Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Volejbalistky Evropskou ligu neovládly, ve finále byla nad jejich síly Francie

České volejbalistky na titul ve zlaté Evropské lize nedosáhly. Ve finále podlehly domácí Francii 0:3 po setech 22:25, 25:27 a 14:25 a nenavázaly tak na triumf z let 2012 a 2019. Už finálová účast ale stačila na postup do kvalifikace o Ligu národů, která se bude hrát na konci července v Chorvatsku.

Je nám líto, video expirovalo.
Volejbalistky ve finále Evropské ligy jasně podlehly Francii

Domácí volejbalistky v Orleans vstoupily do zápasu lépe a vyhrály šest z prvních sedmi výměn. České volejbalistky kazily hodně servisů, ale až sedmibodové manko dokázaly smazat, když při podání střídající Denisy Pavlíkové vyrovnaly na 18:18. Koncovka však patřila reprezentantkám galského kohouta.

Také ve druhé sadě musely svěřenkyně řeckého trenéra Jannise Athanasopulose dotahovat. V nervózní druhé polovině poznamenané kontroverzními výroky německé rozhodčí Oany Cristiny Fortuové se české volejbalistky dostaly za stavu 24:23 k setbolu, ale Francouzky ho odvrátily a pak úřadovala jejich nejproduktivnější hráčka Lucille Gicquelová, která je poslala do dvousetového vedení.

Ve třetí sadě domácí reprezentantky rychle odskočily na sedmibodový rozdíl. Češky se sice přiblížily na 10:13, jenže pak se jim úplně přestalo dařit a jednoznačně prohrály. "Škoda toho konce, že jsme ještě ten třetí set nezabojovaly do té koncovky. Francouzky ukázaly, že doma hrajou silný volejbal. Bylo to fajn a medaile vezeme domů. Doufám, že i ta stříbrná nám sluší," litovalo české libero Veronika Dostálová, které bylo u českého triumfu před třemi lety.

Francouzky byly celý zápas výrazně produktivnější v útoku. V českých barvách se přes deset bodů dostala jen jedenáctibodová univerzálka Gabriela Orvošová.

Letošní vrcholy pro české volejbalistky přijdou později. V srpnu je čeká kvalifikace o mistrovství Evropy a na podzim mistrovství světa. "Chtěl bych znovu připomenout, že v téhle sezoně nebyla zlatá Evropská liga naším hlavním cílem. Jsem na hráčky velmi hrdý, jak bojovaly v celé soutěži. Letos je pro nás nejdůležitější kvalifikace o mistrovství Evropy a ne jiné turnaje," řekl řecký trenér.

Hlavní rozdíl viděl na přihrávce. "Musíme na tomto prvku pracovat. A myslím, že se na tuto činnost musíme zaměřit už u mládeže. Je to problém, který vidím v českém volejbale. Už o tom diskutujeme. Je to něco, co musíme zlepšit, pokud se chceme měřit se světovou špičkou," dodal kouč.

Finále Evropské ligy volejbalistek v Orleans (Francie):

Francie - Česko 3:0 (22, 25, 14)

Rozhodčí: Fortuová (Něm.), Robles García (Šp.). Čas: 86 min. Diváci: 2174.

Sestava a body ČR: Faltínová 5, Jehlářová 4, Orvošová 11, Mlejnková 6, Trnková 5, Valková, libero Dostálová - Pavlíková 1, Grabovská, Svobodová 1, Bukovská, Blažková.

Nejvíce bodů Francie: Gicquelová 20, Sylvesová 12, Cazauteová 11.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články