Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Vikings ani Patriots nezvládli roli favoritů, Cleveland se dočkal vítězství

Šedá je teorie a zelený strom života, a to i v NFL. Papírové předpoklady zas pro jednou neplatily, favorité ztráceli, fanoušci si trhali vlasy a sázkaři tikety. Na konci další bláznivé fotbalové neděle zbyly pouhé čtyři týmy bez porážky – a jeden z nich se jmenuje Miami Dolphins. Minnesota prožila poločas hrůzy a utrpěla domácí debakl s Buffalem, Patriots padli v Detroitu do obranné pasti nastražené Mattem Patriciou a příznivci Jacksonville jen nevěřícně sledovali další proměnu Blakea Bortlese, tentokrát v "Pana neviditelného". A Cleveland Browns po 635 dnech vyhráli soutěžní zápas.

Josh Allen skóruje proti Minnesotě
zdroj: USA Today Sports autor: Brace Hemmelgarn

Minnesota – Buffalo 6:27

Bills vyráželi do Minneapolis v roli totálního outsidera, který měl být pro hladové domácí snadným soustem. Jenže bizoní maso se Vikingům rychle vzpříčilo v krku. Oba týmy nastoupily bez svých nejlepších runningbacků – jenže zatímco Bills i bez LeSean McCoye naběhali 128 yardů a skórovali zásluhou Joshe Allena dva touchdowny, Vikes se za celý zápas zmohli pouze na 14.

Celý první poločas byl pro domácí čirým peklem ve všech ohledech. Ofenzivní linie Vikes v podstatě neexistovala, takže nejen že nefungovala běhová hra, ale také Kirk Cousins byl pod neustálým tlakem. Fialoví se v úvodní půlhodině nedostali přes půlicí čáru, nový kicker Dan Bailey byl bez práce a ani obrana si nevěděla rady s dobře hrajícím nováčkem Allenem. Po poločase 0:27 už nebylo o co hrát, domácí alespoň ve čtvrté čtvrtině kosmeticky upravili skóre.

Quarterback Buffala Josh Allen
zdroj: USA Today Sports autor: Brace Hemmelgarn

Večer tak překvapivě patřil quarterbackovi Bills Allenovi. Ten prakticky ihned přeskočil v klubové hierarchii tragického Nathana Petermana a hned ve svém druhém představení na pozici startéra ukázal, jaký potenciál v něm coby sedmičce posledního draftu dřímá. Zejména jeho desetimetrový běh za prvním touchdownem a akce, při které doslova přeskočil elitního linebackera Anthonyho Barra, patřily k highlightům dne.

Ostatně běžecké schopnosti rozehrávačů byly velkým tématem třetí hrací neděle. Kromě Allena si dva běhové touchdowny připsali i Cam Newton z Caroliny a Drew Brees z New Orleans. Třem quarterbackům během jednoho kola se něco takového povedlo poprvé od sloučení NFL a AFL v roce 1970!

Detroit – New England 26:10

Fanoušci Patriots musí hodně vzpomínat, kdy naposledy jejich oblíbenci prohráli dvakrát za sebou o víc než deset bodů. Není divu, stalo se to před 16 lety, tehdy Belichickovi svěřenci tento nelichotivý dvojboj zopakovali hned dvakrát a jako obhájci Super Bowlu vůbec nepostoupili do play-off.

Detroit, který předchozí dva zápasy poměrně jasně prohrál, měl celý zápas ve své moci. Pats s výrazně oslabenou sestavou receiverů nebyli schopni v útoku nic vymyslet. Do značné míry proto, že jejich bývalý defenzivní koordinátor a současný hlavní kouč Lions Matt Patricia svou obranu na Bradyho a spol. dokonale připravil.

Na straně Detroitu navíc padla jedna velmi nelichotivá statistika. Nováček Kerryon Johnson naběhal přes 100 yardů, což se žádnému hráči Lions nepovedlo v předchozích sedmdesáti zápasech, což byla nejhorší bilance mezi všemi týmy NFL.

Kerryon Johnson uniká obráncům Patriots
zdroj: USA Today Sports autor: Tim Fuller

Cleveland – NY Jets 21:17

A když už se přepisovala historie, tak pořádně. Browns sice předehrávali svůj zápas s Jets už v noci na pátek, průběh a výsledek utkání ale rezonovaly ligou i přes víkend. Cleveland totiž po neuvěřitelných 19 zápasech, 21 měsících, respektive 635 dnech konečně zvítězil!

Ale nechybělo mnoho a smutná série pokračovala. Browns po velmi slabém výkonu prohrávali s newyorským soupeřem už 0:14, když v závěru poločasu musel do té doby matně hrající quarterback Tyrod Taylor odstoupit s podezřením na otřes mozku. Na hřiště vyběhla jednička draftu Baker Mayfield a ze zbytku utkání udělala scénář pro hollywoodský film.

