Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
AMUNDI Czech Ladies Challenge

Volejbalistky titul ve Zlaté Evropské lize nezískaly, ve finále těsně podlehly Švédsku

České volejbalistky nedosáhly na titul ve Zlaté Evropské lize. V dramatickém finále nakonec byly úspěšnějším týmem Švédky. To rozhodoval až pátý set, ve kterém Češky nestačily na soupeřky. Švédské hráčky se tak, po setech 25:22, 21:25, 18:25, 25:20, 15:11, radují z prvního triumfu ve Zlaté lize. České volejbalistky před domácím publikem v Ostravě nedokázaly navázat na titul, který získaly naposledy v roce 2019. Na třetím místě po jasném zápase skončila Belgie.

Utkání Švédsko – Česko
zdroj: cev.eu

Vývoj prvního setu příliš ostravské publikum nepotěšil. Švédky v podstatě během celého jeho průběhu byly v několikabodovém vedení, a to až do konce nepustily. "Nervozita tam nebyla, ale zase jsme hrozně chtěly. Možná jsme tím byly svázané a to nás trochu sráželo dolů," přemítala smečařka Michaela Mlejnková.

První polovina druhé sady se ještě nesla v podobném duchu, nicméně české volejbalistky dokázaly na nepříznivý stav zareagovat a otočit ho. Připsaly si druhý set a ve třetím setu zcela převzaly otěže utkání a Švédky v rámci něho k ničemu nepustily. Přiblížily se tak vítězství ve Zlaté lize. Jenže pak Češkám trochu došel dech a Švédky se dokázaly vrátit do zápasu. A ziskem čtvrté sady poslaly zápas do tie-breaku.

Je nám líto, video expirovalo.
Záznam utkání Švédsko – Česko

"Myslím si, že si tam Švédky řekly: 'Buď, anebo.' A vyšlo jim to. Nevzdaly se, v což my jsme trošku možná doufaly. Ztratilo se nám to trošku z rukou. Myslím si, že ve druhém a třetím setu jsme předvedly skvělý výkon. Škoda, že jsme to neudržely a nechytly ten začátek čtvrtého setu," litovala smečařka Havelková

I v něm nakonec byl silnější tým s Isabelle Haakovou, která se stala hlavní strůjkyní švédského úspěchu a nejvíce skórující hráčkou utkání. Švédky se tak mohou radovat z prvního triumfu ve Zlaté Evropské lize"Švédky měly dneska skvělé bloky, byly na nás skvěle připravené, bylo hrozně těžké skórovat. A patří jim to první místo," uznala Havelková.

Staly se desátým týmem zapsaným v listině vítězů soutěže, která se koná od roku 2009. Třetí příčku na ostravském Final Four obsadily Belgičanky, které duel o bronz s Rumunskem vyhrály hladce 3:0.

Češky čekají na triumf v Evropské lize od roku 2019. Dnes jim nepomohlo ani 22 bodů kapitánky Michaely Mlejnkové a dalších 20 univerzálky Gabriely Orvošové. Na finálovém turnaji na domácí palubovce stejně jako před dvěma lety ve Francii skončily těsně pod vrcholem. I druhé místo jim nicméně zajistilo postup do červencového Challenger Cupu na Filipínách, kde budou bojovat o postup do příštího ročníku Ligy národů.

To byl hlavní cíl pro tento turnaj. "Ale samozřejmě být druhý bolí, a zvlášť když jsme vedly 2:1. Budeme se z toho chviličku vzpamatovávat, máme pár dní volno a najíždíme zpátky," řekla Havelková.

Ve čtvrtfinále Challenger Cupu, z něhož postoupí do Ligy národů jen vítězky, narazí české volejbalistky na Argentinu. "Hrály jsme s nimi na mistrovství světa v roce 2022, to jsme nepředvedly vůbec dobrý výkon. Pokud ale budeme hrát naši hru, tak jsou hratelné," připomněla Mlejnková duel z předloňského MS, kdy Češky klíčové utkání o postup ze skupiny prohrály 1:3.

Finále Evropské ligy volejbalistek v Ostravě:

Česko  Švédsko 2:3 (-22, 21, 18, -20, -11)

Rozhodčí: Jovčev (Bulh.), Aro (Fin.). Čas: 149 min. Diváci: 1700.

Sestava Česka: Valková 1, Havelková 6, Koulisiani 8, Orvošová 20, Mlejnková 22, Jehlářová 8 – libera Dostálová/Digrinová – Pavlová, Grabovská, Faltínová 2, Brancuská 1. Trenér: Athanasopulos.

O 3. místo:

Belgie  Rumunsko 3:0 (14, 12, 19).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články