Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Jezdectví 2024

Rok 2020 na sítích: Duplantisův skok z jiné galaxie, futsalová pohádka či tragédie v LA

Sociální síť. Místo, kde se mladá generace zdržuje častěji než ve škole a řeší v reálném čase životní radosti i strasti, ale také platforma pro publikaci videí či fotografií ze sportovního světa. I v letošním roce, který je výrazně ovlivněn pandemií koronaviru, jsme nashromáždili množství příspěvků po nezapomenutelných výkonech. Srdečně vás zveme na společné zavzpomínání...

Než se však pustíme do glorifikace medailistů z mistrovství světa nebo držitelů rekordů, nelze minout lednovou zprávu z Los Angeles. Při havárii vrtulníku totiž zemřel legendární basketbalista Kobe Bryant. Čtyřnásobnému otci, pětinásobnému šampionovi NBA a dvojnásobnému olympijskému vítězi bylo 41 let.   

Sportovní svět se nicméně ani po této tragické události nezastavil a v únoru už fanoušci opět jásali na tribunách. Konkrétně v Salt Lake City, kde Martina Sáblíková v rámci rychlobruslařského MS obhájila titul na trati 3000 metrů a o pár dní později překonala světové maximum na "pětce" - ke zlatu to ale nestačilo

Z cenného kovu se radovala také česká biatlonová reprezentace, která ve smíšené štafetě ve složení Eva Kristejn Puskarčíková, Markéta Davidová, Ondřej Moravec, Michal Krčmář získala na MS v Anterselvě bronz. V březnu poté ukončil veleúspěšnou kariéru Michal Šlesingr, trojnásobný medailista ze světových šampionátů.     

Následně se ovšem nejen sport dostal do stínu pandemie koronaviru. V hlavní zpravodajské relaci proto místo tradičních sestřihů branek, bodů a vteřin dostal prostor např. závod formule 1 kuliček, jenž prostřednictvím internetového streamu vidělo tři čtvrtě miliardy sledujících z celého světa.   

Pozornost vzbudila i netradiční dubnová kooperace Dejvického divadla a Bohemians 1905 - herec Ivan Trojan během ní např. ukázal své dovednosti s míčem a fotbalista Matěj Pulkrab naznačil enormní potenciál v adaptaci jedné ze scén z filmu Samotáři, která mimo jiné pomohla Jiřímu Macháčkovi k zisku Českého lva.        

V květnu zaujalo příznivce na sociálních sítích především nečekané setkání šampionů. Biatlonová hvězda Markéta Davidová se pod dohledem osminásobného krále Velké pardubické Josefa Váni projela na loňském vítězi nejslavnějšího tuzemského dostihu Theophilovi. A podobně jako ve své disciplíně si vysloužila slova uznání. 

Slova uznání si vysloužil také Petr Ševčík, jenž v červnu jedinou brankou ve šlágru nadstavbové části s Plzní zajistil Slavii zisk jubilejního 20. mistrovského titulu. Trenér Jindřich Trpišovský se po závěrečném hvizdu nechal slyšet, že odchovanec olomoucké kopané je hráčem pro Bundesligu.     

Milan Baroš sice Bundesligu v kariéře neokusil, ale nadmíru spokojen s ní být bezesporu může. Vítěz Ligy mistrů s Liverpoolem, nejlepší střelec evropského šampionátu v Portugalsku a druhý nejlepší kanonýr v historii české reprezentace se začátkem července definitivně odebral do fotbalového důchodu.        

V srpnu ohromil nejen tuzemské příznivce Adam Ondra, který v rámci SP ve francouzském Brianconu opět ukázal, že v oblasti sportovního lezení na obtížnost hledá přemožitele jen stěží. S lehkostí sobě vlastní dosáhl topu, což se žádnému ze soupeřů nepodařilo, a více než 5000 diváků ho odměnilo potleskem vestoje.      

Tisíce fanoušků by v září aplaudovaly i švédskému tyčkaři Armandu Duplantisovi na Stadio Olimpico v Římě. Jeho fenomenální překonání 26 let starého světového rekordu ale vinou pandemie koronaviru neviděl v hledišti nikdo. Nejlepší atlet letošního roku vzlétl nad laťku ve výšce 615 centimetrů a vymazal z historických tabulek Sergeje Bubku.  

Covid-19 výrazně ovlivnil také tenisovou sezonu, což mimo jiné vedlo k odkladu Roland Garros na říjen. Ani netradiční termín nicméně nezastavil antukovou hegemonii Rafaela Nadala, který v pařížském finále deklasoval světovou jedničku Novaka Djokoviče a ziskem dvacátého grandslamového titulu vyrovnal rekord Rogera Federera.  

Zápis do sportovních análů se podařil i české futsalové reprezentaci, jež po penaltovém rozstřelu udolala v baráži Chorvatsko a postoupila na mistrovství světa. Video ze zmíněného dramatu nasbíralo do dnešního dne téměř dva a půl milionu zhlédnutí a je suverénně nejsledovanějším snímkem tohoto roku na Facebooku ČT sport.

Pozadu nezůstala ani zimní "obojživelnice" Ester Ledecká. V rámci Světového poháru ve francouzském Val d'Isere si totiž stejně jako na olympijských hrách podmanila super-G. Druhého vítězství v elitním seriálu v alpském lyžování si dle vlastních slov cenila ještě více než zlaté medaile z Pchjongčchangu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články