Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Finále rozehrají Šafářová s Ivanovičovou

Praha – Finále Fed Cupu zahájí v sobotu v pražské O2 areně česká dvojka Lucie Šafářová se srbskou jedničkou Anou Ivanovičovou. Druhou dvouhru sehrají Petra Kvitová s Jelenou Jankovičovou. Rozhodl o tom los, který proběhl v Brožíkově sálu na Staroměstské radnici. Přímý přenos nabídne ČT sport a náš web zítra od 13:00.

Lucie Šafářová a Ana Ivanovičová
zdroj: ČTK autor: Michal Doležal

"Los je formalita, nejsem nespokojen," reagoval bezprostředně po slavnostním aktu kapitán Petr Pála. Jméno Šafářové vytáhl ze stříbrné mísy pro vítězky primátor Prahy Bohuslav Svoboda. Šafářová se střetla s někdejší první hráčkou světa Ivanovičovou pětkrát a vede 3:2, přičemž vyhrála poslední tři zápasy. Letos ji porazila v Sydney.

Bude třetí podobný los pro Češky opět šťastný?

"Vždycky, když jsem šla na kurt druhá, bylo to pak 3:0, tak doufejme, že to bude i tentokrát," uvedla Kvitová. Narážela tím na dva letošní fedcupové zápasy proti Německu a Itálii, které Češky rozhodli po třech zápasech. "Myslím si, že když to takhle vycházelo předtím, mohlo by i teď," dodala Šafářová.

Dvaadvacetiletá Kvitová je hlavní zbraní českého týmu, ale před finále léčila zánět nosohltanu a jen minimálně trénovala. "Nechám na kurtu všechno," slíbila hráčka, která vyhrála deset předešlých zápasů v soutěži, a věřila v podporu plné haly.

Zdravotní stav se každým dnem lepšil, včera si prošla zatěžkávací zkouškou, asi hodinu naplno trénovala. "Jsme všichni rádi, že může nastoupit," řekl Pála. "Samozřejmě že to není stoprocentní, doufáme, že se Petra dá do kupy. Je to velká bojovnice," dodal. Kvitová po losu kapitánova slova potvrdila. Trénink v O2 areně vyšel podle představ. "Potom, co jsem nehrála a netrénovala, tak jak měla, to vypadalo docela dobře," uvedla. "Fyzicky samozřejmě ten deficit bude, ale doufám, že to zvládnu," dodala osmá hráčka světového žebříčku.

Otázkou je, jak se Kvitová po nemoci vypořádá s bývalou světovou jedničkou Jankovičovou. Jediný vzájemný souboj loni v Linci vyhrála Kvitová ve třech setech. "Jelena je nepříjemná, výborně běhá a málo kazí," řekla Češka. "Petra je vždy nebezpečná, hraje rychlé míče a výměny jsou krátké," dodala Jankovičová.

Nedělní otazníky

Nedělní program by měl zahájit souboj jedniček Kvitové s Ivanovičovou, ale je otázkou, v jakém zdravotním stavu Kvitová bude. Tu by nejspíš mohla v případě, že po sobotě bude příliš unavena kvůli doznívající nemoci, nahradit Lucie Hradecká. Pak by měly nastoupit dvojky Šafářová s Jankovičovou.

Na čtyřhru mají domácí tenistky připraven elitní pár Lucii Hradeckou s Andreou Hlaváčkovou, letošní finalistky Wimbledonu, olympiády, US Open i Turnaje mistryň. Soupeřky nahlásily Bojanu Jovanovskou a Aleksandru Kruničovou, ale pravděpodobně složení změní.

České tenistky loni vyhrály finále v Moskvě a získaly první titul v samostatné historii republiky, navázaly tak na úspěchy tehdejšího Československa a jeho pět triumfů. Srbky letos poprvé vyhrály zápas ve Světové skupině a mají tak i premiéru v boji o titul.

Program finále:

Česká republika - Srbsko:

Sobota (13:30): Šafářová (17. dvouhra WTA) - Ivanovičová (12.), Kvitová (8.) - Jankovičová (22.).

Neděle (11:00): Kvitová - Ivanovičová, Šafářová - Jankovičová, Hlaváčková (3. čtyřhra WTA), Hradecká (4.) - Kruničová (341.), Jovanovská (1 056.).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články