Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Větší dopad, než se čekalo? IAAF může hrozit vyloučení z OH

Lausanne - Rozsáhlý dopingový skandál, který nyní řeší mezinárodní federace IAAF, může mít po zveřejnění další části zprávy Světové antidopingové agentury WADA vážné důsledky pro celou atletiku. Podle jednoho z členů vyšetřovací komise WADA totiž může závěrečná zpráva obsahovat doporučení, aby byla celá atletická federace vyloučena z olympijských her. Zpráva má být zveřejněna do konce roku.

O případném postihu IAAF, která minulý týden na základě první části zprávy dočasně vyloučila ze svých řad Rusko, by musel rozhodnout Mezinárodní olympijský výbor. Pro všechny atlety z celého světa by případný distanc federace znamenal zákaz startu na olympijských hrách v Riu de Janeiru v příštím roce.

Další informace ze zprávy komise WADA zatím nezveřejnila, protože by podle komisaře Richarda McLarena ohrozila probíhající kriminální vyšetřování francouzských úřadů. "K IAAF jsme se nevyjádřili a nevydali jsme žádné doporučení, ale v příští zprávě to uděláme," řekl McLaren australskému radiu ABC s tím, že vyloučení z olympiády může být jedním z navržených kroků.

IAAF se zatím touto hrozbou nezabývala. "Teď je naší prioritou zaměřit se na to, co se musí udělat, aby Rusko vyhovělo IAAF, a ve spolupráci s WADA aby splňovalo podmínky pro znovuzařazení do mezinárodních soutěží," uvádí IAAF na svém webu.

IAAF na základě doporučení nezávislé vyšetřovací komise WADA minulý týden pozastavila členství Ruska kvůli tomu, že v zemi funguje státem řízený a podporovaný systém dopingu. Ruští atleti tak do odvolání nesmějí startovat v mezinárodních soutěžích a hrozí jim, že přijdou o účast na hrách v Riu. Trest IAAF zruší až poté, co Rusko splní stanovené reformní kroky.

Podobný osud navíc může v příštích týdnech potkat i další země, v nichž je údajně situace s dopingem podobná. Nejčastěji se hovoří o Keni.

Je nám líto, video expirovalo.
Rusové chtějí po stopce v IAAF najít kompromis
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články