Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Odveta ve Philadelphii Vikings vyšla, Mahomes rozebral i obranu Jaguars

Repríza lednové NFC Championship Game vyšla lépe Minnesotě, Vikings uspěli na hřišti obhájců Super Bowlu Philadelphie Eagles a ukončili sérii tří zápasů bez vítězství. Domácí mají po pěti kolech překvapivě negativní bilanci a do loňské pohody hodně daleko. Zcela opačné pocity převládají na straně hráčů a zejména fanoušků Kansas City, Chiefs jsou spolu s Los Angeles Rams jediným stále neporaženým celkem NFL a proti Jacksonvillu předvedli, že pro útok vedený Patrickem Mahomesem není žádná defenziva nepřekonatelná.

Carson Wentz z Philadelphie uniká skládce Danielle Huntera z Minnesoty
zdroj: USA Today Sports autor: James Lang

Philadelphia – Minnesota 21:23

Duel dvou nejlepších týmů loňské sezony konference NFC byl jednoznačným tahákem nedělního programu pátého hracího týdne. Vikes v lednu odjížděli z města bratrské lásky jak spráskaní psi, Eagles je na své cestě za Lombardi Trophy smetli 38:7 a shodou okolností právě v Minneapolis se o dva týdny později radovali z titulu.

Tentokrát ale na Lincoln Financial Field zabrala v sezoně zatím spíše kritizovaná obrana Vikingů, nedala Carsonu Wentzovi čas dirigovat hru Eagles a Linval Joseph si navíc připsal jeden z highlightů večera. Zanedlouho třicetiletý defenzivní tackle Minnesoty po úspěšném ataku spoluhráče Weatherlyho na Wentze zachytil míč, uvedl do pohybu všech svých bezmála 150 kilogramů a po epickém šedesátiyardovém běhu skóroval první touchdown kariéry.

Hosté díky tomu odskočili do vedení 10:3, které ještě do poločasu zvýraznil Kirk Cousins přesným pasem na Adama Thielena. Pro oba šlo o přelomové utkání - Cousins jako první quarterback v historii zkompletoval ve čtyřech zápasech po sobě minimálně třicet přihrávek, Thielen ve všech pěti duelech Vikes nachytal přes 100 yardů, což rovněž žádný receiver v éře Super Bowlu nedokázal.

Adam Thielen zachytává přihrávku v utkání s Philadelphií
zdroj: USA Today Sports autor: Eric Hartline

Ovšem zatímco Cousinsovi za podobná představení vedení Vikingů platí 28 milionů dolarů za sezonu, nedraftovaný minnesotský rodák Thielen je jedním z nejvíce nedoceněných hráčů současné NFL. I po čtyřech výborných sezonách ve fialovém dresu stále bere jen podprůměrných 4,8 milionu, jeho kolega na pozici receivera Stefon Diggs třikrát tolik.

Eagles ještě mohli zápas zdramatizovat, jenže running back Jay Ajayi na začátku třetí čtvrtiny ztratil míč pouhých pět yardů od endzóny hostů a Minnesota následně po úspěšném field goalu Dana Baileyho znovu odskočila. Vítězství Vikes navíc mohlo být ještě jednoznačnější, když Bailey předtím dvakrát neminul. Domácí v závěrečné čtvrtině mohutně dotahovali, první domácí neúspěch v sezoně už ale neodvrátili.

Kareem Hunt se raduje z touchdownu proti Jacksonvillu
zdroj: USA Today Sports autor: Denny Medley

Kansas City – Jacksonville 30:14

Od souboje kreativní ofenzivy Chiefs s nepropustnou obranou Jacksonvillu se čekalo hodně. Jenže byla to naopak obrana Válečníků, která pustila Jaguars na scoreboard až v závěru třetí čtvrtiny, navíc defenzivní end Chris Jones skóroval v prvním poločase touchdown.

Patrick Mahomes tak nemusel být zdaleka tak dominantní jako v minulých týdnech, dokonce si připsal první interception. Stačilo mu ale nechat běhat Kareema Hunta a občas oslovit přihrávkou ve výborné formě hrajícího tight enda Travise Kelceho.

Na druhé straně se sice Blake Bortles dostal přes 400 naházených yardů, jinak ale útok Jags nefungoval zejména v prvním poločase skoro vůbec. Ostatně zápis hovoří dost jasně – dva punty, nekompletní čtvrtý down těsně před endzónou Chiefs, fumble, interception pro touchdown obrany a nakonec další ztráta na pouhých třech yardech soupeře.

