Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FIS MČR Horní Mísečky

V neděli by hrál Štěpánek. Ale kdo v pátek? Navrátil váhá

Paříž – Nehrající kapitán českého daviscupového týmu Jaroslav Navrátil stále řeší dilema, koho postavit na kurt jako dvojku v pátečních dvouhrách proti Francii. Ranař Lukáš Rosol, nebo zkušený Radek Štěpánek? Toho upřednostní Navrátil v případě nerozhodného stavu v neděli, ale vydrží antukový zápřah po všechny tři dny?

Lukáš Rosol a Radek Štěpánek
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Tomáš Berdych je pro duel ve Francii jasnou jedničkou, ale o dvojce pro první hrací den na Roland Garros Navrátil jasno nemá. Pokud byli v týmu společně Berdych, Štěpánek a Rosol, vždy dostal v pozici dvojky přednost Štěpánek, který byl dlouho i českou žebříčkovou dvojkou. Nyní je ale výše Rosol (27. ATP), pro pětatřicetiletého Štěpánka (38.) zase hovoří zkušenosti, které nasbíral za 11 let skoro v 50 daviscupových zápasech.

"Lukáš měl opravdu dobré výsledky, ale na druhé straně je zkušenost Radka, který mě v Davis Cupu nikdy nezklamal. Je jen otázka, jestli Radek snese tři dny na antuce," řekl Navrátil po tréninku, v kterém Štěpánek prohrál s Berdychem set 6:7.

Obrana, servis, bekhend?

Českou dvojku čeká v pátek nejspíše duel s Jo-Wilfriedem Tsongou. Dvanáctý hráč světa by měl být francouzským hráčem číslo jedna. "Tsonga je agresivní hráč. To znamená, že člověk potřebuje mít dobrou obranu, a tu má lepší Štěpánek. Rosol zase lépe servíruje, hraje agresivněji a jeho hra by na něj taky mohla přes bekhend platit," uvažoval nahlas Navrátil. "Ale vím, že Davis Cup nerozhodují žebříčky. Může přijít překvapení a není tak velký rozdíl, jestli Štěpánek - Tsonga, nebo Rosol - Tsonga," doplnil.

Oba hráči jsou připraveni nastoupit a nechat na kurtu srdce. "Jsem vždy připraven," hlásil v dobré náladě Štěpánek. "Antuka je můj nejlepší povrch. Kapitán uvidí, že jsem připraven. Nechme rozhodnutí na něm," řekl devětadvacetiletý Rosol, který letos po Wimbledonu hrál mimo jiné finále antukového turnaje ve Stuttgartu.

Výraznou roli při rozhodování hraje povrch

Antuka pod širým nebem není totéž co hala a tvrdý povrch, kde hráč může ušetřit síly. "Tři dny na antuce jsou strašně namáhavé fyzicky," řekl Navrátil. A Štěpánka kapitán potřebuje do sobotní čtyřhry a do případného rozhodujícího nedělného zápasu. "Tam musí být někdo zkušený, kdo zažil ty daviscupové atmosféry, a to je Radek."

Tenisté už budou usínat s vědomím, kdo nastoupí, veřejnost se nominaci dozví hodinu před čtvrtečním losem, který začne půl hodiny před polednem. "Porazit Tsongu, ať bude hrát Rosol, nebo Štěpánek, bude ve Francii asi těžké, to si musíme říct na rovinu. Budu se muset rozhodnout, ale není to jednoduché," zakončil Navrátil.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články