Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Antidopingoví odborníci: 9 měsíců do Her je málo, aby Rusové prokázali, že jsou "čistí"

Colorado Springs (USA) – Ruským atletům se po propuknutí dopingové aféry stále vzdaluje účast na olympijských hrách v Riu de Janeiru. Nejnověji tvrdí Institut národních antidopingových organizací (iNADO), že devítiměsíční období do začátku Her je příliš krátké na to, aby se dalo s jistotou tvrdit, že ruští reprezentanti jsou "čistí". "Změnit takhle narušený systém a znovu získat důvěru, to není práce na šest měsíců. To potrvá roky," řekl agentuře AP předseda iNADO David Kenworthy.

Marija Savinovová z Ruska
zdroj: ČTK/AP autor: Matt Dunham

Mezinárodní atletická federace IAAF kvůli rozsáhlému porušování antidopingového kodexu v pátek pozastavila ruskému svazu členství a vyloučila jeho atlety z mezinárodních soutěží.

Institut předá své doporučení Světové antidopingové agentuře WADA, která se v tomto týdnu sejde na výročním zasedání v Colorado Springs. "Nejsme přesvědčeni, že mají dostatek času na to, aby se kompletně očistili," řekl Kenworthy.

Přední ruští atleti považují plošný trest za nespravedlivý. Naopak šéf světové organizace plaveckých trenérů WSCA John Leonard, dlouhodobě známý svým nesmiřitelným postojem k dopingu, v pondělí vyzval k bojkotu her, pokud na nich budou ruští atleti smět startovat. Argumentoval podobně jako iNADO, příliš krátkým časem na věrohodné změny. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články