, která organizuje semináře, konference a výstavy a také galavečer s vyhlášením nejlepšího atleta roku. Letos se měl slavnostní večer uskutečnit 28. listopadu, ale federace ho právě kvůli vyšetřování Diacka zrušila.

V čele IAAF skončil Diack letos po téměř šestnácti letech, v srpnu ho ve funkci předsedy nahradil Brit Sebastian Coe. Členem MOV byl 15 let do loňského roku, kdy se stal čestným členem.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy