Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Ruská atletika si zvolí nové vedení. Přijdou moderní lidé, slibuje ministr sportu

Moskva - Ruský atletický svaz si v lednu zvolí zcela nové vedení. Dopingový skandál, který měl za následek vyloučení z mezinárodní federace IAAF, budou vyšetřovat zvláštní komise. Rozhodlo o tom prezidium svazu v Moskvě na mimořádném zasedání, které svolalo ministerstvo sportu.

Atletika
zdroj: ISIFA/Rex Features

Volby by se měly uskutečnit na dalším mimořádném jednání 16. ledna za přítomnosti pozorovatelů z IAAF. O prezidentský post se chce podle ruských médií ucházet olympijská vítězka v bězích na 800 a 1500 metrů Světlana Mastěrkovová. Údajně není vyloučena ani kandidatura tyčkařské hvězdy Jeleny Isinbajevové.

Ministr sportu Mutko oznámil, že se vedení atletiky prakticky celé změní. "Přijdou noví, moderní lidé," řekl. Podle bývalého svazového šéfa Valentina Balachničeva by k nim mohli patřit například bývalá dálkařka Taťjana Lebeděvová či nynější šéftrenér a někdejší osmistovkař Jurij Borzakovskij.

Zpět do IAAF do tří měsíců?

Dopingový skandál, kvůli kterému IAAF v pátek dočasně zbavila ruský svaz členství a vyloučila jeho atlety z mezinárodních soutěží, vyšetří komise, jejichž členy mají být i zástupci jiných svazů.

"Přijali jsme protikrizový plán a diskutovali o tom, jak se do dvou až tří měsíců stát znovu členem IAAF. Vytvoříme komise, které budou úzce spolupracovat s IAAF. Náš hlavní cíl je zajistit účast našich sportovců (na olympijských hrách) v Riu de Janeiru," řekl zastupující prezident svazu Vadim Zeličenok.

Start v Riu pod olympijskou vlajkou?

Elitní atleti mezitím začali pro případ trvající suspendace zvažovat možnost startu v Riu pod olympijskou vlajkou. V minulosti se takto účastnili her například sportovci z nově vzniklých samostatných zemí, které ještě neměly národní olympijský výbor. V roce 1992 v Barceloně startovali pod vlajkou s pěti kruhy jugoslávští sportovci, na jejichž zemi byly uvaleny sankce OSN. Vloni při zimních hrách v Soči se takto OH zúčastnili Indové, jejichž výbor byl suspendován z politických důvodů.

"Je těžké to nějak komentovat, ale víme, že ta možnost existuje," řekl trenér světové rekordmanky Isinbajevové Jevgenij Trofimov.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články