Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Volejbalisté se utkají s Tuniskem, ženy v Challenger Cupu narazí na Belgii

Čeští volejbalisté se na úvod Challenger Cupu, který je kvalifikací o prestižní Ligu národů, utkají na konci července s Tuniskem. Ženy narazí na Belgii. Volejbalistky odehrají turnaj v Zadaru, muže čeká cesta do Soulu. Vždy osm týmů hraje vyřazovacím systémem, do elitní soutěže postoupí pouze vítěz. České celky se dosud mezi nejlepších 16 družstev neprobojovaly.

"Do Chorvatska se těšíme, protože letos už tu český volejbal slavil úspěchy ve Zlaté lize. Výlet do Koreje bude trochu komplikovanější. Je to pro nás neobvyklá destinace a cesta bude dlouhá. Tým mužů ale odlétá už 24. července a první zápas hraje až 29., takže nějaký čas na aklimatizaci bude," uvedl manažer reprezentace Miloslav Javůrek.

"Tunisko je pro nás velkou neznámou, protože s těmito týmy se nepotkáváte každý rok. Přece jen víc hrají na svém kontinentu. Momentálně se o něm snažíme sehnat co nejvíce informací," řekl trenér volejbalistů Jiří Novák.

Je nám líto, video expirovalo.
Volejbalisté porazili Turky a po 18 letech vyhráli Evropskou ligu

"Očekávám, že půjde o fyzicky zdatný tým, takže budeme dbát na to, abychom byli technicky lepší. Právě herní činnost nám pomohla v těžkých chvílích s těžkými soupeři, kdy jsme najednou vytáhli zázračný míč v poli nebo jsme výborně přihráli těžký servis. V tom je naše síla a v tom se budeme chtít zase prosadit," prohlásil. V případě postupu čeká jeho svěřence v semifinále vítěz duelu Kuba - Chile.

Volejbalisté se připravují v Jablonci nad Nisou téměř ve stejném složení, v jakém odehráli vítězné Final Four zlaté Evropské ligy. "Došlo jen ke kosmetickým změnám. Kvůli zraněním nám vypadli Šulista a Pfeffer, takže jsme povolali Tomáše Kunce a Jana Svobodu. Přál jsem si mít ještě na jedné dvou pozicích kluky, kteří s námi Golden League začínali, ale bohužel jejich odpověď pro nás nebyla pozitivní," uvedl Novák.

Podle trenéra ženského týmu Jannise Athanasopulose je Belgie těžkým soupeřem. "Belgie má skvělý tým a ve světovém žebříčku jí aktuálně patří 12. místo. V letošní Lize národů sice skončila na předposledním, 15. místě, ale protože poslední Jižní Korea nemohla z Ligy národů spadnout do Challenger Cupu, padl černý Petr právě na Belgii, která měla stejně jako dalších pět týmů shodně čtyři výhry, ale horší statistiku setů, a bude tak naším prvním soupeřem," řekl Athanasopulos. Pokud jeho tým uspěje, nastoupí v semifinále proti lepšímu z dvojice Kolumbie - Francie.

"S účastí v Challenger Cupu jsme v této sezoně původně vůbec nepočítali, ale jsme samozřejmě rádi, že před sebou díky úspěchu ve Zlaté lize máme další velkou výzvu. Určitě se budeme snažit úvodní zápas vyhrát, ale zároveň ho pojmeme také jako přípravu na blížící se kvalifikaci na mistrovství Evropy. S ohledem na úspěch ve Zlaté lize jsme museli zrušit původně plánovaná přátelská utkání proti Švýcarsku a místo nich nás čeká ostrý zápas v Challenger Cupu proti Belgii," dodal řecký kouč na české lavičce.

K stříbrnému týmu z Evropské ligy, pro který bude vrcholem sezony mistrovství světa v Nizozemsku a Polsku na přelomu září a října, se už připojily zkušené hráčky Andrea Kossányiová, Eva Hodanová, Simona Bajusz, Pavlína Šimáňová a Petra Kojdová.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články