Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Konec hokejových Frankensteinů. Planteho maska změnila brankářům život

Bez jakéhokoliv patosu lze říct, že Jacques Plante změnil tvář ledního hokeje jako málokdo jiný. A to vlastně jen proto, aby ochránil tu svou, skutečnou. Legendární brankář Montrealu Canadiens jako první přivedl do hry část výstroje, která je dnes považována na jeho postu za samozřejmost – brankářskou masku. Nebylo to ale nijak jednoduché, gólman musel bojovat s posměšky i nedůvěrou a ochrannou pomůcku na svém obličeji si doslova vyvzdorovat. Příběh muže s maskou se začal psát 1. listopadu 1959 v newyorské Madison Square Garden.

Jacques Plante
zdroj: puckstruck.com

Aby bylo historické přesnosti učiněno zadost, tak Plante nebyl prvním brankářem, který nosil při zápasech NHL masku. Primát v tomto případě náleží neméně hvězdné postavě hokejových dějin, skvělému brankáři dvacátých let Clintu Benedictovi. Nicméně gólman tehdejších Montreal Maroons si masku vyrobil z kůže a používal ji v roce 1930 pouze po omezenou dobu, kdy si léčil zlomený nos.

Plante sám svou masku, v tomto případě už sklolaminátovou, používal původně pouze při trénincích, neboť nechtěl riskovat zbytečné zranění. V zápasech ji měl od trenéra Habs Toe Blakea zakázanou, v myšlení trenérů i hokejové veřejnosti měl lepší výhled brankáře přednost před jeho zdravím.

Jacques Plante v brance Montrealu
zdroj: nhl.com

Největší gólmanská hvězda své generace byla na začátku sezony 1959-60 ve 30 letech na vrcholu. S Canadiens získal Plante na jaře čtvrtý Stanley Cup za sebou a celkově svůj pátý a počtvrté také Vezinovu trofej pro nejlepšího brankáře soutěže. Možná i proto dokázal nakonec svůj boj s trenérem vyhrát.

Na odvrácené straně slávy a úspěchu ale ležely například zlomená lebeční kost, čtyřikrát zlomený nos, dvakrát přeražená čelist, více než 200 stehů v obličeji a nikoliv nečekaně také kompletně vyražené zuby. Plante na své masce dál pracoval, zejména na vylepšení výhledu, dál ale ochrannou pomůcku používal jen v tréninku.

Trochu příznačně den po Halloweenu 1959 hostovali Canadiens v New Yorku. Už po třech minutách hry vystřelil domácí bombarďák Andy Bathgate a popáté zlomil Plantemu nos. Led MSG se zbarvil krví a otřesený Plante putoval do šatny na ošetření. Jelikož v té době ještě týmy většinou nevozily na venkovní utkání náhradní gólmany, muselo se čekat na ošetření jedničky.

Plante se skutečně po dvaceti minutách vrátil, ovšem už v masce, bez které se odmítl znovu postavit do branky. Blake stál před zásadním rozhodnutím – obětovat výsledek zápasu, který by s hráčem z pole v brance Habs jen těžko dokázali vyhrát, nebo ustoupit ze svého nekompromisního postoje? Naštěstí pro Plantea a také pro budoucnost brankářského řemesla si kouč Montrealu vybral tu druhou možnost.

Jacques Plante: "Někteří lidé říkali, že jsem začal nosit masku, protože jsem ztratil odvahu. Ale přišlo by vám odvážné skočit z letadla bez padáku?"

A Plante se mu odvděčil skvělým výkonem, kterým přispěl k výhře nad Rangers 3:1. Blake rozhodně nebyl z novinky nadšen, svolil ale, že dokud bude tým vyhrávat, může Plante masku nosit. To ale netušil, že Montreal z dalších deseti zápasů devětkrát zvítězí a jednou remizuje a inkasuje jen dvanáctkrát! Naposled zkusil Plante nastoupit bez masky 8. března 1960 v Detroitu, po porážce 0:3 se ale ke své už osvědčené pomůcce definitivně vrátil.

Jacques Plante se svou maskou
zdroj: Getty Images

Brankářský vizionář musel sice zpočátku slýchat poznámky o své údajné zženštilosti, jenže konec sezony vyšperkovaný pátou Vezinou a dalším Stanley Cupem, tentokrát dokonce bez jediné porážky v play-off, jeho kritiky umlčel. Plante, jinak také první brankář v NHL, který používal hokejku mimo brankoviště a zastavoval za brankou puky obráncům, chytal nakonec až do svých 46 let.

Sklolaminátové masky se v různých verzích brzy staly standardem. Jako poslední chytal zápas NHL bez masky brankář Pittsburghu Andy Brown 7. dubna 1974 proti Atlantě. A hokejoví gólmani pak definitivně přestali připomínat Frankensteiny.

Zdroj
nhl.com, thehockeywriters.com, puckstruck.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články