Nováček se okamžitě ujal vůdčí role, začal rozdávat přesné pasy na všechny strany a pozvedl výkon spoluhráčů o několik úrovní. Navíc zabrala i obrana, která už Jets k ničemu zásadnímu nepustila. Mayfield zkompletoval 17 z 23 přihrávek pro 201 yardů a dvakrát dostal Browns do pozice, odkud Carlos Hyde proběhl až do endzóny. A dvoubodová konverze jako triková hra ve stylu "Philly Special" byla jen posledním stupínkem k tomu, aby v Ohiu vypukla nefalšovaná "Bakermánie".

Baker Mayfield (vlevo) se raduje z touchdownu
zdroj: ČT4 autor: Ken Blaze

Atlanta – New Orleans 37:43 v prodloužení

Souboj dvou divizních rivalů a kandidátů na play-off přinesl skvělou podívanou. Matt Ryan přihrál na pět touchdownů, z toho na tři nováčkovi Calvinu Ridleymu, a celkově podal proti často dost naivně hrající secondary Saints dominantní výkon. Jenže stačilo to nakonec pouze k překonání rekordu NFL v ratingu quarterbacka, který prohrál zápas (148,1).

Na druhé straně totiž stál Drew Brees. Rozehrávač Saints zaznamenal tři bodové přihrávky a další dva touchdowny včetně vítězného v prodloužení zaznamenal sám, když zejména ten první s ukázkovým spinem proti dvojici bránících hráčů stál za to. V zápase navíc překonal rekord Bretta Favreho (6300) v počtu zkompletovaných přihrávek a přiblížil se na dosah historickému maximu Peytona Manninga v naházených yardech (71 940).

K tomu Michael Thomas ustanovil nový rekord (38) v počtu zachycených přihrávek během prvních tří zápasů sezony. Přes 100 nachytaných yardů v zápase se vedle Thomase dostal i running back Alvin Kamara a zejména tato trojice se zasloužila o to, že New Orleans je po rozpačitém úvodu sezony zpět mezi týmy, se kterými se musí vážně počítat.

Drew Brees skóruje proti Atlantě
zdroj: USA Today Sports autor: Jason Getz

Jacksonville – Tennessee 6:9

Pro běžného smrtelníka je pomalu jednodušší řešit exponenciální rovnice než tipovat, v jaké formě bude Blake Bortles v následujícím zápase. Jaguars po skvělém představení proti Patriots překvapivě podlehli doma divizním rivalům z Tennessee.

Utkání nenabídlo nic pro příznivce ofenzivního fotbalu, když nepadl jediný touchdown. Ovšem zatímco hostujícího Marcuse Mariotu, který musel do zápasu naskočit z pozice náhradníka, výrazně limitovalo zranění, Bortles se nemohl vymluvit na nic.

Utkání Jacksonville - Tennessee
zdroj: USA Today Sports autor: Douglas DeFelice

Kansas City – San Francisco 38:27

Předsezónní debata, zda Jimmy Garoppolo dokáže protáhnout San Francisco po letech do play-off, možná už vzala za své. Ani ne tak proto, že Niners prohráli druhý ze tří zápasů. Jenže Garoppolo si v nepovedeném utkání proti Chiefs navíc poranil kolenní vaz, což také může znamenat konec sezony. A konec nadějí pro Frisco.

To Patrick Mahomes na druhé straně pokračoval ve svém spektakulárním představení. Nejproduktivnější tým soutěže skóroval dva touchdowny zásluhou běhů Kareema Hunta a další tři vzduchem. A třináct naházených TD za tři zápasy, to nezvládl svého času ani Peyton Manning. Až Mahomes, který z Chiefs dělá v úvodu sezony žhavého kandidáta na dlouhou cestu play-off. Jenže loni to zpočátku vypadalo podobně, sezona je dlouhá a obrana Chiefs hodně děravá.

Radost hráčů Kansas City Chiefs
zdroj: USA Today Sports autor: Denny Medley

Další zajímavosti třetího hracího týdne NFL:

Arizona – Chicago 14:16

Josh Rosen jako poslední z pětice quarterbacků vybraných v prvním kole draftu naskočil do hry, jeho Arizoně to ale štěstí nepřineslo. Cardinals ztratili doma proti Chicagu čtrnáctibodové vedení a zůstávají jedním ze čtyř týmů, které čekají na vítězství. I tak to ale byl další zápis do kronik - pět QB z prvního kola se na hřiště v prvních třech týdnech sezony dostalo poprvé v éře Super Bowlu.

Carolina – Cincinnati 31:21

Cam Newton udivuje svými běžeckými schopnostmi skoro stejně jako oděvními kreacemi na tiskových konferencích. Quarterback Panthers proti Cincinnati zaznamenal dva touchdowny a celkově jich má na kontě už 57. To je nejvíc ze všech hráčů Caroliny v historii a rovněž maximum mezi rozehrávači. Od začátku Newtonovy kariéry v NFL navíc skóroval víc běhových touchdownů pouze legendární "Beast Mode" Marshawn Lynch.

Zbývající výsledky třetího hracího týdne NFL:

Philadelphia – Indianapolis 20:16, Baltimore - Denver 27:14, Houston - NY Giants 22:27, Miami - Oakland 28:20, Washington - Green Bay 31:17, LA Rams - LA Chargers 35:23, Seattle - Dallas 24:13.

Zdroj
ESPN, Twitter, nfl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články