Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: 5x trenér

Místo Ruska Srbsko, místo Moskvy Praha. Češky chtějí opět vyhrát

Praha – Šestkrát ze sedmi pokusů dokázaly ve finále Fed Cupu triumfovat československé a české tenistky. O titul bude tým Petra Pály usilovat opět po roce. A znovu u toho bude Petra Kvitová s Lucií Šafářovou i Lucie Hradecká, která vítězným úderem rozhodla o loňské výhře v Rusku. V cestě tentokrát stojí Srbsko, které táhnou dvě bývalé světové jedničky Ana Ivanovičová a Jelena Jankovičová. Utkání, které zahájí česká dvojka Šafářová s jedničkou srbského týmu Ivanovičovou, začíná ve 13:30, přímý přenos na ČT sport a našem webu sledujte již od 13:00.

Ochozy v pražské O2 areně jsou vyprodané, v hale by mělo být skoro čtrnáct tisíc fanoušků. "V loňském roce jsem byl velmi rád, že jsme finále hráli venku, protože poté, co Petra vyhrála Turnaj mistryň, by tady byl obrovský mediální tlak. Přes týden byla v klidu a moc to pomohlo, zvládla oba zápasy. Teď jsme před domácím publikem pod trochu větším tlakem, musíme se s ním vypořádat. Moc se na to těšíme," uvedl kapitán Petr Pála.

Kvitová věří, že přes problém s dýcháním kvůli rýmě dokáže úspěšně bojovat o body vedoucí k obhajobě. "Opravdu se těším. Tohle je něco, po čem každý sportovec a tenista touží, prostě hrát finále doma. Jak se cítím líp, tak mám lepší náladu, více energie, a tak věřím, že to s týmem dotáhneme do vítězného konce," řekla Kvitová.

Dvaadvacetiletá tenistka bude hrát v sobotu druhou dvouhru a proti ní se postaví bývalá světová jednička Jankovičová. V utkání bude bojovat nejen proti soupeřce, ale sama se sebou, protože od minulého úterý léčila zánět nosohltanu. Až ve čtvrtek, dva dny před finále, absolvovala ostrý hodinový trénink. "Musím osobně říci, že jsem se cítila herně docela dobře. S dechem je problém, ale s rýmou to jinak nejde. S tím se bude bojovat, ale s rýmou už jsem hrála několikrát a po herní i fyzické stránce jsem se cítila docela dobře," řekla.

Kapitán Pála od začátku tvrdil, že s Kvitovou počítá, a nepřipouštěl si variantu, že by hvězda týmu nenastoupila. Přesto se mu ulevilo, když viděl Kvitovou naplno trénovat. "Bylo příjemné ji vidět hrát. Je lepší každý den, všichni se snažili, aby až přijde ten víkend, byl výkon Péti nejlepší, co bude moci," řekl Pála.

Vzájemné zápasy ČR/Československo - Srbsko/Jugoslávie

1980 (Západní Berlín): Československo - Jugoslávie 3:0 (2. kolo),

1984 (Sao Paulo): Československo - Jugoslávie 3:0 (semifinále),

1987 (Vancouver): Československo - Jugoslávie 3:0 (2. kolo).

Kvitová doufala, že herně budě těžit z přípravy, kterou s koučem Davidem Kotyzou absolvovala před Turnajem mistryň. Z něho se pak musela po jedné prohře odhlásit. "Před Istanbulem jsme toho hodně natrénovali a doufám, že se to nezapomíná, a věřím, že to zvládnu," řekla, ale na druhou stranu nevěděla, co od sebe čekat. "Ale chci a to je hodně silný. Hrajeme doma, za Česko, to mi dodá tu sílu!"

Jankovičovou loni Kvitová porazila v hale v Linci. Od Srbky očekává výborný pohyb a málo chyb. "Musí mít své kvality, když byla jedničkou, s tím se musí počítat. Poslední dobou nemá zázračné výsledky, ale ve Fed Cupu každá hrajeme jinak a slyšela jsem, že ona je srdcařka," řekla Kvitová.

Petra Kvitová před finále fed Cupu
zdroj: ČTK autor: Michal Doležal

V pěti zápasech ve Fed Cupu po sobě získala česká jednička vždy ve dvouhrách dva body. Přes nemoc se očekává, že i v Praze ve finále bude stejně úspěšná. Je ale ráda, že má vedle sebe kvalitní spoluhráčky. Šafářová je sedmnáctá na světě a deblové duo Andrea Hlaváčková, Lucie Hradecká dokonce druhé.

Šafářové se proti Ivanovičové daří

Šafářová loni v boji o titul v Moskvě proti Rusku obě své dvouhry prohrála, ale o to větší chuť zvítězit má nyní v domácím prostředí. "Motivace to změnit a přinést bod je obrovská. Už mám zkušenost, už jsem to jednou zažila, to mi může pomoct. Hlavní je touha vyhrát," řekla Šafářová.

Srbský fedcupový tým
zdroj: ČTK autor: Michal Doležal

K triumfu ve Fed Cupu bude potřeba v prvním zápase porazit nejprve Ivanovičovou. Česká tenistka s ní má pozitivní bilanci 3:2. I za pomoci trenérky se Šafářová na Srbky připravovala. Od Veselinovičové měla pokyny, co a jak trénovat. "Šlo o taktické věci, které na ty hráčky mají platit, o specifické věci, tak snad o víkendu uvidíte, jestli to vyjde," usmála se Šafářová.

Hradecká se klíčového deblu nebojí

Letos prožila Hradecká spolu s Andreou Hlaváčkovou skvělou sezonu ve čtyřhře. Vyhrály čtyři turnaje, dostaly se do dvou grandslamových finále, z olympiády si přivezly stříbrné medaile a těsně pod vrcholem zůstaly i ve finále Turnaje mistryň. Pokud opět dojde na čtyřhru za nerozhodného stavu 2:2, bude Hradecká moci využít svých zkušeností.

"Doufám, že mi loňský rok pomůže hodně, protože už to nebude nováčkovství, ale budu vědět, co čekat," řekla. "Bude to jiná zodpovědnost, ale myslím, že na kurtu na to obě zapomeneme a že to případně zvládneme," věřila Hradecká.

Existuje i určitá možnost, že by Hradecká zasáhla v neděli do dvouher. Jednička Petra Kvitová nastoupí v sobotu poprvé po nemoci a teprve se uvidí, zda zvládne nastoupit také v neděli. Hradecká je jako 48. hráčka dvouhry případnou první volbou. "Myslím si, že snad Péťa bude na oba dva dny," řekla Hradecká. Možností hrát i singl se nezabývala. "To je na rozhodnutí kapitána," doplnila.

Petra KVITOVÁ

Postavení na žebříčku WTA: 8. místo

Bilance ve Fed Cupu: 15:5

Bilance vzájemných zápasů: Ivanovičová 1:3, Jankovičová 1:0.

Lucie ŠAFÁŘOVÁ

Postavení na žebříčku WTA: 17. místo

Bilance ve Fed Cupu: 6:10

Bilance vzájemných zápasů: Ivanovičová 3:2, Jankovičová 1:5.

Ana IVANOVIČOVÁ

Pozice na žebříčku WTA: 12. místo

Bilance ve Fed Cupu: 15:7

Bilance vzájemných zápasů: Kvitová 3:1, Šafářová 2:3.

Jelena JANKOVIČOVÁ

Pozice na žebříčku WTA: 22. místo

Bilance ve Fed Cupu: 34:12

Bilance vzájemných zápasů: Kvitová 0:1, Šafářová 5:1.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články