Utkání Cincinnati - Miami
zdroj: USA Today Sports autor: David Kohl

Cincinnati – Miami 27:17

Sedmnáctibodové manko? Pro Bengals v domácím prostředí žádný problém. Miami bylo v Ohiu i díky zablokovanému field goalu a 70yardovému bodovému punt returnu Jakeema Granta dlouho na koni a tři čtvrtiny vcelku bezpečně vedlo, závěr ale znamenal bodovou smršť domácích.

Ovšem Dolphins se v tomto případě víceméně střelili do nohy sami, jelikož dva ze tří touchdownů domácích padly po jejich ztrátách. Miami je definitivně zpátky na zemi a v AFC East opět všechno při starém, tedy pod taktovkou Patriots.

Saquon Barkley
zdroj: USA Today Sports autor: Jeremy Brevard

Carolina – NY Giants 33:31

Napínavá přetahovaná mezi Panthers a Giants přinesla řadu chyb i pěkných ofenzivních momentů, včetně perfektní trikové hry Odella Beckhama a Saquona Barkleyho, vše ale zastínila poslední akce zápasu. Giants šli pouhých 68 sekund před koncem zásluhou druhého touchdownu Barkleyho do jednobodového vedení, i takto omezený čas ale nakonec domácím stačil.

Cam Newton dotlačil šišku do "hratelné" pozice, odkud mohl Graham Gano s vypršením času trefit 63yardový field goal. Z této vzdálenosti byl zaznamenán vítězný pokus teprve podruhé, rekordní výkon Matta Pratera je pak ještě o jeden yard delší.

Detroit – Green Bay 31:23

Subtilní kopáči bývají mezi svými svalovou hmotou více obdařenými spoluhráči občas terčem posměchu, právě jejich výkony ale nakonec často bývají to, co vyrovnané zápasy rozhoduje. Své si o tom mohou aktuálně povídat v Green Bay, černý den kickera Masona Crosbyho, který v utkání minul hned čtyřikrát, je stál naději na vítězství v tradičním divizním derby s Detroitem.

Jen o field goalech to ale samozřejmě ze strany Packers nebylo, ani ofenziva v čele s Aaronem Rodgersem neměla svůj den a s poločasovým výsledkem 0:24 se dál hraje těžko.

Utkání Cleveland - Baltimore
zdroj: USA Today Sports autor: Ken Blaze

Cleveland – Baltimore 12:9 po prodloužení

Žádná krása, spíš defenzivní boj, Browns ale mají po svém už třetím prodloužení v sezoně druhou výhru. A sluší se připomenout, že nebýt počátečních trablů právě na pozici kickera, mohlo to být z pohledu ještě nedávno vysmívaného Clevelandu také třeba 4-1.

I v souboji s nenáviděnými Ravens (původní Browns se v roce 1996 odstěhovali právě do Baltimoru, zatímco v Clevelandu se následující tři roky nehrála NFL) si ale zbytečně zadělali na problémy.

Greg Joseph neuspěl s konverzí po touchdownu Rasharda Higginse a v závěru základní části měl na noze rozhodnutí, ale rovněž netrefil. V prodloužení se držení míče vystřídalo hned čtyřikrát, aby se Joseph šest sekund před koncem mohl vykoupit a vykopat Browns zasloužené vítězství.

Seattle – LA Rams 31:33

Jeden z největších favoritů letošní sezony byl překvapivě blízko první porážky, Rams ale nakonec těžkou divizní šichtu na hřišti Seattlu zvládli. A to zejména zásluhou Todda Gurleyho, který si připsal tři běhové touchdowny, a defenzivě, která po rozhodujícím field goalu Caira Santose ubránila poslední drive Seahawks. Rams jsou teprve pátým týmem v historii, který ve všech pěti úvodních zápasech sezony skóroval přes 30 bodů.

New England – Indianapolis 38:24

A ještě jedna statistická zajímavost, tentokrát ze čtvrteční předehrávky. Tom Brady ve vítězném utkání s Indianapolis zaznamenal jako teprve třetí quarterback v historii 500 naházených touchdownů. Jeho bodové pasy navíc směřovaly na 71 různých spoluhráčů, což je nové maximum NFL. Rekord Brady překonal přihrávkou na Joshe Gordona, po které si kontroverzní receiver Patriots připsal první touchdown po výměně z Clevelandu.

Výsledky zbývajících utkání pátého hracího týdne NFL:

Buffalo – Tennessee 13:12, NY Jets – Denver 34:16, Pittsburgh – Atlanta 41:17, LA Chargers – Oakland 26:10, San Francisco – Arizona 18:28, Houston – Dallas 19:16 po prodloužení.

Zdroj
ESPN, nfl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články