Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
PLANEO CUP - Pohár mládeže FAČR 2024

Kariéra Sereny Williamsové je u konce. Jejím odkazem ale nejsou jen tituly a výhry

S dlouhou a úspěšnou kariérou se rozloučila porážkou ve třetím kole US Open s Australankou Ajlou Tomljanovicovou po výsledku 5:7, 7:6 a 1:6. Na americkou tenistku Serenu Williamsovou se ale bude vzpomínat zejména v souvislosti s jejími výhrami. Jen o titulech a slávě to však není.

Pro mnohé tenisové experty i fanoušky je Serena Williamsová jednou z nejúspěšnějších tenistek historie, v otevřené éře (tzv. Open éra) snad dokonce nejlepší. A po právu. Nejen vzhledem k jednotlivým titulům, na které dosáhla, ale také ke konkurenci, které čelila ve více než dvacetileté profesionální kariéře.

Nejprve překonávala úspěchy starší sestry Venus, poté začala dominovat celému ženskému tenisu. První grandslam vyhrála Serena už v 17 letech, a kde jinde, než v New Yorku na US Open. Psal se rok 1999.

Raketový start podtrhla úctyhodnou bilancí, když od Rolland Garros 2002 do Wimbledonu 2003 ovládla pět grandslamů. Zranění a problémy s koleny ji sice poté přibrzdily, ale nezastavily. Do třicítky nakonec stihla získat třináct titulů z turnajů velké čtyřky, což by samo o sobě bylo úctyhodné. Ale místo toho, aby se pomalu loučila, nastala ve druhé části kariéry její renesance.

Ani mateřství nebylo překážkou

Po třicítce totiž přidala dalších deset triumfů a s celkovou bilancí 23 trofejí (7x Australian Open, 3x Roland Garros, 7x Wimbledon a 6x US Open) se vyhoupla o jeden primát před třetí Němku Steffi Grafovou a o jeden hned za "nedostižnou" Margaret Courtovou z Austrálie (která ale více než polovinu z nich vyhrála před otevřenou érou). Tři tituly z Paříže navíc dokazují, že se Sereně dařilo i na antuce. V deblu ještě zaznamenala 14 titulů z majorů.

Nakonec posbírala 73 titulů ze všech turnajů a v historické tabulce je na osmé příčce. V roce 2012 se Williamsová navíc dočkala v Londýně olympijského zlata ze singlu a v deblu (po finálovém vítězství nad českým duem Andrea Hlaváčková – Lucie Hradecká) přidala už třetí triumf s Venus ve čtyřhře pod olympijskými kruhy (předtím 2000 a 2008). V roce 1999 se také podílela na týmové trofeji USA v tehdejším Fed Cupu (nyní Pohár Billie Jean Kingové).

Poslední grandslam v roce 2017 vyhrála v době, kdy už byla těhotná. Po mateřských povinnostech se však dokázala znovu vrátit mezi elitu. Už v roce 2018 si zahrála ve finále Wimbledonu a poté i na US Open, do kterého se však zapsala nechvalně známou eskapádou. Napomenutí za trenérské signály, poté třísknutí raketou a nakonec ostré výrazy společně s urážkami směrem k rozhodčímu nakonec vyvrcholily trestným gemem a nezvládnutým duelem s Naomi Ósakaovou.

Williamsová se poté propracovala do dalších dvou grandslamových finále, ale na kýžený titul číslo 24 už nedosáhla. V Aucklandu v roce 2020 si však spravila chuť a získala další titul z okruhu WTA, první po mateřské pauze. Je tak první tenistkou v profesionální éře, která dosáhla na titul ve čtyřech dekádách.

Inspirací nejen na tenisových kurtech

Mimo kurty se Williamsová stala jedním z nejsilnějších hlasů a symbolů boje za lidská práva, ženská práva a práva Afroameričanů. Jako černošská sportovkyně a vzor proklestila cestu následnicím jak v USA, tak také po celém světě a její vliv se odrážel nejen na titulních stranách prestižních módních časopisů.

"Sereno, jsi doslova ta nejlepší na kurtu i mimo něj. Děkuji ti, že jsi nás všechny inspirovala k tomu, abychom si šli za svými sny," vzkázal legendární golfista Tiger Woods. "Sereno, děkuju. Jen díky tobě jsem uvěřila v tento sen. Vliv, který jsi na mě měla, vůbec nelze vyjádřit slovy, takže můžu říct jen děkuju, děkuju, děkuju," vzkázala vycházející osmnáctiletá americká tenisová hvězda Coco Gauffová.

Třiadvacetinásobný olympijský vítěz v plavání Michael Phelps vyzdvihl, že Williamsová nezměnila jen tenis. "Její tenisové úspěchy mluví samy za sebe, ale jedna z věcí, které na ní obdivuju, je to, že se prostě nikdy nevzdává. Na kurtu i mimo něj, její vůle, síla a odhodlání. Nikdy to nepoloží. Je pro nás všechny skvělým příkladem," uvedl.

Nezdolný přístup ocenil i čtyřnásobný šampion NBA LeBron James. "Jsi GOAT (nejlepší ze všech). Co jsi udělala pro sport, co jsi udělala pro ženy..., to je naprosto bezprecedentní. Byla čest sledovat tvou cestu, jak dobýváš všechny cíle, které sis kdy stanovila, jak překonáváš rekordy a jak úžasná jsi na kurtu i mimo něj," vyznal se.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články