Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Rusko je kvůli dopingu vyloučeno z IAAF, ruští atleti mohou přijít o Rio

Moskva - Mezinárodní atletická federace IAAF kvůli systematickému dopingu pozastavila členství ruskému svazu. Ruští atleti tak nesmějí startovat na mezinárodních soutěžích a hrozí jim, že přijdou o účast na olympijských hrách v Riu de Janeiro. O suspendaci rozhodla Rada IAAF, hlasování dopadlo jednoznačně v poměru 22:1.

Ruská vlajka na olympijských hrách
zdroj: ČTK/Vondrouš Roman

I přes suspendaci věří ruský ministr sportu Vitalij Mutko v účast ruských atletů na olympiádě. "Stále máme šanci startovat na olympijských hrách, možná i na březnovém halovém mistrovství světa v Portlandu. Ten trest je dočasný. V příštích měsících musíme vyhovět řadě požadavků," řekl Vitalij Mutko. "To rozhodnutí je na jednu stranu velmi podivné, ale vlastně jsme nic jiného neočekávali," dodal.

Rada IAAF diskutovala prostřednictvím telekonference pod vedením šéfa Sebastiana Coea skoro čtyři hodiny a přijala rozhodnutí, které jí v pondělí doporučila Světová antidopingová agentura WADA ve třísetstránkovém dokumentu.

Je nám líto, video expirovalo.
IAAF rozhodla: Ruští atleti nemohou závodit

WADA v pondělí také mimo jiné navrhla doživotní zákaz činnosti čtyřem trenérům, jednomu lékaři a pěti sportovcům: olympijské vítězce v běhu na 800 metrů z Londýna Marii Savinovové, bronzové medailistce ze stejného závodu Jekatěrině Poistogovové a další běžkyním Kristině Ugarovové, Anastasii Bazdyrevové a Taťjaně Mjazinové. WADA dále odebrala akreditaci moskevské antidopingové laboratoři. Její ředitel Grigorij Rodčenkov rezignoval. Podle zveřejněné zprávy měl údajně zničit před loňským prosincovým auditem přes 1400 uchovaných vzorků.

Dopingové praktiky podle zprávy prosakovaly do nejvyšších pater vedení ruského sportu, ale také k bývalému šéfovi IAAF Laminu Diackovi. Senegalského funkcionáře kvůli údajné korupci a krytí některých dopingových případů vyšetřuje francouzská policie.

Ruská snaha o protiúder

Ještě před jednáním Rady IAAF se snažil hrozící sankce odvrátit ministr Mutko, který údajně o podvodech věděl. Mutko dnes obvinil vedení světové atletiky z toho, že v letech 2008 a 2009 zatajilo 155 pozitivních dopingových testů. Jen patnáct se jich prý týkalo ruských atletů, mimo jiné chodce Valerije Borčina, který vyhrál OH v Pekingu 2008.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články