Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Plíšková, Kvitová, Federer nebo Murray? All England Club otevírá své brány

Londýn ‒ Nejslavnější grandslamový turnaj začíná. Tenisová elita se přesunula do britské metropole, kde bude na travnatých dvorcích bojovat o prestižní trofeje. V ženské kategorii lze očekávat útok českých tenistek ‒ mezi hlavními favoritkami je totiž duo Karolína Plíšková, Petra Kvitová. V mužském pavouku se o 8. zářez pokusí legendární Švýcar Roger Federer, titul obhajuje domácí Andy Murray.

Karolína Plíšková
zdroj: REUTERS autor: Matthew Childs

Světová trojka Plíšková došla na předchozím grandslamu, antukovém French Open, poprvé v kariéře do semifinále. V Paříži ji dělila jediná výhra od čela žebříčku WTA, o což bude usilovat i v Londýně. "Mám za sebou nejhorší povrch a jsem připravena pokračovat v cestě k postu světové jedničky," napsala před týdnem do svého sloupku pro Straits Times.

Aktuální jednička Angelique Kerberová z Německa bude obhajovat velkou porci bodů za finálovou účast. Rumunka Simona Halepová za čtvrtfinále, zatímco Plíšková loni ztroskotala už ve 2. kole, přes které ve Wimbledonu ještě nikdy neprošla.

Pokud Kerberová vypadne před finále a Halepová nedojde do semifinále, bude "královnou" česká tenistka bez ohledu na svůj vlastní výsledek. 

"Nechci si dávat obrovské cíle. Postup do druhého týdne by byl fajn," řekla s notnou dávkou pokory Plíšková v předvečer zahájení turnaje. "Wimbledon je poslední grandslam, kde se mi nepovedlo prorazit. Nečekám super tenis od prvního kola. Asi budu mít nervy, ale když se přes ně dostanu, mohla bych jít daleko."

Rodačka z Loun by mohla k dosažení svého snu využít skutečnost, že se naučila vyhrávat i v případě, kdy nehraje podle svých představ. Na Roland Garros to ukázala hned několikrát. "Nemusím hrát perfektně, přesto jsem nebezpečná," varuje.

Je nám líto, video expirovalo.
Svačina: Finále Kvitová - Plíšková? Bylo by to krásné, ale nevěřím tomu

Do role favoritky se katapultovala rovněž Kvitová. Má za sebou po návratu na kurty sice teprve dva turnaje a sedm odehraných zápasů, ale minulý týden zvítězila v Birminghamu.

"Je mi jedno, kdo bude favoritkou. Hlavně chci mít čistou hlavu a chci, aby mě tenis pořád bavil," uvedla vítězka Wimbledonu z let 2011 a 2014. Dodala, že je ráda za každý zápas, třeba i prohraný, a nechce se stresovat tlakem. Na druhou stranu zdůraznila, že nedřela jen pro první kola. "Chci ze sebe dostat to nejlepší a sbírat trofeje."

Obě Češky patří mezi adeptky na titul také u odborníků. "Kvitová je po tom hrozném přepadení zpět, na trávě vždycky umí zahrát a má tady velké šance. A Plíšková má skvělou hru všude," konstatovala britská legenda Tim Henman.

Vedle Kerberové a Halepové doufají Britové, že se prosadí Johanna Kontaová a po 40 letech naváže na Virginii Wadeovou. "Věřím, že jsem oproti tlaku odolnější a schopná lépe snášet vyhrocené situace," prohlásila Kontaová.

Roger Federer
zdroj: REUTERS autor: Paul Childs

Federer vynechal antukovou sezonu a první zápas na trávě ve Stuttgartu prohrál, ale pak se vrátil triumfem v Halle. "Trošku jsem o sobě po té porážce pochyboval, ale jsem rád, jak jsem zareagoval, a ujistil se, že na trávě umím," řekl Švýcar, který vyhrál Wimbledon poprvé v roce 2002 a naposledy před pěti lety.

V posledních čtyřech letech vládli turnaji domácí Brit Andy Murray, jenž je letos obhájcem, a Srb Novak Djokovič. Ani jeden z nich ale nepodává v letošní sezoně přesvědčivé výkony. Murrayho sužují různé zdravotní problémy, měl i pásový opar a momentálně zápolí s kyčlí. 

"Posledních pár dní je to mnohem lepší. Kdybych se dál cítil jako dneska, bude to v pohodě. Můžu odehrát sedm zápasů," uvedl Murray s odkazem na finále. "Měl jsem problémy s kyčlí od malička. Není to pro mne nic nového, jen to v posledních pár týdnech hodně bolelo," doplnil s tím, že pár dnů bez tréninku hodně pomohlo.

Po roční pauze se na londýnskou trávu vrací Rafael Nadal. Španěl získal na French Open desátý titul, ale ve Wimbledonu, kde vyhrál dvakrát, nepřešel od roku 2012 přes 4. kolo. "Motivaci mám právě proto, že tráva není můj povrch," prohlásil. 

Vítězové dvouher obdrží 2,2 milionu liber, v přepočtu přes 65 milionů korun. Poražení v 1. kole dostanou 35 tisíc liber (přes milion korun).

Pondělní program Wimbledonu:

Centrální dvorec (14:00): Murray (1-Brit.) - Bublik (Kaz.), Kvitová (11) - Larssonová (Švéd.), Medveděv (Rus.) - Wawrinka (5-Švýc.).

Kurt č. 1 (14:00): Mertensová (Belg.) - V. Williamsová (10-USA), Nadal (4-Šp.) - Millman (Austr.), Kontaová (6-Brit.) - Hsieh Su-Wei (Tchaj-wan).

Kurt č. 5: 4. zápas Vondroušová - Pcheng Šuaj (Čína).

Kurt č. 6: 3. zápas Veselý - Marčenko (Ukr.).

Kurt č. 7: 2. zápas Strýcová (22) - Cepedeová (Parag.), poté Rosol - Laaksonen (Švýc.).

Kurt č. 15: 4. zápas Siniaková - Sakkariová (Řec.).

Kurt č. 16: 2. zápas Kristýna Plíšková - Vinciová (31-It.).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články