Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Farmář Wawrinka před Wimbledonem: Neexistuje něco jako "big five"

Praha – Dle žebříčku ATP je třetím nejlepším hráčem světa. Dokázal si podmanit tři ze čtyř grandslamů ‒ Australian Open, Roland Garros a US Open. Švýcarského tenistu Stana Wawrinku dělí jediná trofej od vstupu do panteonu velikánů – ta wimbledonská. O tom, proč je nerad označován za člena tzv. big five, o mládí na farmě mezi drogově závislými či zvládání psychického tlaku se rozpovídal v rozhovoru pro britský deník The Guardian.

Stan Wawrinka
zdroj: REUTERS autor: Tony O\'Brien

"Stres je nedílnou součástí kariéry. Musíte ho přijmout a popasovat se s ním, protože tenis nabízí spoustu emocí. Během utkání dochází k celé řadě zvratů – zejména v těch velkých. Na elitní úrovni však hraji delší dobu a nepřipouštím si ho," řekl Wawrinka, držitel šestnácti turnajových vavřínů.

Rodák z Lausanne prožívá další vynikající sezonu. Na Australian Open dokráčel do semifinále, kde prohrál v pětisetové bitvě s krajanem Rogerem Federerem, v Paříži jej ve finále French Open zastavil až antukový král Rafael Nadal. Mezitím si zahrál o titul v americkém Indian Wells a opanoval domácí podnik v Ženevě.

Teď má před sebou výzvu v podobě Wimbledonu. Olympijský šampion z Pekingu, který válcuje soupeře prostřednictvím jednoručného bekhendu, se v All England Clubu pokusí zlomit dosavadní bilanci. Maximem je totiž čtvrtfinále z let 2014 a 2015. Hráč jeho úrovně pochopitelně vzhlíží k lepším výsledkům.

V případě londýnského úspěchu by zkompletoval kariérní grandslam. Od roku 1968, kdy se stal tenis profesionálním sportem, to dokázala pouze pětice Rod Laver, Andre Agassi, Roger Federer, Rafael Nadal a Novak Djokovič. Roli jednoho z favoritů nicméně odmítá. "Vítězství ve Wimbledonu je příliš vzdálené, abych o něm mohl hovořit," uvedl s nadhledem.

Strmý vzestup "hodného kluka"

Dvaatřicetiletý svěřenec Magnuse Normana působí na kurtu i mimo něj velice rozvážně. Zajímavostí je, že vyrostl na farmě vedle lidí zotavujících se z problémů s drogami či alkoholem. Jeho rodiče jsou totiž bio-dynamičtí zemědělci, kteří se mimo jiné podílejí na vzdělávání a sociální práci. "Tam jsem vyrostl a měl opravdu příjemné dětství. Bylo to skvělé," vzpomínal Wawrinka.

Během následné životní etapy v roli profesionálního sportovce už dosáhl mnoha cenných triumfů. Aktuální pozice světového hráče č. 3 hovoří jasnou řečí. Přesto i nadále více než respektuje čtveřici Federer, Nadal, Djokovič, Murray a odmítá členství v tzv. big five.

Stan Wawrinka s trofejí pro vítěze US Open 2016
zdroj: AP autor: Richard Drew

"Neexistuje něco jako big five," řekl důrazně. "Oni dominují přes deset let. Jejich výsledky jsou lepší než moje. Všechny jsem sice dokázal porazit, ale oni zůstanou přede mnou vzhledem k úspěchům a počtu trofejí. Já jsem spokojený s úrovní vlastní hry a věřím, že se ještě zlepším," dodal daviscupový šampion z roku 2014.

Letošní výkony sedminásobného wimbledonského vítěze Rogera Federera, který je ještě o tři roky starší, jsou důkazem, že lze pomýšlet na nejvyšší mety i v pokročilém věku. "O konci kariéry vůbec neuvažuji. Dokud mi bude tenis přinášet radost, budu hrát," zakončil Wawrinka, jenž do travnatého grandslamu vstoupí duelem proti Medvěděvovi z Ruska.

Zdroj
ČT sport, The Guardian

Hlavní zprávy

Nejčtenější články