Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Komentátor Svačina: Chci tenis přiblížit i těm divákům, kteří ho nikdy nehráli

Praha – Co se to děje s Lucií Šafářovou? Má Tomáš Berdych šanci na Turnaj mistrů, a je dobře, že Petra Kvitová ukončila spolupráci s trenérem Davidem Kotyzou? Druhá část rozhovoru s komentátorem ČT sport Markem Svačinou se dotýká i českého tenisu obecně. Svačina v něm mimo jiné také vysvětluje svůj náhled na styl komentování tenisu. První část rozhovoru byla věnována zejména Karolíně Plíškové a její účasti na Turnaji mistryň, přečíst si ho můžete zde.

Slavící Petra Kvitová
zdroj: REUTERS autor: Toby Melville

Jak hodnotíte výkony Lucie Šafářové? Loni pátá, dnes je v žebříčku až na 63. místě.

Doufám, že to nebude to, co se dělo s některými hráčkami v minulosti, že když je vyřadí zranění či nemoc na tři čtyři měsíce z tenisu, tak se už pak nedokážou vrátit. To se může stát a Lucce to nepřeju, ale možné je všechno. Neobhajuje body, padá žebříčkem, teď hledá trenéra (má na zkoušku Františka Čermáka), takže psychická pohoda je pryč. Prohrává a ztrácí sebevědomí. Celkem to je logické, i když je to smutné. Lucka musí začít od nuly a pokusit se vrátit zpátky.

Jak to vypadá u Petry Kvitové?

Ta je v pohodě, zdravotně určitě. Nyní má fázi, kdy hledá trenéra, média jí předhazují, ať nešetří a vezme někoho ze zahraničí. Ona byla zvyklá na Čechy, ale už přiznává, že by jí cizinec nevadil.

A kdyby to byl Petr Pála, o němž se také před časem hovořilo?

To je nesmysl. On je fedcupový kapitán, má svou práci, trénuje v klubu.

Petra Kvitová
zdroj: Reuters

Myslíte si, že byla od Kvitové chyba pustit trenéra Davida Kotyzu?

Nemyslím. Kotyza je fajn chlap, výborný trenér, ale únava materiálu... Těch dvacet prvních hráček umí hrát tenis, a to už je pak opravdu o hlavě, takže trenér musí být i psycholog. A hlavně, jeden a tentýž trenér dává většinou pořád – když třeba bude hrát Kvitová proti Radwaňské, Plíškové či Sereně – stejné rady. V lednu, v květnu, červnu, za rok. Má nějaký názor na její soupeřky, zná jejich slabiny i silné stránky a většinou bude říkat: "Á, už zase hraješ proti Radwaňské, takže víš co: špatný forhendy, kratší míč..." A tak dále. Ale přijde jiný člověk a ten má jiný pohled na soupeřku a svěřenkyni třeba úplně oživí.

Například čím?

Může říct Petře detaily, které přináší Ivan Lendl do týmu Andyho Murrayho. Úplné drobnosti, které pak rozhodují. Třeba si všimne, že Novak Djokovič podává zleva za stavu 30:40 a prohlásí: "Počítej s tím, že ti většinou dá kick do bekhendu." Lidi to mají nastudované a takové detaily pak rozhodují mezi velkými hráči. Kotyza je výborný trenér, ale nějakou změnu bylo potřeba udělat, když Kvitová necítila, že by šla nahoru.

Sport
zdroj: ČT4

Jaké spatřujete šance Tomáše Berdycha v účásti na listopadovém Turnaji mistrů?

Nadal řekl, že končí sezonu, takže se to zlehčilo, ale Berdycha zabrzdila operace slepáku. Teď vypadá, jako by zamrzl, ale on je hráč, který je schopen porážet tenisty pod sebou, a naopak s těmi nad sebou prohrává. To se může s trenérem Goranem Ivaniševičem změnit. Říká mu, aby zjednodušil hru, víc riskoval, když chce vyhrát grandslam, takže aby hrál vabank jako Kvitová či Plíšková. A když mu to sedne a bude mu to lítat na čáry, může klidně porazit Djokoviče a Murrayho. Takže možná u Berdycha to příští rok bude řekněme tak, že bude častěji prohrávat, ale když mu sednou dva tři turnaje, bude schopen porazit i ty TOP hráče. Tak to chce Ivaniševič i Berdych, ale otázka je, jaká bude praxe, protože Tomášovi už je taky přes třicet.

Je pro vás něčím český tenis signifikantní?

Máme hodně útočných hráčů. Líbí se mi třeba hra Angelique Kerberové, která je jakoby atletická, tenis prostě oběhá, všechno vrátí, umí i zaútočit. A to je strašně těžké, když bráníte 90 procent času, najednou vybalit ránu. Hrozně těžké. Mně je tahle hra sympatičtější než hra vabank, ale zase přináší velké výhry a velké tituly. Kvitové přinesla výhru na Turnaji mistryň, dvakrát Wimbledon. Ale je to věc názoru. Český tenis je útočný: Berdych, Kvitová, Plíšková, Šafářová. Strýcová se vymyká, ale to je dané anatomií, že je malinká, běhavá. Ale jinak to jsou všechno hráči, kteří to mají postavené na útoku. A bylo to tak i v minulosti: Novotná, Suková, Korda, ti se tlačili k síti. Nerodí se tady moc takoví obranáři typu Kerberové.

