Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Prskavec zlepšil fyzičku: Můžu si teď víc dovolit, říká muž velkých závodů

Má formu jako hrom a umí ji prodat. Kajakář Jiří Prskavec vyhrál všechny čtyři zatím odjeté závody Českého poháru na divoké vodě a suverénně si zajistil nominaci na olympijské hry v Tokiu, které covid-19 odsunul na příští rok. Letenku do Japonska měl v kapse už po sobotním závodě, ale to mu nevzalo motivaci a na kanále v Praze-Troji po skvělém výkonu vyhrál s přehledem i v neděli. Teď si dá týden pauzu a pak se začne chystat na mistrovství Evropy v Praze.

Sedmadvacetiletý světový šampion ve vodním slalomu už stihl olympijskou jistotu i oslavit, ale nepřehnal to. "Řekl bych, že jiní za to umí vzít víc. Já jsem si dal pár piveček a už v jedenáct jsem byl doma, protože jsem byl po těch závodech strašně unavený," vysvětloval, jak zakončil neděli. I když jistotu měl už o den dříve. "V sobotu jsme si jen přiťukli, protože v neděli byl ještě závod a já jednak nerad startuji, když na tom nejsem dobře, a taky jsem nechtěl ovlivnit nominaci mým případným výpadkem," říká velká česká olympijská naděje.

Účast na olympiádě už má v kapse, a tak si teď může dát chvíli volno. "Dám si týden klid. Protože vrchol sezony byl několikrát posunutý a bylo těžké se udržet jak fyzicky, tak psychicky," oznamuje s tím, že další přípravu s otcem, jenž je zároveň trenérem, budou teprve plánovat.

Odjel čtyři kvalifikační závody, všechny vyhrál a neměl ani jediný "šťouch" branky. Takže je jasné, že se cítí být ve velké pohodě, ale... "Vždycky je co zlepšit," dodává. "Voda není nikdy stejná a člověk na ni musí reagovat. Ale cítím, že po fyzické stránce mám teď ty nejlepší roky života a jsem už taky dost zkušený na to, abych dokázal odhadnout, co potřebuji," vysvětluje.

Je nám líto, video expirovalo.
Vítězná jízda a ohlasy Jiřího Prskavce (K1)

Karanténa koronavirové pandemie zastavila i sport, jenže všechno špatné je pro něco dobré. "Nám to dalo půl roku bez závodů, ale mohli jsme proto do přípravy zakomponovat i věci, na které normálně není čas. Hlavně zlepšit všeobecnou kondici, což během normální sezony, kdy jezdím od závodu k závodu, není moc možné. Tím, že jsem zlepšil fyzičku, si mohu dovolit jet malinko delší dráhu. Já byl známý tím, že jedu riskantní stopu, to platí stále, ale mám tam teď větší rezervu, která mi pomáhá, abych udržel čistotu jízdy," říká.

Zatímco mnozí sportovci po dosažení svého cíle okamžitě vysadí, protože ztratí motivaci, Prskavec tempo nezměnil a nedělní závod si naopak užil, jak nejlépe mohl, a opět zvítězil. "Hrálo roli to, že jsme vůbec nazávodili a každý závod je pro nás teď svátek. Strašně jsem se na to těšil. Manželka už se taky těšila, až to konečně začne, protože už jsem byl doma protivný," vzpomíná s úlevou na nejhorší koronavirové období, které uťaly nominační závody. "Bylo strašně těžké je zvládnout hlavou, ale ten poslední jsem si už šel jenom užít," připouští, že vnímal poslední závod úplně jinak než ty předchozí.

"Mohl jsem i nasát atmosféru mezi jízdami. Normálně se soustředím jen na sebe a zůstávám v loděnici. Zatímco teď jsem mohl být u trati, sledovat závod a pak si vlastně jen odskočit na jízdu. Sice jsem se už nedokázal úplně dostat do té bubliny a myslím si, že kdybyby Dan Stach s Mírou Lencem nestáli na věži, tak bych se na ni nedokázal zkoncentrovat tak, jako na ty předchozí. Protože nikdy to nemůže být stejné, když v tom závodě už o nic nejde," říká jasně a dodává, že tlak potřebuje k tomu, aby se úplně zkoncentroval. "Jsem jezdec velkých závodů. Mám hrozně rád, když na té jedné jízdě pak stojí úplně všechno, a myslím si, že jsem to teď potvrdil. V posledním závodě to bylo odlehčenější. Ale kluci vytvořili takovou atmosféru, že nakonec ten tlak tam byl taky a já nechtěl zklamat a pokazit si tu sérii. A jsem rád, že jsem to udržel."

To, že nominace do Tokia proběhla už rok předem, Prskavec přivítal, stejně jako většina ostatních vodáků. "Myslím, že s tím panovala všeobecná shoda, že to bylo dobré rozhodnutí svazu kanoistiky a trenérské rady. Tím, že nám vypadl ten rok, tak se všichni těšili, že budou nějaké závody, a cítili, že kdyby ty závody neproběhly, byla by motivace pro tuhle sezonu výrazně menší," vysvětluje.

Uvědomuje si, že za rok může být forma nominovaných na olympiádu jiná, než je tomu nyní, ale i tak si myslí, že to bylo jednoznačně správné řešení. "Není to ale jen o letošní formě. Figuruje tam i loňské mistrovství světa, takže je to o dlouhodobé formě a to je pro svaz určitá záruka, že na olympiádu pojedou ti nejlepší. Ale samozřejmě nikde není napsáno, že ti, co si to vyjeli letos, budou nejlepší i za rok, ale pravděpodobnost je velká. Takže si myslím, že to ve výsledku ty nejlepší vybere."

Dalším vrcholem sezony je pro bronzového medailistu z olympijských her v Riu de Janeiro před čtyřmi lety zářijové mistrovství Evropy v Praze, před nímž ho ještě čekají tři závody Českého poháru. Pak by měly být ještě dva závody Světového poháru ve Slovinsku a ve Francii, ale ty ještě nejsou definitivně potvrzené. "Příprava se bude ubírat jednoznačně k mistrovství Evropy, to bude obrovský závod, na němž bude vyrcholit i olympijská nominace mezi kanoisty. Všichni, co přijedou ze zahraničí, budou výborně připravení, bude to určitě vrchol téhle sezony," dodává ke svému zbývajícímu programu v této sezoně.

Ovšem v hlavě má i možnost, že se díky situaci ve světě a pandemii neuskuteční olympijské hry ani v příštím roce. "To je samozřejmě taky reálné, ale na to jsme malí páni. Naším úkolem je být na Hry co nejlépe připravení, a když se neuskuteční, tak to bude velká škoda. Byli bychom z toho smutní, ale nic s tím neuděláme. Takže na to moc nemyslím," ukončil úspěšný závodník rozhovor.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články