Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Veselý šokoval tenisový svět. V Monte Carlu vyřadil Djokoviče

Monte Carlo - Jiří Veselý se postaral na turnaji v Monte Carlu o obrovskou senzaci. Ve druhém kole si poradil se světovou jedničkou Novakem Djokovičem, ve třech setech jej porazil za dvě hodiny a šest minut 6:4, 2:6 a 6:4. Srbský tenista tak prohrál teprve podruhé v sezoně a první, v níž neskrečoval.

Slavící Jiří Veselý
zdroj: Reuters autor: ERIC GAILLARD

"Abych pravdu řekl, stále nemůžu uvěřit tomu, co jsem dokázal. Pro mě je to něco neuvěřitelného a samozřejmě úžasná výhra a neskutečný pocit, že jsem porazil top hráče. Je to moje první výhra nad hráčem z první desítky a hned Novak, takže neskutečný den. Doufám, že mi to pomůže do dalších zápasů," řekl Veselý.

Dvaadvacetiletý Veselý, jemuž patří v pořadí ATP 55. místo, vstoupil do prvního vzájemného utkání s Djokovičem v kariéře bez bázně a v úvodním setu při svém servisu zcela kraloval. Dařilo se mu první podání, úspěšně zkracoval hru a za celý set ztratil jen dva fiftýny. Soupeři naopak v deváté hře na čtvrtý pokus sebral servis a ujal se vedení.

Vyrovnanou druhou sadu pak Veselý, jenž dosud žádného hráče z elitní desítky neporazil, nezvládl v koncovce, v níž se dvěma úspěšnými brejkboly prosadil o šest let starší Djokovič. Po sérii tří brejků v úvodu rozhodujícího setu vedl český tenista 2:1 a náskok už udržel. První mečbol při soupeřově podání v deváté hře ještě neproměnil, při svém servisu už ale vzápětí nezaváhal.

VÍCE O 2. KOLE TURNAJE V MONTE CARLU VČETNĚ ZÁPASU TOMÁŠE BERDYCHA ČTĚTE ZDE (//sport/tenis/330186-berdych-v-monte-carlu-prekvapive-skoncil-na-rakete-dzumhura/)

Dalším soupeřem Veselého bude Francouz Gaël Monfils. "Dvířka se mi trošku pootevřela, ale tady na tom turnaji je každý soupeř strašně kvalitní. Nerad bych teď něco zakřiknul a nasadil na sebe příliš velká očekávání. Jdu krůček po krůčku, zítra je nový zápas a na ten se pokusím co nejlíp připravit," řekl Veselý.

Jedenáctinásobný grandslamový šampion Djokovič tak v 30. utkání v sezoně utrpěl první letošní porážku na kurtu, čtvrtfinále v Dubaji s Felicianem Lópezem musel skrečovat kvůli problémům s okem. Ve druhém kole Djokovič vypadl naposledy před třemi lety, kdy v Madridu nestačil na Grigora Dimitrova.

"Hrál jsem vážně špatně. Vůbec jsem se necítil svěže," posteskl si Djokovič, jenž letos získal už čtyři tituly. "Je to důkaz, že nikdo není neporazitelný. Není jednoduché přijmout prohru, ale musím pogratulovat soupeři," dodal s tím, že nyní si dopřeje čas na odpočinek. "Pauza mi udělá dobře, hlavně psychicky. Musím jít dál, tohle už je za mnou," dodal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články