Tomáš Berdych
zdroj: Reuters

Jak nahlížíte na situaci, kdy Prostějov, respektive Sparta, tedy Miroslav Černošek a jeho agentura, má v tuzemsku na tenis téměř monopol?

Ty dva kluby prostě vychovaly spoustu talentů: Berdych, Kvitová, Šafářová. Pak tam přestoupili třeba Plíšková nebo Štěpánek. Kde jsou peníze, tam jsou nejlepší hráči. To tak funguje a musí to tak fungovat. Těžko může Kvitová vyrůstat v klubu, kde není zázemí, není prostor pro regeneraci, kvalitní trenéři, které musí někdo zaplatit. Neříkám, že tyhle jediné kluby mají peníze, je jich víc, ale hráči dostali zajímavou smlouvu, nabídku, možnost se dál rozvíjet, asi i vklad do tenisového života, tak toho využili. Tak to je a vidí to i rodiče dětí.

Přítel Barbory Strýcové nedávno v rozhovoru pro Deník Sport prohlásil, cituji: "Pan Svačina mluví jako světaznalec tenisu, holky označuje familiárně, působí trošku jako jejich trenér i jako jejich přítel." Co byste mu odpověděl?

Každý ať si řekne svůj názor, nemám s tím problém. Tenis je specifický v tom, že na kurtu jsou dvě nebo tři hodiny dva lidi. Co se týká zahraničních hráček, ty nazývám buď celým jménem nebo většinou jen příjmením, protože mi přijde, že příjmení zrychluje komentář. Naopak když se řekne celé jméno, tak to zpomaluje, ale záleží, v jaké fázi to je. Když třeba hráčka sedí na lavičce, je to pomalejší typ komentáře a používám celé jméno.

Sport
zdroj: ČT4

A u Češek?

Používám všechny tři možnosti, tedy Petra Kvitová, Kvitová i Petra. Nejčastěji křestní jméno, ale je to na zpestření. Pořád říkat Kvitová nebo Petra Kvitová, ono to jinak neopíšete. Můžete říkat česká jednička, rodačka z Fulneku, ale to člověk řekne a pak mu to přijde zbytečné. Je to Kvitová, tak proč to komplikovat, akorát že nechcete tisíckrát za těch několik hodin říct její jméno. To, že je nazývám někdy křestními jmény, je snaha vtáhnout do toho diváka, přiblížit mu, že je dobré fandit v tuhle chvíli české hráčce. On to ví, není potřeba ho nějak nabádat a každý ať si fandí, komu chce. Třeba je někomu Kvitová nesympatická a fandí Sereně Williamsové. Ale nemyslím si, že bych tím někoho pohoršoval a rozhodně to není tak, že bych chtěl dávat najevo divákovi, že jsem kamarád se Strýcovou či Kvitovou.

Jaký s nimi máte vztah?

Máme odstup. Nemám s nikým z nich kamarádský vztah, přestože dělám tenis přes dvacet let. Když ty holky potkám, se všemi si vykám.

Vy jste sám hrál tenis závodně, spatřujete v tom pro komentování plus?

Hrál jsem ho v době, kdy nebyl řekněme tak moderní jako teď. Tedy někdy v 80. letech a kolem roku 1992 jsem končil. Teď jsme o dvacet let dál, tehdy byly jiné tréninkové metody, leccos mi samozřejmě uteklo. Měl jsem i trenérské kurzy, trénoval jsem pár let děti. Tím, že pro tenhle sport nepoužíváme posledních pět šest let vůbec spolukomentátory, tak mi to pomáhá. Pochopitelně se to nemusí všem líbit. Zaplať pánbůh, dostávám víc děkovných a pochvalných mailů, ale dostávám i takové, jako: "Svačina, ty seš teda chytrej, tak si tam jdi hrát sám."

Konkrétně?

Někdy vypustím větu, která je vůči českému hráči kritická, která je třeba typu: "Ale ne do bekhendu, vždyť ten forhend Timee Bacsinszké nefunguje, tak radši do forhendu ten náběh." Protože to vidím. Je to rada trenéra, pro některé diváky rada chytráka na židli od stolu, ale já to tak nemyslím. Je to jakoby servis divákovi, který tenis nikdy nehrál. A to možná spousta lidí nepochopila. Samozřejmě se můžu mýlit, ale v tu chvíli to tak cítím a mám potřebu to říct. A přijde mi, že trochu i supluju toho spolukomentátora. Nechci se vytahovat, hrát si na chytrýho. Myslím, že to dělám v rozumné míře. Když se profi trenér přihlásí, že chce spolukomentovat, já budu rád a může mi pomoct.

Marek Svačina
zdroj: ČT sport
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy