Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej na zemi

Moskevská laboratoř přišla o akreditaci, její šéf rezignoval

Montreal - Mezinárodní antidopingová agentura (WADA) odebrala v rámci skandálu ruských atletů podezřelých ze systematického dopingu akreditaci moskevské laboratoři. Vyslyšela tak pondělní požadavek své nezávislé vyšetřovací komise. V moskevské laboratoři se údajně pohybovali lidé z ruské tajné služby FSB, kteří zastrašovali zaměstnance. Její ředitel Grigorij Rodčenkov o pár hodin později rezignoval. Celou situaci hodlá řešit i ruský prezident Vladimir Putin.

Světová antidopingová agentura WADA
zdroj: ČTK/AP autor: LAURENT GILLIERON

Moskevská laboratoř se může do tří týdnů odvolat ke sportovnímu arbitrážnímu soudu CAS, opatření platí nejméně půl roku. "WADA zareagovala rychle na jeden z klíčových požadavků své nezávislé komise. Laboratoř je dočasně suspendována, o jejím dalším statutu rozhodne disciplinární komise, sestavená v brzké době," řekl šéf WADA Craig Reedie.

WADA má 35 akreditovaných laboratoří po celém světě, Moskva byla jednou z osmnácti v Evropě. Její ředitel Grigorij Rodčenkov podle komise nařídil těsně před loňským prosincovým auditem WADA zničit přes 1400 uchovaných vzorků coby možných důkazů, navíc od sportovců požadoval peníze za zatajení pozitivních zkoušek. Komise požaduje jeho okamžitou suspendaci. Rodčenkov se rozhodl odejít, podle ministra sportu Vitalije Mutka tak učinil proto, aby s ním zmizelo všechno negativní a laboratoř se mohla začít reformovat.

I přesto Moskva vysvětluje zničení vzorků nadále tím, že se jedná o zcela běžnou záležitost, s čímž souhlasí i bývalý šéf Ruské antidopingové agentury Nikolaj Durmanov. "Jsou to normální praktiky, vzorky likvidují všechny laboratoře, protože je prostě není kde skladovat. Někdy o to žádají samy federace, když je vzorek A negativní. Neničí se jen ty, u kterých je z určitých důvodů výslovně požádáno, aby byly uchovány," řekl Durmanov.

"Schází nejen dostatek pravděpodobných důkazů o vině či nevině, ale ruská laboratoř se dostala do situace, kdy jí nezbývá nic jiného, než útočit na ostatní," řekl ke kauze zpravodaj ČT Miroslav Karas. "Důkazy se budou hledat těžko," dodal.

V moskevské laboratoři se také údajně pohybovali lidé z ruské tajné služby FSB, kteří zastrašovali zaměstnance. To však ředitel národní antidopingové agentury RUSADA Nikita Kamajev označil za naprostý nesmysl.

"Ano, laboratoř je zavřená. Ale RUSADA pracuje dál," prohlásil Kamajev. Ministr sportu Vitalij Mutko přitom v pondělní reakci na zveřejnění zprávy WADA pohrozil, že ruská vláda přestane veškeré antidopingové programy financovat.

"Jsme si plně vědomi problémů v Ruské atletické federaci a ze své strany jsme udělali vše k nápravě situace," uvedlo ruské ministerstvo sportu a poukázalo například na výměnu v čele federace i na postu hlavního trenéra. "WADA by se měla držet reálných faktů a důkazů," upozornilo ministerstvo. Obvinění ruských atletů z organizovaného dopingu posléze označil za nepodložené i mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Dopingový test
zdroj: ČT24

"Šéf antidopingové kanceláře to má sečteno. Křeslo se kýve i pod Mutkem, který je velkým přítelem prezidenta Vladimira Putina. Ten prý tento týden žádnou schůzku s Mutkem neplánuje. Přitom se s ním setkával velmi často. Ač ministr sportu rétoriku zmírnil, má to nejspíš rovněž sečteno," uvedl Karas.

Celou situaci se rozhodl řešit i ruský prezident Vladimir Putin. Ten se ve středu setká mimo jiné s reprezentačním šéftrenérem Jurijem Borzakovským, olympijským vítězem v běhu na 800 metrů, který byl do funkce uveden letos v zimě poté, co po několika dopingových aférách ruských chodců rezignoval Valentin Maslakov.

Středeční schůzka Putina se zástupci ruské atletiky v Soči byla naplánována již dříve, ale původně se měla týkat hlavně příprav atletů na olympijské hry. Téma se však změní vzhledem k tomu, že Rusům hrozí neúčast v Riu. "Určitě na toto téma budeme diskutovat," dodal výkonný šéf Ruské atletické federace Vadim Zeličenok.

Dopingová aféra podle předsedy Českého atletického svazu Libora Varhaníka přesahuje rámec tohoto sportu. Upozornil, že atletika investuje hodně prostředků do toho, aby ochránila poctivé sportovce. "Ti nemohou být v žádném případě znevýhodněni někým, kdo podvádí. Všichni mají mít rovné podmínky. Atletika je sport exaktních pravidel, která platí obecně, takže musíme dělat vše pro to, aby tento fakt platil i v případě dopingu," uvedl.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články