Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Šokující zpráva WADA. V Rusku jelo v dopingu přes tisíc sportovců

Londýn - Více než tisíc ruských sportovců figurovalo v ruském dopingovém systému. To je závěr zprávy Světové antidopingové agentury WADA, která dokumentuje, že systém se vyvíjel od olympiády v Londýně 2012 přes všechny velké světové akce včetně zimní olympiády v Soči. Zasaženo je asi 30 sportů ze zimních i letních odvětví (včetně fotbalu), a také sporty handicapivaných. Mezinárodní olympijský výbor (MOV) slíbil, že prověří všechny ruské vzorky ze Soči i z Londýna.

Ruský zápasník Roman Vlasov
zdroj: Reuters autor: Toru Hanai

WADA v pátek zveřejnila druhou část zprávy o dopingových praktikách v Rusku. Podle ní se potvrdilo, že v zemi fungovala dopingová politika s cílem vybojovat co nejvíc medailí na velkých akcích včetně olympijských her v Londýně 2012, atletického mistrovství světa v Moskvě 2013 či zimních olympijských her v Soči 2014. Systém byl podle vyšetřovatelů řízen ministerstvem sportu, podílela se na něm antidopingová agentura RUSADA, moskevská laboratoř a tajná služba FSB.

Ruské ministerstvo sportu v první reakci na zveřejněnou zprávu odmítlo, že by v zemi fungoval státem řízený dopingový program. Představitelé ministerstva si chtějí zprávu nejprve prostudovat, než se k ní vyjádří detailněji. "Budeme pokračovat v boji proti dopingu s nulovou tolerancí," uvedlo ministerstvo a dodalo, že bude plně spolupracovat s antidopingovými organizacemi.

Jaroslav Nekola, odborník na doping (FTVS UK): "V Rusku je prokázáno, jak to WADA interpretuje, že šlo o doping organizovaný. Nikoli užívání dopingových látek prostřednictvím sportovních svazů, ale celého státem řízeného aparátu."

Jan Chlumský, Antidopingový výbor ČR: "Tak rozsáhlý podvod, systematický doping v žádném dalším státě není."

Právě v Soči podle zjištěných důkazů došlo v celkem dvanácti případech k manipulacím s odebranými vzorky ruských olympijských medailistů, z toho čtyř vítězů. K systematickým podvodům docházelo podle vyšetřovatelů ve více než třiceti sportech. "Ruský tým hry v Londýně zkorumpoval takovým způsobem jako dosud nikdy. Celý rozsah zřejmě nikdy nevyjde najevo," řekl hlavní autor zprávy Richard McLaren.

Ruské olympijské vzorky znovu na přezkum

MOV již uvedl, že nechá znovu otestovat všech 254 vzorků ruských sportovců ze Soči, kde podle McLarenovy zprávy docházelo k podvodům. MOV také prověří všechny vzorky odebrané Rusům na olympijských hrách v Londýně 2012, které podle McLarena "ruský tým zkorumpoval takovým způsobem jako dosud nikdy". Část vzorků z Londýna už byla znovu otestována dříve a 11 ruských sportovců dostalo tresty.

Sport
zdroj: ČT4

Biatlonistky by mohly dostat zpětně olympijské medaile

Pokud by se dopingový případ ze Soči týkal jedné ze čtveřice ruských biatlonistek Jany Romanovové, Olgy Zajcevové, Jekatěriny Šumilovové či Olgy Viljuchinové, mohla by být česká výprava zpětně bohatší o jednu bronzovou medaili. Ruská čtveřice totiž byla druhá ve štafetě a v případě dodatečně diskvalifikace by se na medailovou pozici posunulo kvarteto Eva Puskarčíková, Gabriela Soukalová, Jitka Landová a Veronika Vítková.

"Netýká se to primárně biatlonu, ale není příjemné, když my to děláme poctivě, a někdo nepoctivě," komentoval situaci šéf biatlonu Jiří Hamza. "Sledujeme to, ale když něco nastane, tak hodnota bude nulová. Když přijde poštou medaile, tak přijde pouze medaile a peníze od olympijského výboru, ale ty emoce a ten tanec sponzorů, o to ti lidi přijdou," prohlásil Hamza.

První část zprávy zveřejnil McLaren v červenci, tehdy WADA na jejím základě doporučila vyřadit Rusko z olympijských her v Riu de Janeiro. Mezinárodní olympijský výbor požadavku na plošný zákaz nevyhověl a nechal posouzení účasti ruských sportovců na jednotlivých sportovních federacích.

"Podařilo se nám výsledky první zprávy nejen potvrdit, ale také ještě blíže osvětlit," řekl McLaren. "I když je teď už obraz jasnější, ještě to není kompletní. Měli jsme přístup jen k malé části dat," dodal. Jako důkazy předložil 1166 dokumentů v podobě fotografií, e-mailů či zpráv forenzních analytiků. "Jsou to nezpochybnitelná fakta," konstatoval McLaren.

Dalším krokem ve vyšetřování skandálu bude předání spisů více než tisícovky sportovců příslušným mezinárodním federacím. McLaren a jeho tým zpracovávali dokumenty pouze pod kódovými jmény sportovců, na svazech nyní bude tyto sportovce identifikovat. Dále musejí rozhodnout, zda je dostatek důkazů na zahájení disciplinárního řízení, či zda bude potřeba případy nadále vyšetřovat.

Zdroj
Guardian, ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články