Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Zbrojovka Brno - AC Sparta Praha B

Rusové hledají kompromis. Ale rozhodnutí IAAF můžeme dát i k soudu, varují

Ženeva/Moskva - Ruská atletická federace nevyloučila, že se proti pozastavení členství v mezinárodní federaci IAAF bude bránit u Arbitrážního sportovního soudu. Podle zastupujícího předsedy svazu Vadima Zeličenoka bude záležet na tom, jak IAAF zareaguje na změny, které vedení ruské atletiky po odhalení skandálu s rozsáhlými dopingovými praktikami přichystá. Na reformních krocích už se dohodl Mezinárodní olympijský výbor s tím ruským.

Ilustrační foto

Rada IAAF dala na doporučení nezávislé vyšetřovací komise Světové antidopingové agentury WADA a ruskou federaci dočasně vyloučila ze svých řad. Ruští atleti tak do odvolání nesmějí startovat v mezinárodních soutěžích a hrozí jim, že přijdou o účast na olympijských hrách v Riu de Janeiro.

Zeličenok prohlásil, že se nyní Rusko bude snažit nalézt racionální kompromis, aby byl trest co nejdříve zrušen. "Můžeme se ale obrátit na arbitrážní soud, pokud IAAF žádné naše argumenty nebude akceptovat," uvedl Zeličenok. "Jsem si jist, že se situace dá do olympiády do pořádku. Rusko nemá o moc víc problémů než zbytek světa. Rozhodně budeme v přípravách na olympijské hry pokračovat," prohlásil ministr sportu Vitalij Mutko. Na reformě ruské atletiky chce úzce participovat i národní olympijský výbor.

Vedení ruské atletiky bude s IAAF spolupracovat. "Za tři měsíce budeme před IAAF prezentovat nové standardy v boji proti dopingu v Rusku," prohlásil Mutko. "Věřím, že naše členství bude obnoveno, protože tohle není jen problém Ruska," zopakoval.

Žukov okamžitě jednal s vedením Mezinárodního olympijského výboru a obě organizace se shodly na tom, že by "čistí" sportovci měli mít možnost v Riu závodit. "Čistí atleti se musejí zúčastnit olympiády a zároveň ti, kteří mají prsty ve skandálu, musejí nést plnou zodpovědnost," stojí ve společném prohlášení.

"Jsem přesvědčen, že postupy, které jsme přijali, mohou při spolupráci s agenturou WADA a IAAF navrátit důvěru ruské atletice. Chceme, aby nedopující ruští atleti byli na olympijských hrách v Riu," prohlásil prezident MOV Thomas Bach.

Maria Savinovová
zdroj: AP autor: Matt Dunham

Trenér ruských výškařů Jevgenij Sagorulko zase označil verdikt IAAF za přehnaný. "Tady se šlo na vrabce s děly," konstatoval kouč, který trénuje mimo jiné Ivana Uchova či Jelenu Slesarenkovou a kdysi vedl i slavnou Tamaru Bykovovou. Jeho trenérský kolega Alexandr Cyplakov to označil za spiknutí. "Chtěli zřejmě odstranit konkurenci," uvedl.

Sankce ze strany IAAF zahrnuje vedle zákazu startu ruských atletů na mezinárodních soutěží také odebrání pořadatelství Světového poháru v chůzi v příští sezoně v Čeboksarech a juniorského mistrovství světa v Kazani. Rozhodnutí IAAF akceptovalo i vedení evropské atletiky, jež už v prohlášení potvrdilo, že ruští atleti nebudou moci startovat ani na soutěžích EAA. To se týká jako první akce mistrovství Evropy v krosu ve Francii 13. prosince.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články