Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v alpském lyžování

Čeští tenisté zkoušejí pařížskou antuku, kotník Štěpánka se lepší

Paříž - V ideálních podmínkách a na skvělém kurtu se čeští tenisté sžívají s antukou před semifinále Davisova poháru. Na centrkurtu Roland Garros je čeká od pátku domácí Francie, toužící třináct let po titulu. "Jsme na začátku. Ještě se nehrají žádné gamy. Je to taková ta drsná práce, je to o pohybu, tři měsíce nebyla většina z nich na antuce," řekl Jaroslav Navrátil, kapitán držitelů slavné "salátové mísy" z uplynulých dvou let týmové soutěže.

Roland Garros
zdroj: ČTK/ABACA autor: Art Seitz

Tenisté mají za sebou americkou sérii turnajů a třeba česká jednička Tomáš Berdych si na klouzavém povrchu zahrál poprvé po třech měsících. "Tomášovi to výborně lítá, Radek nehrál na antuce vůbec a překvapil mě, jak mu to šlo. Zatím mi to ale nic neukázalo, až ve středu začnou hrát ostře," plánoval kapitán. O tom, kdo nastoupí do pátečních dvouher, se tradičně rozhodne ve středu večer nebo ve čtvrtek ráno a nominace bude známa před losem. Jedná se hlavně o to, zda Berdycha pro úvodní dvouhry doplní Radek Štěpánek, nebo Lukáš Rosol.

Velký výběr mají Francouzi, hrát může prakticky každý z trénující pětice, ale Navrátil očekává Jo-Wilfrieda Tsongu a Gaëla Monfilse, který loni porazil Berdycha na Roland Garros v 1. kole v pěti setech. V pátek by si zápas mohli zopakovat. "Pokud ti dva nemají zdravotní problémy, tak bych čekal je," souhlasil také Berdych. "Pátek bude těžký, ten musíme zvládnout, a když to bude jedna jedna, tak to bude otevřený. Berdych s Monfilsem, to bude hodně těžký zápas," řekl Navrátil.

Šestý hráč světa Berdych si ještě zvyká na časový posun po sobotním příletu z New Yorku. "Vstávám docela ztěžka, odpoledne už se mi klíží oči, ale lepší se to. Je dobré, když se člověk rychle dostane do rytmu a má program. Kdybych jenom ležel a nic nedělal, bylo by to horší," řekl Berdych. Na antuce hrál Berdych naposledy právě na Roland Garros začátkem června. Pak přišly turnaje na trávě a na betonech, ale po dvou dnech tréninku je spokojený.

"Mně se to teď líbí možná i víc než na jaře, víc to lítá. Možná kurt není tak skvěle připravený jako při Roland Garros a přijde mi, že je na něm trochu víc antuky, ale pořád se bavíme o jednom z nejlepších antukových dvorců na světě," řekl Berdych. Čím dál víc v pohodě je i Štěpánek, kterého trápil kotník. Na US Open se do něj udeřil raketou, až mu z jedné strany natekl, ve čtvrtek si ho podvrtl a natekl mu i z té druhé.

"Ale už se to pomalu dostává do normálu. Doufám, že jsem si smůlu vybral. Už se na antuce každým dnem sžíváme, hlavní je urvat tři body," řekl autor vítězných bodů ve finále předloni v Praze proti Španělsku i loni v Srbsku. Nejvíce připravený na antuku je z českých hráčů Rosol. Po Wimbledonu měl výbornou sérii turnajů a po brzkém vyřazení na US Open trénoval na antuce už týden. "Je to můj nejlepší povrch i grandslam. Jsem připravenej nastoupit, nechci říkat všechny tři dny, ale na nějakej den," řekl Rosol, aktuálně 27. hráč světa.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články