Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Série, kterou nenapodobí ani McDavid. Gretzkyho bodová šňůra se táhla čtyři měsíce v řadě

Je to jeden z řady jeho rekordů, a přestože sám říká, že rekordní zápisy jsou od toho, aby se přepisovaly, tento zřejmě vydrží navěky. Přesně před čtyřiceti lety skončila úctyhodná série, pod kterou je podepsán Wayne Gretzky. The Great One, jak se mu přezdívá, bodoval v 51 zápasech základní části NHL v řadě.

Wayne Gretzky v roce 1983
zdroj: Reuters autor: Gary Hershorn

Gretzky, zřejmě nejgeniálnější hokejista všech dob, nastupoval za Edmonton pátou sezonu a už start ročníku 1983/1984 naznačil, do jaké formy se na podzim dostal. Oilers měli za sebou potupnou finálovou porážku z předchozí sezony, kdy nestačili na New York Islanders a sérii o Stanley Cup, ke kterému se jako nový klub v lize předtím marně přibližovali, prohráli jednoznačně 0:4 na zápasy.

Jako kdyby promarněná příležitost byla tím pravým hnacím motorem a perfektní motivací nejen pro klub, ale i pro legendární číslo 99. Gretzky do nové sezony vstoupil 5. října 1983 dvěma body (1+1) proti Torontu a odstartoval neuvěřitelnou bodovou šňůru, kterou utnula až defenziva Los Angeles Kings 28. ledna 1984.

"Pamatuju si, když jsem byl u zápasu číslo 25, pak 28 a 30. A vážně jsem si říkal: Dobrá, kolik zápasů v řadě udělám?" vzpomínal Gretzky. "Čím dřív jsem bod v každém zápase získal, tím dřív jsem to mohl hodit za hlavu a psychicky si od toho odpočinout. Člověk to v hlavě měl, protože každý o tom mluvil a přemýšlel," dodal k hezkému, ale mentálně náročnému období.

Gretzky nakonec bodoval v 51 zápasech v řadě a vyprodukoval neskutečnou bilanci 61 branek, 92 asistencí a celkem 153 bodů, což činí přesně tři body na utkání. Jen pro ilustraci jeho formy: poté, co vyšel naprázdno, si připsal v dalších pěti duelech 18 bodů.

"Neřešil jsem, kdy dám gól nebo kolik jich dám. Staral jsem se jen o to, abych byl připraven na zápas a hrál co nejlépe, jak jsem mohl. A pomohl mužstvu z pozice nejhoršího týmu k takovému, který bude vítězit," prohlásil Gretzky k jeho éře v Edmontonu.

Zrození dynastie

Zisk 153 bodů by Gretzkymu bohatě stačil na vítězství v kanadském bodování soutěže, neboť celkově druhý byl shodou okolností jeho spoluhráč Paul Coffey se 126 body. Gretzky zakončil sezonu s bilancí 87+118 a s 205 body doslova ovládl produktivitu ligy. Zároveň se stal nejlepším střelcem. Během obdivuhodné bodové série stihl navíc osm hattricků a dvakrát se blýskl osmi body z jednoho utkání. Za celou základní část nebodoval jen ve třech ze 74 zápasů, do kterých nastoupil.

A co bylo pro něj i Edmonton nejdůležitější, formu si Gretzky přenesl i do play-off. V 19 duelech zaznamenal 35 bodů (13+22) a konečně dovedl Oilers k vytouženému Stanley Cupu po finálovém vítězství právě nad Islanders (4:1 na zápasy). Definitivně se začala rodit nová dynastie – Oilers prvenství v další sezoně obhájili a do roku 1990 přidali další tři triumfy (1987, 1988 a 1990). "Přišel jsem v pravý čas do toho pravého týmu s tím pravým trenérem," řekl Gretzky a připomněl kromě vynikajících spoluhráčů také další důležitou personu úspěšných Oilers – kouče Glena Sathera.

U posledního Stanley Cupu však už Gretzky nebyl. Po triumfu v roce 1988 došlo k "výměně století", kdy se nejslavnější devětadevadesátka stěhovala do Los Angeles. Zajímavostí je určitě fakt, že Gretzkyho Kings vyřadili v roce 1989 v prvním kole play-off právě Oilers v sedmém zápase, přičemž bývalý hráč Edmontonu k tomu přispěl třemi body (2+1).

Překonání rekordu v nedohlednu

Že by se některý z hráčů současnosti nebo snad i budoucnosti byť jen přiblížil Gretzkyho rekordu, se zdá jako utopie. Faktorů je víc. Ačkoli v poslední době padá víc branek a statisticky NHL v tomto ohledu připomíná dobu na pomezí 80. a 90. let, tak ani ti nejproduktivnější hráči nevydrží nepřerušovaně bodovat v delším období. Vždyť Patrick Kane ještě v dresu Chicaga v nejlepším hokejovém věku dosáhl v sezoně 2015/2016 na metu 26 zápasů. Parádní počin, ale optikou Gretzkyho výkonu se jedná pouze o poloviční výsledek.

Skepticismus čiší i od samotných hráčů. "Nyní je to matematicky téměř nemožné," tvrdil před pár lety Taylor Hall, jenž se ještě za New Jersey dostal v bodové sérii na 19 duelů. O něco lepšího počinu, tedy bodové šňůry 23 utkání, se dočkal Mitch Marner z Toronta. Jen o jeden zápas méně než Kane má v dlouhém seznamu úspěchů kapitán Pittsburghu Sidney Crosby.

Už je to více než 31 let, co se někomu podařilo pokořit metu alespoň třiceti utkání. V dresu Quebecu Nordiques se o dělený čtvrtý nejlepší výkon všech dob tehdy postaral Mats Sundin. Connor McDavid, největší hvězda současné NHL, v minulé sezoně vyprodukoval ohromných 153 bodů a člověku často připadá, že je schopen všeho. Jenže jeho bodová série? "Pouhých" 17 utkání.

"Rekordy jsou od toho, aby se překonávaly. Tento je pravděpodobně ten, na který jsem nejvíc pyšný," uvedl Gretzky k jinému ze svých četných počinů – padesát nastřílených gólů ve 39 zápasech od zahájení sezony. Přesto se zdá, že ani 51zápasová bodová šňůra se už zřejmě nikdy nepřekoná.

Zdroj
ČT sport, nhl.com, si.com, sportsnet.ca

Hlavní zprávy

Nejčtenější články