Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Nadal ve finále Roland Garros rozprášil chybujícího Djokoviče a vyrovnal Federerův rekord

Na antuce zkrátka a dobře nemá konkurenci. Fenomenální Rafael Nadal vyhrál potřinácté Roland Garros, ve finále deklasoval světovou jedničku Novaka Djokoviče 3:0 (6:0, 6:2, 7:5) a ziskem dvacátého grandslamového titulu vyrovnal rekord Rogera Federera.

Rafael Nadal s trofejí pro vítěze Roland Garros
zdroj: REUTERS autor: Gonzalo Fuentes

Čtyřiatřicetiletý Španěl vyhrál jubilejní 100. zápas na Roland Garros. Od svého debutu v roce 2005 neopanoval pařížský turnaj jen třikrát. 

O rok mladší Djokovič nastupoval do finále s velkými ambicemi, protože v této omezené sezoně ovlivněné pandemií koronaviru zatím běžným způsobem neprohrál. Neuspěl jen na US Open, kde byl v osmifinále diskvalifikován poté, co trefil míčkem čárovou rozhodčí. 

Očekávaná bitva titánů, kteří se utkali v grandslamovém finále podeváté, ale měla dlouho jednoznačný průběh. Djokovič nezvykle často chyboval a v prvním setu nebyl schopen při svém podání dotáhnout do konce ani vedení 40:0 nebo 40:15. Sadu prohrál 0:6 a teprve v úvodu té druhé se po 55 minutách dočkal zisku prvního gemu.

Neradoval se však dlouho, Nadal na kurtu nadále dominoval. Srb se jen sporadicky prosazoval kraťasy, ale fiftýny potřebné pro zisk gemů obvykle neposbíral. Na druhý zisk gemu čekal další půlhodinu, než snížil na 2:5, více ovšem druhý set nezdramatizoval.

Až ve třetím dějství se hrstka fanoušků pod zataženou střechou kurtu Philippa Chatriera dočkala vyrovnaného souboje. Djokovič Nadalovi poprvé sebral podání a vyrovnal na 3:3. Až do stavu 5:5 pak držel krok, jenže v jedenáctém gemu po těsném autu a dvojchybě přišel o podání. Nadal zápas ukončil čistou hrou při vlastním servisu, kterou završil esem.

"Gratuluji Novakovi ke skvělému turnaji, promiň za dnešek. Šlo to na mou stranu, to je součást tenisu. Jednou to jde na jednu stranu, jindy na druhou," řekl při slavnostním vyhlášení a připomněl, že Djokovič ho podobně jasně porazil ve finále loňského Australian Open.

Oba tenisté ocenili pořadatele pařížského grandslamu, jenž se uskutečnil navzdory koronavirové krizi. Djokovič uznal kvalitu dlouholetého rivala. "Ukázal jsi, proč jsi králem antuky. Pocítil jsem to na vlastní kůži. Nejsem moc spokojený s tím, jak jsem hrál, ale přehrál mě lepší hráč," prohlásil.

Federer okamžitě gratuloval 

Federer, jehož rekord Nadal v Paříži vyrovnal, ihned přispěchal s gratulací. Na Twitteru mimo jiné napsal, že k o pět let mladšímu sokovi choval vždy jako tenistovi a šampionovi maximální respekt.

"Už mnoho let je Rafa můj největší soupeř a myslím si, že díky tomu jsme se stali lepšími hráči. Proto je pro mě opravdová čest pogratulovat k dvacátému grandslamovému titulu," uvedl Federer, který v červnu kvůli zranění kolena předčasně ukončil sezonu.

"Doufám, že číslo 20 je pouze další krok v pokračující cestě nás obou. Dobrá práce, Rafo. Zasloužil sis to," dodal Švýcar, jenž dvacátý grandslam vyhrál na Australian Open 2018.

Roland Garros v Paříži (antuka, dotace 38 milionů eur):

Muži: Dvouhra - finále:
Nadal (2-Šp.) - Djokovič (1-Srb.) 6:0, 6:2, 7:5.

Ženy: Čtyřhra - finále:
Babosová, Mladenovicová (2-Maď./Fr.) - Guarachiová, Krawczyková (14-Chile/USA) 6:4, 7:5.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články